Кинезиология

Защо масажите и йога не са Ви помогнали с болките в кръста

Много хора опитват всякакви видове "лечения" за болките си в гърба. Други си търпят болките, мислейки си, че още не са достатъчно силни, за да направят нещо по въпроса. Онези, които са стигнали до хирург, разчитат на късмета си на какъв хирург ще попаднат. Имат късмет, ако им препоръчат консервативно лечение. Друг нямат - и лягат под ножа.

Ако имат късмет, препоръчките най-често ще са за физикална терпаия и йога.

Но...

Защо физикалната терапия и йога не помагат на всички?

Нека разгледаме ефекта от мануалните терапии и йога върху болките в кръста, например. Ще Ви кажа за кого теи терапии ще имат ефект, но и за кого те са бесмислени. И какво оже да направите, за да имат ефект и да не стигнете до хирургоческа намеса.

Разбира се, мануалната и физиотерапията, както и йога, работят за много хора. Но не и за всеки. За някои хора, те могат да влошат състоянието и проблемът може да се задълбочи. Ще обясня.

Имам ученици (не ми е комфортно да наричам хората "клиенти", защото моята мисия е да помогна, като - освен всичко друго - ги изпратя с някакви нови и ценни знания.)

Когато нов ученик ми сподели, че го боли кръстът или гърбът и е ходил на физио, следвал е някаква програма за "сила на коремните" или "разтягане на нещо -си", много често той/тя са объркани защо няма резултат. Тогава, ученикът вече решава за себе си, че нищо не помага и операцията е последната му надежда.

Много често, такива ученици не са сигурни дали и йога помага (след като са ходили известно време), но все пак йога е по-добре от нищо, защото реално нищо друго не могат да правят. Пък и Пенчо, Иванчо и Марийка са им казали, че йога ще ги спаси.

Ако Ви звучи познато, може би не си давате сметка за няколко неща:

  1. Препоръчали са Ви индивидуални тренировки (йога или дори фитнес с личен треньор), но Вие сте започнали - спрели сте - пак сте започнали...Защото или не сте видели резултатите, които очаквате, или коства много усилия/време/пари. Честно, мнозина са наляли не малко пари за такива физио-терапии и лични тренировки, но единственият резултат накрая са повече хапчета за отпускане на мускулите, защото като че ли "Тоя/тази явно нищо не разбира и не може да ме отпусне". Веднъж дори имах една убавица, дето си слагаше Ботокс, за да отпусне мускулите си...
  2. Ходите на чакръчкия или всякакви други изтезания едва ли не два-три пъти на седмица, после два пъти на седмица, после веднъж...И вече не ходите, защото няма никаква полза.
  3. О, да, накрая Марийка Ви е убедила, че единственото решение да Ви сложат сртероидна инжекция във фасетните стави - не че знаете кои са тези стави, ама Марийка чувала, щото племенникът на нейна прителка от детинство, която не е виждала от 100 години поне, чула от съседа на зетя на дъщеря си, че ТОВА е единственото решение.

Разбирате накъде водя, нали?

За съжаление, ного физиотерапевти не следват процедури и протоколи, които са потвърдени от много опит.

Казано с други думи, процедурите и протоколите (ако щете наречете ги лечение, все тая), които стъпват на доказателствен материал имат за цел да намалят болката, да подобрят функцията и да помогнат на "пациента" сам да се справя със състоянието си.

Но, в повечето случаи, физиотерапията и йога имат краткотраен ефект.

И това повдига въпроса, след като спазването на някакви правила (същите процедури и протоколи, а ако става въпрос за йога - принципи за постановка, техника, последователност на упражнения...да не влизам в подробности) наистина може да намали болката, да помогне да се подобри функцията и да направи човека по-независим, защо те не се спазват и има толкова много разнообразие в т.нар. "терапии"?

Тук ще стана малко технична: според едно доста мащабно проучване по въпроса, проведено от Университета "Дюк", а след това и Университета в Сидни, шричината била, че само 54% от физиотерапевтите следват тези общоприети насоки и протоколи. 43% предпочитат терапии, които не се препоръчват от медицинската общност, а 81% предпочитат терапии, които не се препоръчват от никого. (Процентите не дават 100%, защото някои са дали повече от един отговор).

Защо? Счита се, че много от т.нар. физиотерапевти нямат достатъчно клиничен опит или - по-често дори - просто нямат базисни знания и разбирането какво означават общоприетите научно доказани протоколи. И разбира се, винаги ги има многознайковците, които отричат всичко, освен онова, което те са си решили, че им изнася.

Това казано накратко.

Но разбира се, някои от некодазаните терапии имат ефект - върху определени хора, други - клинично доказани - нямат ефект върху определени хора. Макар, все пак, изводът на изследователите е, че "спазването на препоръчаните процедури дава по-голям шанс за успех."

Но много ученици признават, че ходенето им на физиотерапия или чакръкчии сао ги е разочаровало.

И думата "разочаровало" изобщо не е добра дума за някой, който разбира. Защото за който разбира, това означава "опасно" - неефективната физиотерапия е основната причина да се стигне до хирургическа намеса.

Физикалните терапии - като тук включвам и масажи, и чакръкчии, и Юмейхо, и йога, и лични треньори, и всякакви други подобни неща - е част от "консервативния" подход към хроничните болки. и това, което прави всички тези подходи опасни е, че те се препоръчват на хора, които няма да имат полза от тях. Т.е., проблемът и опасността не са в самия метод или техника, а защото в крайна сметка, болките на човека не минават. И това само по себе си е вече опасно.

Защо? Защото щом пациентът се върне при лекаря си и му каже, че е пробвал физио, масажи, йога и т.н. и няма ефект, лекарят го изпраща на много често ненужна операция. Опасността на този вид терапии е именно в това.

Тогава, какво би се считало за успешна програма (упражнения, да кажем най-общо)? За човека, който го боли - да спре да го боли.

Всички знаем, че като ни боли нещо, дори и малкото облекчение си е благословия. Въпросът е дали това облекчение може да се направи повече, а не само малко.  Е, отговорът за упражненията, йога, Пилатес и други подбни е, че е много трудно да се постигне значително облекчение с тези методи.

Да, няма спор, че подобни форми на терапия имат някакъв ефект. Но именно някакъв е ключовата дума. Когато стане въпрос за хронични болки,  и фитнесът, и Пилатес, и йога умерено намаляват болките, особено, ако са се практикували повече от година...По същия начин, тези неща подобряват и функцията, позволявайки на човек да се върне на работа или да живее сравнително без болка...Но само ако болката е хронична.

Целта на всички тези терапии е, всъщност, да Ви позволи да се движите

Да, да се движите изобщо и да разработите стабилизаторите на гръбнака си (нали си говорим за болки в кръста или гърба).  И да, много, много хора имат полза от йога и други подобни,  и успяват да се справят с болките си. Но, все пак, това не са всички хора. За някои, тези неща нямат ефект.

Защо?

Защото болките на човека са причинени от нестабилност на гръбнака, като следствие от отслабнали или увредени гръбначни връзки. За да имат ефект физикалните терапии, Пилатес, йога и др, човек трябва да има силни спинални лигаменти (връзки на гърбнака).  тези силни връзки осигуряват съпротивлението, необходимо да се укрепват мускулите около гръбнака или корпуса, те осигуряват и стабилност, и правят всички тези упражнения по-ефективни.

Когато тези упрежнения не дадат ефект, защото не е взета предвид причината за болките на човека, този човек...ами сигурно ще трябва за нищо да легне под ножа...

И за да не влизам в подробности и да цитирам още научни статии и изследвания, повечето специалисти са съгласни, че колото по-рано се започне с някаква физическа програма (за лечение на хроничните болки) по-добре - защото ПОНЕ, при нейния провал, по-рано ще се идентифицира причината за болките и състоянието на човека.

Хм...

Защо йога и другите физически терапии може да нямат ефект?

Например, човек може да е диагностициран с дископатия. И разбира се, че първостепенна задача в неговата "тренировъчна" програма би била да се укрепи КОР-а - мускулите на корема, стабилизиращи гръбначния стълб и да се намалят спазмите и напрежението в други мускули. Очевадно, и да се намалят болките. Но това, което йога може и да не постигне, е да върне прешлените в нормалната им позиция и да снеме натиска върху гръбначните нерви. Хиропрактици, чакръчкии и Юмейхо може да успеят да "разтегнат" достатъчно, че да постигнат онова, което йога едва ли ще успее, но ефектът е винаги временен и за по-трайно облекчение ще се изискват редивни манипулации, а те са най-малкото скъпи. И причината е йога и мануалните процедури да нямат траен ефект е, че те не адресират причината, която е слабостта на гръбначните връзки. Връзките са сравнително еластична съединителна тъкан, която държи прешлените да не се разпилеят по земята.

Та, за да имат ефект споменатите терапии, те трябва първо да адресират връзките, а чак след това мускулите.

Добре де, накратко. Всичко това е само пример. Бих могла да влзяа в много скучни подробности и ако някой го инетерсува, нека ми пише. Но идеята е ясна. Трябва да се адресира причината. Тук в примера, който дадох с болките в кръста и гърба, тя може да е слабост на свързочния апарат. Ако се открие и адресира причината, много хора биха си спестили болките, нервите, времето и парите за ненужни и безполезни терапии.

Което не означава, че няма полза от йога, Пилатес, физиотерапия и мануални терапии. Съвсем не. Но именно причината ще насочи и към начина на лечение. Всяка от тези видове "терапии" (а и много други, които не съм споменала) имат място някъде по пътя и допринасят за крайния резултат. Въпросът е, дали са най-доброто точно днес, сега, за конкретното Ви състояние?

П.С. Изобщо не си правя илюзиите, че разбрам и знам всичко. Дори напротив. Но консултацията с приложен кинезиолог (добре де, аз съм приложен кинезиолог и май си направих неволно реклама, освен всичко друго), може изключително да Ви помогне. По същество, приложната кинезиология е метод за диагностика, който не пристъпва към корекция или намеса преди да е открит коренът на проблема, какъвто и да е той. Затова не бързайте да се подлагате на операции и други такива агрсивни вмешателства, преди да сте 200% сигурни, че това е единственото решение. Но то рядко е единственото.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар