Кинезиология

Как да преодолеем платото при разтягане?

Всеки иска да е гъвкав, съмнение няма. А сред занимаващите се с йога, танци, гимнастика или някакъв друг спорт, гъвкавостта на шунковите мускули може би е най-желана. Традиционното статично разтягане ще подобри тази гъвкавост донякъде, но рано или късно, повечето хора ще стигнат до плато. Ако се разтягате от известно време, но не виждате резултати, може би и Вие сте стигнали това плато. Тогава, разтяганията, които правите няма да Ви помогнат.

Тук не ми се иска да влизам в подробностите на физиологията на гъвкавостта, но за да ни е ясно защо се случва ще дам много сбит обзор на разтягането като физиологичен процес.

Гъвкавостта е нещо, което се контролира от нервната система, а нашата нервна система се занимава предимно с предпазване на организма от травми и разрушение. Когато "Ви опъва", това е всъщност мозъкът, който казва на мускулите да се стегнат, за да не отивате по-нататък. Това стягане на мускулите се нарича стреч-рефлекс и неговата функция е да Ви предпази от нараняване на меките тъкани, ставите и мускулите.

Мозъкът Ви и нервите Ви са развивали цял живот дължината на мускулите Ви - дължина, която те считат за "безопасна". затова когато започнете да се разтягате, всъщност тренирате нервната система да понася и приема за безопасна нова дължина или нова позиция на ставите Ви. Но въпреки това, ако винаги разтягате само до наличния Ви обхват на движение, само ще продължавате омагьосания кръг на стреч-рефлекса.

За да убедите нервната си система, че е безопасно да разтягате, трябва да й покажете, че имате силата да поддържате новата дължина на мускулите си. 

С други думи, за да преодолеете платото, трябва да имате и сила.

Има много други фактори, които влияят на гъвкавостта Ви, разбира се, като напрежение на нервите, активацията на мускулите, способността им да се отпускат и какво ли още не, но тук ще спомена 4 основни принципа, които ще трябва да научите и прилагате, ако искате да ставате по-гъвкави:

  1. Сила на разтяганите мускули - както вече споменах, ще трябва да убедите нервната си система, че мускулите Ви са достатъчно силни, за да подкрепят новата си дължина и новия обхват на движение. Т.е. основата за по-гъвкави шункови мускули е тяхната сила!
  2. Сила в крайния обхват на движението - това е силата, когато мускулът е в максимума си разтегнато състояние. "Макисмум" тук не е максимумът, който виждате при друг човек на снимка в Инстаграм, а Вашият максимум към момента. Ако можете да се наведете само наполовина "правилно", така да е. Това ще е вашият максимум, с който ще трябва да работите. Но тази работа ще съобщи на мозъка Ви, че имате силата да носите новата дължина на мускулите си. Ако Ви пък мързи да свършите тази работа..ами може да си стоите наведени наполовина во веки веков!
  3. Реципрочна инхибиция - това е физиологичен и анатомичен принцип, състоящ се в нещо много просто: когато стягате и скъсявате един мускул, неговият антагонист се отпуска и разтяга. Т.е. ако ще разтягате шунковите, стягайте квадрицепсите си отпред.
  4.  Неврална мобилност - тук не опира до сила, а по-скоро до способността на нервите Ви да се издължават. Да, да, и нервите могат да се "разтягат" и в случая с шунковите мускули, нещата опират най-вече до седалищния нерв. Ако седалищният Ви нерв постоянно се притиска от нещо (постановка на тялото? стегнати мускули около него?) например, ще Ви е трудно, дори невъзможно да напредвате с гъвкавостта на шунковите си мускули.

Естествено, има и други неща, но  за повечето от Вас и това е достатъчно работа като начало.  Тук няма да описвам конкретни упражнения - не обичам да описвам с думи упражнения да си призная, но утре очаквайте видео на канала ми в YouTube адресиращо именно тези неща.

Ако не сте се абонирали за канали ми, направете го сега на: Smarter Moves

А ако имате затруднения с гъвкавостта си или не знаете откъде да започнете, защото май не сте правили нищо досега по въпроса, обадете ми се за безплатна консултация. Или разгледайте някои от новите ми онлайн курсове, в които работим за добра постановка и стойка на тялото и добри движения, за да имаме всички здраво и красиво бъдеще.

Успешно разтягане!

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар