Uncategorized

Повдигане на пръсти – какво е важно?

Напоследък често давам повдигане на пръсти в класовете си по йога. Защо? Защото болшинството отучениците ми не могат да стоят на стъпалата си. Виждам липса на усет за разпределението на тежестта, както и неумение да се използват мускулите на краката за заземяване и центриране.

Очевадно тези неща се разработват във времето, но "мъртвите" стъпала в края на краката не могат да ме оставят равнодушна. От опит знам, че колкото по-бързо се адресират тези уж дреболии в постановката - толкова по-добре.

Повдигането на пръсти си е фундаментално движение не само в танците. То си е упражнение за силни и балансирани прасци, както и мускулите на стъпалата, които са ни необходими при всяка стъпка, когато ходим, тичаме или скачаме.

Но релевé (Relevé - фр. повдигнат) , както се нарича това упражнение, е и супер тренировка за целия корпус и умението ни да го държим стабилен и изправен. Ето защо, много е важно то да се изълнява с добра техника. Това осигурява оптимална позиция на ставите и мускулите на цялото тяло, които да подкрепят силни движения и да миимализират вероятността от травми.

Ще кажете - че какво му е толкова на повдигането на пръсти? Ами нека видим...

Нещата, които най-често куцат са свързани - естествено - със стъпалата.

1. Отношение пръсти - глезени

Когато сме на пръсти, средата на глезена или т.нар. тало-круралната (горна скочна) става би трябвало да е центрирана върху втория пръст на стъпалото. И тази подредба трябва да се запази по време на цялото движение. Ако глезенът се кълчи по време на движението, сухижилията, връзките и ставите в ходилото и глезена ще са под силен стрес. Повдигания на пръсти с лоша форма водят до травми от износване като тандинопатии и дори късане на връзки.

 

ПРАВИЛНО
НЕПРАВИЛНО
НЕПРАВИЛНО

2. Позиция на пръстите

Друго важно нещо е пръстите да гледат в същата посока като целия крак. Ако пръстите се изнасят в абдукция - т.е. встрани от централната линия - това е дефект на стъпалото, познат като "крилато ходило", но хубавото е, че този "дефект" е резултат от лоша техника и слаби мускули, а не от някакви костни изменения, които по-трудно могат да бъдат оправени.

 

ПРЪСТИ В АБДУКЦИЯ

3. Вкопчване на пръстите в земята

При повдигане на пръсти, пръстите трябва да останат спокойни на земята, а не да се вкопчват в нея. Силно притиснатите и подвили се пръсти е индикация, че се използват прекалено дълбоките мускули на ходилото, познати като дълбоки флексори на пръстите. Тези мускули започват под големите мускули на прасеца (коремчест и солеус) и се залавят отдолу по пръстите на ходилото.  Една от функциите на тези мускули е да помагат да се изпъват глезена и пръстите. При повдигане на пръсти би трябвало да използваме повече мускулите на прасеца, които са по-силни. Подвиването на пръстите може да е признак за слаби мускули на прасеца, а може и да е просто навик и то се пренася и при просто стоене върху стъпалата. И в двата случая има нужда от работа за сила на прасеца, за да могат пръстите да се отпуснат на земята.

ПОДВИВАНЕ НА ПРЪСТИТЕ

4. Директно нагоре

При повдигане на пръсти, тежестта на тялото би трябвало да се пренесе съвсем леко напред преди повдигането, почти незабележимо. Ако тялото се измества силно напред, отново става въпрос за слаби мускули на прасеца или тук е налице лош невромускулен контрол. Контролът изисква практика. Много повторения с правилна форма.

 

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар