Приложна кинезиология

Приложната кинезиология е направление в медицината, което позволява не само да се идентифицира и да се започне лечение на функционалните нарушения в работата на органите и системите на организма, но и да ги предотврати. Oсновният инструмент, с който се работи е мануалното мускулно тестиране.

 

На какво се основава тази методика? Кинезиологът по-добре от всеки друг специалист знае, че човешкото тяло е способно да се самолекува.  Друг въпрос е, че отслабеният и изведеният от равновесие организъм може да няма силите да го направи самостоятелно. Приложният кинезиолог ще проведе диагностика, като тестира рефлексите на мускулите, за да установи поразените участъци и да ги "включи" в работа, като по този начин включи и процеситена самостоятелно възстановяване на организма.

 

«Сигнал» за това, че в организма на човека нещо не е наред е сниженият мускулен тонус. Всеки мускул е свързан с определн вътрешен орган, меридиан, прешлен и т.н. Докато тонусът на мускула е нормален, може да се говори за нормално функциониране на съответстващия вътрешен орган и гръбначно-мозъчен сегмент. Ако мускулът е вял или е в пълна атония (липса на тонус) - това вече е свидетелство, че нещо не е наред.

 

 

Когато мускулният тонус спадне, натоварванията върху тези мускули се преразпределят и работата на един мускул се поема от неговите мускули-помагачи (синергисти). Тъй като мускулите се залавят за кости, включително за гръбначния стълб, оста на движение се променя, положението на прешлените - също. Това провокира постепенно развитие на сколиоза, например. Към това се присъединява и тазът, променя се дължината на краката и в крайна сметка цялото тяло на човека се променя. Започват дискови хернии и други функционални нарушения. По този начин, сниженият мускулен тонус може да е признак за нарушение в самия мускул (нарушена инервация, хранене, тригерни точки, скъсени фасции) или в органите, прешлените, меридианите или емоциите на човека.

Можете да получите повече информация или да се запишете на консултация на

тел. 0876582357

В приложната кинезиология, здравето е баланс на три неща, всяко от които зависи от и оказва влияение на другите:

  • структура - прешлени, кости, органи, мембрани, фасции, мускули;
  • химия -  тук спадат инфекции, интоксикации, възпаления, нарушения в усвояването на минералите и витамините, нарушения в работата на невротрансмитерите, мастните киселини, аминокиселини и т.н.
  • емоции.

Основното преимущество на този подход пред традиционните методи на лечение е, че причината за състоянието на очвека се открива бързо и ефективно. След това лесно може да се подбере и схема за въздействие. Например, ако причината за болките в кръста са някакви емоции или запек, безполезно е да се правят масажи или упражнения (макар те да помагат временно).

Приложната кинезиология търси функционално слабите мускули. Когато ги открие, специалистът търси и причината за тяхната слабост, като идентифицира онази структура или зона в тялото, която когато бъде възстановена ще възстанови и тонуса на мускулите. Ако правилно се открие тази зона, тонусът на мускулите се възстановява в рамките на самия преглед.

И едва след това, според какво нене било наред с тялото, може да се състави и програма за действие. Ако има нарушен хормонален баланс, ще се наложи ходене при ендокринолог, ако нарушението е в храносмилателната система, може да е необходима конкретна диета или друго, ако нарушението в било в самите мускули, стави, връзки и т.н., се съставя програма за пре-обучение на мускулите.

Как работя аз?

Аз съм сертифициран специалист по движения и използвам методи на невро-мускулно преобучение като клинична соматика, структурно преподреждане, миофасциални техники, класически танцови техники, партерна гимнастика, функционални двиежния и йога за корекция на нарушенията в стойката, подредбата на тялото и/или работата на самите мускули.

Когато нарушението и причината за Вашите болки/неразположения/дискомфорт/липса на резултати в спортните Ви начинания/травми и т.н. е структурна, методиката на въздействие би била следната:

  • възстановяване на съкратимостта и възбудимостта на мускула;
  • пре-обучение на мускула в правилна функция;
  • включване на конкретния мускул в прости движения;
  • включване на мускула/мускулите в сложни движения.

Казано с други думи, ако имате силна лордоза, кифоза, изкривяване на таза, плоскостъпие или нещо подобно, ходенето на йога, фитнес, танци ще е проблематично, макар че ще се чувствате по-добре от тези неща. Не само ще Ви е трудно и няма да Ви се получава добре, а и може да е опасно, като травмите са най-малкият проблем. По-сериозни опасни последствия са натоварване и претоварване на грешни мускули, създаване на още по-нефункционални модели на движение и още повече дисбаланси. Тези неща не се усещат веднага, но 100% някой ден "прецакват" целия Ви организъм.

Ако искате да имате реална полза от физическите натоварвания или да си помогнете с подходящи движения, приложната кинезиология е за Вас. Ще работим по индивидуално съставен конкретно за Вас план според състоянието и целите Ви.

 

С какво мога да ви помгна?

Можете да получите повече информация или да се запишете на консултация на

тел. 0876582357