Йога лайфстайл

Обичащи формата

Медитираме? Упражняваме се? Търсим нещо? Всеки сигурно ще даде своя интерпретация на практиката. Но ето един много праволинеен отговор от този ПОЕТ на Ащанга йога Дейвид Гариг.

“Ние се включваме във великата игра на Асана Кара—създаване на форми. Духът на Ащанга наистина се свежда до участието в тази съвършена игра на Създаване на Форми. И тази игра е на толкова високо ниво: това означава, че наистина трябва да обичаш хата йога и правенето на позите наистина трябва да ти допада. Искаш, копнееш и имаш нужда а и на постелката всеки ден, отдаден на създаването на форми с тялото си. Мотивацията ти а го правиш е много по-голяма отколкото мотивацията на обичайния йога ученик. Някак-си, по един или друг начин, трябва а застанеш на постелката и да играеш играта, това е. Но това високо ниво на създаване на форми няма нищо общо с правенето на сложни форми, а по-скоро с желанието да откриеш златото във всяка форма. Копнееш за онова засилено внимание, което усещаш когато се събудиш за процеса, при който стъпалата ти ударят земята и използваш крайниците си да създадеш стабилна основа за жеста с гръбнака си.

Всяка възможност да обединиш тялото, дъха и ума си за изживяването на медитация ти е интересна. Това включва дори и най-основните и не-екзотични пози. Списъкът с форми, които много искаш а правиш включва Самастити, Дандасана, Ширшасана и всяка друга асана, която е съставена от не повече от една-две прави линии. Когато стигнеш до предела на възможностите си може да се появят съмнения и фрустрация. Откриваш пози, които едва ли би могъл да направиш безопасно, сносно и ефективно, но бързо отхвърляш тези потенциални пречки, защото обичаш да създаваш форми и вниманието ти моментално се пренасочва към каквато и да е форма, която ти е достъпна в рамките на твоите си ограничения. Онова, което е общото между всички ученици по Ащанга е: ние всички откриваме кураж, дишане, неподвижност, красота, защита, изцеление, познание и спокойствие в създаването на форми. Ние подреждаме тялото и ума си в една линия и ориентираме съществуването си около тази симпатична идея, че тези пози си заслужават правенето, защото са мощни средства да ни отведат към чистата съзнателност и святото единство.”

Може да прочетете статията на английски език тук: Ashtangis: The Great Lovers of Shape Making

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар