Анатомия

Колко е важна позицията на палеца

Като млад, открих, че палецът ми постоянно правеше дупка в чорапите ми. Така че спрях да нося чорапи.

Алберт Анщайн

Предназначението на човешкото стъпало е да подкрепя и контролира посоката на телесната тежест по време на пренасянето й напред във фазата на придвижване. По заоните на физиката означава, че по-широка повърхност отпред ще върши по-добра работа за целта.

Нашите стъпала наистина са по-широки отпред и колко ще са широки и колко ще е стабилно стъпалото зависи до голяма степен от позицията и функцията на палеца. У народи, за които ходенето боси е нещо обичайно, се наблюдава голям палец, стоящ малко отделно от останалите пръсти. Това е нормална функционална адаптация, която осигурява стабилност и разпределянатоварването равномерно по ходилото.

Основната функция на палеца е да насочва тежестта на тялото по стъпалато по посоката на движението. Палец, обърнат навътре (валгус, често срещано отклонение от нормално стъпало) води до пропадане на стъпалото навътре, което т своя страна води до вътрешна ротация на коляното и риск от травми на коляното, особено при бягане.

Но не е само това. Последни изследвания в областта на моторния контрол и неврофизиологията показват, че човешкият палец си има отделна област от сетивно-моторния кортекс, която го контролира, за разлика от маймуните, при които палецът се контролира заедно с останалите пръсти. И наистина, човекият палец си има отделни мускули, които го движат - дългият флексор на палеца, например, който се залавя само за палеца. И това само подчертава колко е важен този пръст за тялото и движенията му като цяло.

Разбира се, тази позиция и контрол на палеца е еволирала във връзка с ходенето и бягането на два крака. И като всичко в тялото ни, което е много логично и умно организирано, неправилната позиция на нещо толкова малко като пръст на крака компрометира контрола на тежестта през стъпалото, създавайки нестабилност и увреждащи натоварвания върху коленете.

 

Ограничаването на разперването на палеца с неудобни обувки, например, както и ограничаването на контакта на палеца със земята нарушава стабилността на стъпалото и увеличава натоварването на ходилото, което увеличава и риска от травми на глезена, както и травми от претоварване. Функционалното стъпало изисква разпрерване на пръстите и участието на палеца при движението на стъпалото по земята.

Разбира се, това не е всичко за стъпалата ни и техните мисалайнмънти, но за други отклонения от нормалната им позиция и влиянието им върху постановката и функцията на тялото ще пиша в други постове.

Един от разпространените начини да се поправи палец валгус е да се носят разделители за пръстите, но това няма да научи пръстите да функционират добре. По-ценно е да поработите със собствени усилия и специализирани упражнения, които да преобучат мускуите и нервната система да контролират по-добре. Може да ходите с разделители и отропедични стелки цял живот, а можете и да научите стъпалата си да се справят сами. Изборът е Ваш.

 

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар