Практика

Влияе ли гъвкавостта на един мускул върху гъвкавостта на друг?

Е, отговорът е очеваден, но много хора, незапознати с науката за гъвкавосътта все още ми задават този въпрос. Често се случва и статиите, които пиша или нещата, които снимам за YouTube канала си да се интерпретират погрешно. Например, често срещам коментари, че тъй като шунковите ми мускули са разтегнати на мен ми е по-лесно да се разтягам или че тялото ми е по”пригодено” за разтягане.

Но истината е, че гъвкавостта е нещо много специфично.

Може някоя група мускули да Ви е много гъвкава, а друга да е много стегната. И двете да няма нищо общо. (Тук под “гъвкавост” разбирам еластичност на мускула и отпуснатост в смисъл, че мускулът може да се разтяга, като обратното на стегнат и трудно податлив на разтягане.)

Това е същото като със силата: само фактът, че можете с лекота да правите Чатуранга не означава, че можете да повдигнете крака си във въздуха нависоко и да го задържите там. Очевадно, двете нямат много общо.

Да, има и много психологичеки фактори, като например, че ако искате да правите добри аланси на ръце, най-вероятно ще се фокусирате върху тях и ще пренебрегвате други части на тялото и други умения. Всяко физическо умение (балансите на ръце са умение, за разлика от чистата сила, която е качество) трябва да се равива самостоятелно от другоите, които вече имате, защото силата си е сила, но тя е специфична за всяко умение. Същото е и с гъвкавостта.

Все пак, в спорта има такова нещо като “пренос” на умения, което означава, че мускулите се използват по подобен начин и се иска подобна сила или гъвкавост за различно нещо. Затова често казвам, че ако можете Чатуранга, по-бързо ще научите виняса или баланси на ръце или че ако можете един шпагат, другият ще научите по-лесно. Не че няма нужда да работите над новото умение, но все пак по-малко мускули ще трябва да развивате, защото те вече са до голяма степен подготвени.

Но, гъвкавостта на китките Ви няма да стане по-добра, защото шунковите Ви мускули са вече гъвкави.

Има и още нещо. Качествата (сила или гъвкавост) са необходими за развиването на уменията, но уменията поддържа и могат да доразвият качествата, които също си имат специфичност. Не е една и съща силата, необходима за клякане дълбоко и за повдигане на крака високо, макар мускулите кажи-речи да са същите. Трябва да се вземат предвид и специфичния режим на работа на мускулите, и движенията в съответните стави, и какво се с;учва в останалата част на тялото.

В йога, особено Ащанга, често бързаме да научаваме и правим повече пози, а работата над всяка за усъвършенстването й като че ли остава на заден план. Това е съществена грешка, която не позволява на мнозина да виждат сериозни резултати. С такъв подход можем да поддържаме някакво ниво на качества, но ако не тренираме мускулите, ставите и нервната система за специфичността, която споменах, доброто и безопасно изпълнение на голяма чст от позите ще ни убягва. Много често, тази специфичност трудно се развива само с изпълнението на конкретната поза, особено имайки предвид, че болшинството от практикуващите не практикуват ежедневно или го правят без учител. В крайна сметка, не можещ да усъвършенстваш едно умение с несъвършено изпълнение. Което звучи малко като омагьосан кръг. И тук е работата на опитния инструктор, който знае как да развие специфичното умение постепенно без риск и с максимална ефективност.

И като казахме, че и силата и гъвкавостта са много специфични, те са и не по-малко индивидуални. Затова, ако целта Ви е някакво ниво на майсторство, а не само доброто времепрекарване, ходете на Майсор класове, където има повече възможност за индивидуална работа с всеки един от Вас. Изобщо, в традицията на Ащанга йога се говори за Майсор програма, която би включвала повече Майсор практики и 1-2 водени, като всеки вид практика си има специфична насоченост и работа, която трябва да се свърши. Частичните методи водят и до яастични резултати, няма какво да се лъжем.

Във връзка с това, трябва да обявя и, че практиките, които водя в понеделник и сряда от 08.00 ч ще бъдат Майсор, а в събота от 08.30 си остава водена практика.

Очаквам Ви!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар