Анатомия

Болките в коленете и нестабилността на таза

Ако имате болка от вътрешната или външната страна на коляното, тя често е свързана с някакъв дисбаланс в тазобедрените стави и таза.

Тазът се стабилизира от много мускули. Например, средният седалищен мускул (глутеус медиус) стабилизира таза в хоризонталната равнина (равнината, успоредна на пода) и когато той не функционира правилно, други мускули поемат работата му. Един такъв друг мускул, който участва в стабилизацията е натегачът на мускулната фасция (тенсор фасция лата), който пък е свързан с илиотибиалната лента. Илиотибиалната лента (ITB) се залавя за външната страна на коляното и болка се усеща там, ако тенсорът компенсира за нефункциониращия среден седалищен мускул. Дори и да ви помасажират и да ви помине, проблемът остава, защото самите мускули не функционират правилно и са източникът на болката.

Натегач на бедрената фсция и илио-тибиалната лента

Ако болката е от вътрешната страна на коляното, малко по-надолу от капачката, причината може да е шивашкият мускул (сарториус), който се залавя там и който също може да е свръхактивен, когато тазовите стабилизатори не функционират добре.

Лесно е да се забележат нефункциониращите стабилизатори на таза—още в Самастити най-вероятно тазът ще има трудности да стои неутрален, а в пози на един крак, единият хълбок ще се повдига и ще е трудно да се поддържат двата хълбока на едно ниво. Понякога и самият хълбок ще е стегнат и ще се усеща болезнен.

Тазът по принцип има два вида стабилизатори: статични и динамични. Статичните са по-пасивни и не са в нашия контрол—те включват формата на костите, връзките, ставната капсула и др. Динамичните стабилизатори са мускули, които освен стабилизацията извършват и други движения като флексия, ротация, аддукция и абдукция. Необходим е много сложен неврологичен контрол и сила на тези мускули да стабилизират таза.

Много е важно тазът да се държи на едно ниво по време на асана—а пози, които са предизвикателство за това—бол. Неспособността да се поддържа тазът “равен” вече е индикация за съществуващ проблем и ако се остави така, изпълнението на тези асани само ще задълбочи проблема. Избягването на позите също не е решение очевадно. Тазът трябва да се превъзпита да стои неутрален и на едно ниво, защото освен коляното, някой ден се появяват и болки в кръста, и в кръстнохълбочната става.

Когато стабилизаторите на таза са слаби, мускулите, компенсиращи за тази слабост, усукват коляното дори да стоите на краката си. Рано или късно има последици. И ако всеки път повдигате крака в Утита Хаста Падангущасана като използвате ръцете си, помислете си пак—опитайте се да повдигнете крака без помощта на ръцете и едва след това хванете палеца. Ако не успявате, по-разумно е да не напъвате. Ако успеете обаче, ще усетите, че описаните по-горе мускули работят много по-интензивно да ви задържат на краката ви. Така те ще станат силни, което реално искате.

Ако прекалено треперите или се клатушкате, също не бързайте да хващате изпънатия крак—важно е опорният ви крак да е стабилен преди да започнете да правите разни щуротии с повдигнатия. Поне ако искате здрави колене. Ако практикувате сами в къщи, много вероятно е подобни дисбаланси да останат незабелязани, защото ние сами трудно можем да ги усетим преди те да са нанесли пораженията си. Ето защо потърсете учител, който наистина разбира какво се случва в асана и е добре обучен в анатомията на йога. Но дори и обучени учители в началото нямат опита да забелязват подобни дисбаланси, нито знанията как да работят за тяхното отстраняване.

Когато намерите учител с опит, доверете му се и останете с него, за да има йога-терапията успех. И не забравяйте, че йога опира до само-осъзнаването и развиването на чувствителност, а не до това колко готино изглеждате и дали сте повдигнали крака си високо.

Ето защо, стойте стабилно на краката си, кефете са на онова, което можете и се чувствайте красиви, независимо от всичко!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар