Практика

Как става връзката между тялото и ума?

В спорта и фитнеса все повече и повече треньори признават колко е важна връзаката между тялото и ума - нещо, което йога отдавна използва успешно. Но въпреки това, повечето подходи като че ли се концентрират само върху менталния апект на уравнението. Много често - дори и в йога - не е съвсем ясно точно как умът влияе на тялото и тялото на ума. Или по-скоро, че е ясно - ясно е, но пътищата, по които се случва тази комункация,  не са добре деонстрирани.

Та, какво означава mind-body тренинг? Как да се включи такъв тренинг в обичайните физически тренировки? Ето някои холистични принципи, които помагат да се свържат ума и тялото и които ще направят която и да е тренировка по-ефективна:

  1. Всяко упражнение засяга цялото тяло, а не само мускула или телесната част, която се тренира. Когато усетите това, усилията Ви ще имат много повече ефект.
  2. Всички елементи на физическата форма: постановка, гъвкавост, сила, баланс, ловкост, сърдечно-съдова издръжливост и т.н, са  взаимосвързани. Промяната в един от тях ще засегне всички останали, точно както промяната в една става засяга всички стави.
  3. Състоянието на ума силно влияе на упражнението, което правите. Едно и също упражнение, изпълнявано в различни ментални състояния (усет, осмисляне, съзнателност) ще има различен ефект върху тялото. Например, ако разтягате, но се притеснявате, че не изглеждате красиво като съседа по постелка, няма да можете достатъчно да се отпуснете, за да има ефект разтягането. Спокойното дишане е ключ към ефективното разтягане, а само спокойният ум успокоява дишането.
  4. Менталното присъствие и концентрация са основата за който и да е mind-body тренинг. А присъствие означава да усещате промените във формата и динамиката във всяка част на тялото си във всеки момент на изпълнение на упражнението. Желанието да останете и присъствате помага да създадете по-ефективни движения, защото подобрявате концентрацията и фокуса си, а това създава повече усещане за сетивните фийдбек механизми на нервната система, което Ви дава повече контрол над движенията.
  5. Мисловните процеси са тясно свързани със състоянието на физическите структури. Стресът, например, е свързан с превъзбудена нервна и ендокринна системи. По съшия начин, всяка мисъл, която ви минава през ума по време на тренировка (упражнение) става част от общия микс, съставящ менталното Ви състояние и фон. Така че, всяка мисъл може да повлияе на упражнението, което правите в момента. Фзическите натоварвания, каквито и да са те, са постоянен и непрекъсващ диалог между ума и тялото. Тази комуникация се проявява чрез усещания, чувства и образност.

И така, следващият път като застанете на постелката, опитайте се да наблюдавате мислите си. За какво си мислите, докато се навеждате? И бас хващам, че едва ли ще е за това как тазът се завърта около главите на бедрените Ви кости!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар