За нас

Здравейте!

Ащанга Йога България е единственото акредитирано и регистрирно към Yoga Alliance International училище по йога, предлагащо обучение на йога учители 200 ч и 500 ч, както и разнообразие от курсове за продължаващо обучение (CEC). Обучаваме йога учители от 2007 г.  като влагаме много старание да предлагаме най-съвременните, автентични и задълбочени знания в областта на йога науката.

За тези 15 години, Ащанга Йога България е обучила редица прекрасни йога учители. Много от инструкторите, които срещате в студията из цялата страна са тръгнали по пътя си от нас. Признателни сме им за доверието и работата, която вършат днес.

Ние искрено сме се посветили на задълбочено изучаване на науката за йога, като постоянно изследваме, научаваме нови неща, прилагаме ги на практика и ги споделяме с Вас. Нашата сила е в това да интегрираме достиженията на съвременната наука за човека в древните практики и да предложим тези практики много по-достъпно и безопасно на нашите ученици. Комерсиализацията и обезценяването не е подминало и йога, и нашият подход е нашият нчин да останем верни на себе си, знанията, йога и, разбира се, на Вас.

 

За Ирина Бъчварова

Ирина Бъчварова практикува Ащанга йога от 2003 г и преподава от 2005 г. Неин първи учител е Дейвид Свенсън, който запалва любовта на Ирина към Ащанга йога и с когото тя учи за Ащанга йога учител по-късно. Ирина открива първото си йога студио в родния си град Русе, където и досега практикуват и преподават нейни ученици. През 2007 г Ирина основава Българска Ащанга Йога Академия, която през 2019 г преименува на Ащанга Йога България. Школата на Ирина е акредитирана към Yoga Alliance International за обучение на йога учители 200 и 500 ч. Самата Ирина е регистриран учител към Yoga Allinace (Master Teacher RYT 500). Ирина е учила няколко години с Манджу Джойс, с когото изкарва и курсове по йога терапия, както и курсове за Ащанга преподавател Начална и Втора серия. Днес Ирина продължава да се развива и да учи с настоящия си дългогодишен учител Дейвид Робсън, с когото също изкарва курсове по асистиране и преподаване. Основаната от Ирина Ащанга Йога България продължава да обучава учители по йога, като Ирина постоянно обновява и допълва с нови знания предлаганите курсове и програми за обучение.

Ирина е считана за "майстор-учител" от своите ученици, заради задълбочените си познания в областта на  науката за движенията и психосоматиката.  През 2019 г Ирина завършва и курс по Приложна кинезиология, а през 2020 - Йога терапия в традициите на Кришнамачаря, които допълват страстта на Ирина към функционалността на йога и стремежите й да направи Ащанга йога приложима и безопасна за всеки. През 2022 г Ирина задълбочава знанията си с Клинично Соматично Обучение - методика, развита от Томас Ханна, чиято цел е невромускулното пре-обучение и подобряване на движенията.

Днес Ирина живее и преподава в гр. Пловдив. Практикува всеки ден, а свободното си време прекарва в писане на книги, развиване на курсове и дълги разходки с кучетата Шала и Рая.

 

 

 

 

МОИТЕ ЦЕННОСТИ КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛ

Аз искрено вярвам, че тялото е продукт на ума. И след като умът е създал тялото такова, каквото е в момента, тялото и неговите движения имат потенциала да променят ума.

Вярвам и, че след като сме се "разболели" сами, можем и да се излекуваме сами. Можем да се чувстваме по-добре, независимо какво е състоянието ни в момента.

Вярвам в науката и в това, че тя може да обясни много неща. Но също така вярвам, че тя е донякъде ограничена. Няма формула, която да пасва на всички. Дълбоко съм убедена, че само индивидуалният подход може да даде някои отговори.

Колкото по-съзнателни ставаме, толкова и резултатите ни са по-добри. Без присъствие, и най-добрата наука е безсилна.

Не обичам лъжата и полу-истините, с които ни заливат от всякъде. Мисля, че е престъпление да ги допускаме и в йога.

Каквито и да са целите ни, те изискват работа. Никой не може да я свърши вместо нас.