Анатомия

Една малка става, толкова проблеми!

Един си изкълчил глезена, не по време на йога, но сега практиката му страда. Друг го боли коляното - не ьзащото нещо е направил по време на йога, но сега практиката му е непълноценна. Една приятелка ходи на Зумба и я болят тазобедрените стави. Друга, май никъде не ходи, освен да разхожда кучето си, но и тя май няма нещо, коетода не я боли...

Вие може би тичате, танцувате и правите всякакви други неща за кеф или здраве. А може и да не правите. Но във всички гореспоменати случаи (и може би и при Вас) забелязах намалена функция на палците на краката, които много често са причина за редица проблеми.

Ще попитате, как такава малка ставичка (т.нар. 1-а метатарзофалангеална или МТФ) може да причини цял списък с проблеми?

Нека разгледаме защо оптималната функция на палежа на крака е толкова съществена за здравето на краката, особено при спортуващи и танцуващи.

Много танцувални и спортни движения, включително йога-пози, изискват пълна дорзифлексия на палеца. Пълна дорзифлексия е необходима и при всяка крачка, но тя е още по-критична, когато има тежест върху крака.

Липсата на или ограниченото движение на палеца - състояние, познато като hallux rigidus, ригиден палец, - може да причини следните компенсации:

  • изместване на глезена към кутрето - нещо, наричано в танците sickling. При такава позиция на стъпалото, тежестта пада повече по външната страна на стъпалото и особено, когато човек е на пръсти, глезенът се усуква. Именно при такава позиция на стъпалото глезенът се изкълчва най-често, което от своя страна може да се превърне в хронична нестабилност на глезена. А за танци и спорт, това освен всичко друго, е и некрасиво и ограничаващо техниката на изпълнение.
  • изместване на коленете пред пръстите. Като при клякане - ако не можете да видите пръстите си, коленете Ви са пред пръстите на стъпалата. Това силно стресира коленете, освен ако не се издупите, за да видите пръстите си, което пък ще стресира кръста. А ако правите Уткатасана по този начин, може да стресирате и раменете, и врата.
  • увеличена нужда да сгънете краката в тазобедрените стави, което също не е добре, защото стресира ставите.

Няма нещо в нашата биомеханика, което да е незначително или несъществено, особено ако става въпрос за физически натоварвания. Да се мисли, че спорт без травми е невъзможен, е малко повърхностно. Да, травми има и всеки се е травмирал поне веднуж - все ще се спънем, ще ни спънат, ще стъпим накриво, ще паднем и т.н. Но защо любимото ни занимание да допринася за тези неща? Лошата биомеханика, както и добрата, си зависи от нас и никой друг.

Ето например, дори по време на ходене, палецът има огромна функция. При стъпване, пръстите с повдигат в дорсифлексия, при което сводът се повдига, плантарната фасция се натяга, а съответните мускули се съкращават ексцентрично. Всичко това  действа като амортисьор - стъпалото поема тежестта ни и като пружина е готово да ни изтласка напред, поемайки и предавайки силата на гравитацията и земната реакция. Това е изключително ефективна система, стига да работи.

Какви са причините палецът да не работи? Разбира се, остеоартрит. Остеоартритът засяга повече по-възсрастните, но и натъртванията на палеца при спортуващите също с времето води до ограничаване на движенията на палеца. Такива натъртвания не са рядкост - удраяте си палеца в краката на масата, рязко се отблъсквате от стъпалото със силно сгъване на палеца, спъвания и др. Дори по време на йога не са рядкост случаите на натъртване на палеца при опити да се изпълни летяща виняса. Лошото е, че натъртването минава, но мозъкът започва да предусеща опасност и да стяга палеца, дори когато няма нужда. И дори движението да е само малко ограничено, за съжаление то бързо прогресира до ригиден палец.

Но не са само тези неща. Още по-честа причина за липса на достатъчно движение на палеца е дисфункцията на сухожилието на дълфия флексор на палеца, особено сред по-млади. Този мускул лежи под мускулите на прасеца, а сухожилието му минава отстрани на вътрешния глезен, следва вътрешния ръб на стъпалото и се залавя отдолу под 1-а МТФ.

Сухожилието може да се ограничи на три места по пътя си: когато минава под тарзалния ретинакулум (звездичката), там, където се засича със сухожилието на дългия флексор на пръстите (триъгълникът), и залавното си място под палеца (квадратчето). Причина за такива дисфункции са претоварването на мускула, лоша техника, падналият свод и др. Но това състояние не застрашава онези, които не товарят краката си, особено прасците прекомерно.

При всички случаи обаче, ограничените движения на палеца не бива да се пренебрегват, защото те водят до променена мобилност и в глезена. Ако глезенът не може да се сгъва и  разгъва правилно, коленете и тзоабедрените стави също няма да могат да се изпъват нормално. Така се скъсяват бедрените флексори отпред, а кръстът започва да компенсира с ротация при екстензия на крака. Това е типичен пример как нещо толкова уж дребно в стъпалото може да причини доста поразии нагоре по кинетичната верига.

Ако Вашият палец Ви създава проблеми, а може би вече има и болка, не се отчайвайте. Има начини да се справите с него и да възвърнете нормалната му функция. Прости мобилизиращи упражнения, които да възстановят пълния обхват на движение би трябвало да са първите упражнения преди която и да е тренировка дори и ако нищо не Ви боли.

Разгледайте новата ми онлайн тренинг програма "Силни стъпала, здраво тяло", в която адресираме кажи-речи всички най-чести дисфункции на стъпалото, включително плоскостъпие, уголемени кокалчета и др. освен това, адресират се и най-честите компенсации, до които те водят, защото все пак всичко е свързано.

От следващата седмица започвам и редовни класове в студио "Ахимса". Класовете ще са в понеделник, сряда и петък от 8.30 сутринта и ще са микс от работа за стабилност, мобилност, функционални движения, соматични техники и йога. Класовете са наречени "Ресторативно движение", защото целта им е да възвърнт и поддържат оптималната функция на ставите и мускулите ни. Обадете ми се повече информация на тел. 0876 582357.

Засега чао!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар