Uncategorized

10 шокираши начина, по които стойката влияе на здравето

Стойката ни - начинът, по който седим и стоим - рядко е следствие от генетиката ни или извън контрол. Тя обикновено е резултат от хроничното мускулно напрежение, което дърпа скелета ни извън подредба. Това мускулно напрежение се трупа във времето посредством ежедневни движения и навици както и реакцмиите ни на стрес.

С други думи, мускулната поамет до голяма степен определя и обичайната ни стойка. Как да започнем да я поправяме, можете да видите в това видео. Но преди това нека видим някои неподозиращи начина, по които тя влияе на здравето ни.

1. Стойката може да увеличава или намалява нивото на тестостерона. През 2010 г. е правено научно изследване как "силовата стойка"  влияе на тестостерона и беше доказано, че хора с отворени, заемащи повече пространство позиции на телата си (силови стойки) имат и повишено ниво на тестостерон. Хора със стойки, изглеждащи "смачкани и събрани - обратното.

Тестостеронът, за който знаем, че е основният мъжки хормон, освен това играе роля в ного други телесни функции. Освен регулацията на либидото, тестостеронът стимулира растежа на мускулите, производството на червени кръвни телца и колаген в кожата, подобрява пространственото мислене и настроението и повишава самочувствието и самоувереността.

И щом само 2 минути в такива "силови" позиции може да има измеряема промяна в тестостерона какво да кажем за цял ден, прекаран в определна позиция на тялото?

2. Стойката може да увеличи ии намали нивото на кортизол.

Това също е било тестувано в изследването от 2010 г. на Харвардския университет. След 2 минути в стойка, излъчваща самочувствие и отвореност, кортизолът спаднал, а при хората със затврени стойки, нивото му се повишило.

Кортизолът, както знаем, е хормонът на стреса. Той помага да се справим със стреса кратковременно - като когато ни нападнат и трябва да избягаме. Но ако нивото на този хормон е повишено целодневно - като при психческо натоварване - ефектът върху здравето може да е разрушителен. Нисък имунитет, сърдечни проблеми, диабет, напълняване и затлъстяване, проблеми със щитовидната жлеза и обмяната, безплодие, Алцхаймер...Това са само малкото състояния, свързани с неотработения стрес.

Със сигурност не искаме да стоим или седим като смачкани!

3. Стойката влияе и на поносимостта към болка. 

Пак през 2010 г. е правено друго изследване, в което е разгледано как стойката влияе на болката. след около 20 сек в по-доминираща поза, изследваните са показали увеличена поносимост към болка.

Добрата стойка помага да понасяме по-добре болка, защото тя дава усещането за контрол. Когато усещаме, че имаме контрол като че ли ни боли по-малко и обратно. (Това донякъде също е свързано с тестостерона).

И този факт може би е особено важен за хора с хронични болки. Когато нещо ни боли, уморени сме или депресирани, инстинктивно заемаме поза, която да ни свие и защити. Но такива позиции на тялото, както вече знаем, променят хормоналните нива и всъщност правят по-трудно справянето с болката.

4. Стойката може да причини ишиас, дегенерация на междупрешлени дискове и артрит.

Това не е толкова шокиращо на пръв поглед, но повечето хора не осъзнават колко директно всъщност стойката им води до много от проблемите с гръбначния стълб. Най-често срещаните проблеми засягат лумбалния и шийния дял на гръбнака, където гръбнакът си има естествени извивки.

Когато мускулите около кръста и врата са хронично стегнати, те компресират нерви, дискове, прешлени. Това води до шипове най-малкото, херниирали дискове, изтъняване на дисковете, притискане и възпаление на нерви. Понякога тези неща са неизбежни по структурни причини, но в повечето случаи причината е напълно функционална, а именно - как използваме тялото си.

5. Ако спортувате, дибалансите в стойката повишават риска от травми.

И това не е шокиращо наистина: да се натоварва лошо подредено тяло си е престъпление. Чупки в кръста, един хълбок по-висок от другия, завъртени навътре или навън крака - всичко това си е проблем и без натоварвания, а като се натовари, освен да става по-лошо няма накъде.

И разбира се, че спорт без травми няма, но със сигурност при добра стойка и подреденост на тялото, рискът от травми е по-малък. Травми като болки в гърба, коленете, глезените са все свързани с лоша стойка. И ако някой, който седи по цял ден може да не усеща тези неща, при натоварване слабите звена не издържат.

6. Стойката е тясно свързана и с главоболието - поне главоболие, причинено от напрежение.

И това е разбираемо. Всеки мисалайнмънт на гръбнака като издадена напред глава, повдигнати хронично рамене или сколиоза хронично претоварва определени мсукули. А стегнатите и скъсени мускуи действат като система от лостове - те дърпат различни други части на тялото накъдето си искат и това не става без болка. Главоболието често е следствие от това, че стегнати мускули на врата ии раменете дърпат мускулите по скалпа. Установено е, че окоо 78% от главоболията имат такива причини.

7. Стойката може да повишава кръвното налягане.

Ако сте прегърбени, прочетете много внимателно следващите точки.

Кифозата е резултат от хронично стегнати мускули на корема и гърдите, които дърпат гръдния кош и главата надолу. Някога, такава стойка беше характерна повече за възрастни хора, но днес все повече млади и дори деца са изгърбени, заради многото време наведени над телефоните си.

Изгърбването и мускулното напрежение, което го причинява силно компресира гръдната кухина, което повишава кръвното налягане. Дишането очевадно също се нарушава. Така прегръбването далеч не е само естестически некрасиво, а и доста опасно.Но никога не е късно да започнете да изправяте стойката си, а оттам да подобрите здравето си. Можете да започнете тук.

8. И да, стойката може да наруши дишането като го направи плитко.

С издадена напред глава и смачкан гръден кош е много трудно да се диша дълбоко. Белите дробове не могат да се разтварят встрани, тъй като и коремът е стегнат и диафрагмата не може да натисне надолу, за да създаде пространство в гръдната кухина.

И ако си мислите, че това не е кой знае какво, четете по-нататък. Плиткото дишане предизвиква реакция на стрес, което ще рече, че нервната система реагира като при стрес. Това отслабва имунната система, причинява умора, води до проблеми със сърцето и съдовете, намалява кислорода в тялото и като цяло е свързано с тревожност и панически атаки. Ако човек не може да диша дълбоко, страда цялото тяло.

9. Стойката влияе на храносмилането и елиминацията. 

Както казах, когато сте изгърбени, хроничното напрежение в коремните мускули компресира органите в коремната кухина. А там са стомахът и червата. Ако те са постоянно компресирани, нито храносмилането, нито елиминацията ще са ефективни. И това, най-малкото, е доста некомфортно.

Но ефекта от недобрата и неподредена стойка не свършва с тези неща. Прегърбените хора може би по-често имат нужда да пишкат, например, защото и пикочният мехур се притиска. Но тъй като мускулите, които извършват елиминацията са свързани с мускуите, които са напрегнати от изгърбването, пишкането може да не е толкова лесно.

Ние сме свикнали да мислим за тези проблеми като за проблеми, идващи с възрастта, но реално всички те са следствие от хроничното мускулно напрежение и привичната ни стойка.

10. И още нещо, засягащо мъжете. Лошата стойка може да доведе до импотентност. 

Когато се сетгнат мускулите на корема, стягат се и мускулите на тазовото дъно - това е част от т.нар.  реакция на избягване. Реакцията на избягване е рефлекс, инстинктивна реакция на цялото тяло при опасност, при която специфични мускули се стягат. А когато мускулите на таовото дъно са хронично стегнати, като всеки мускули те "замръзват" - т.е. губим способността да ги контролираме съзнателно.

А и всичко, което казахме досега, нарушава кръвообращението към тази област. С понижения тестостерон и повишен кортизол, намаленото либидо....нещата не изглеждат добре.

ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е ТОВА?

Надявам се да сте се постреснали от всичко това. Стойката ни наистина не е само за красота, но и важен компонент на здравето, от който зависят толкова много други неща. И както казах в началото, стойката ни се определя от мускулната памет. Откакто сме се родили, нервната ни система се е учила да държи някои мускули стегнати, а други да не използва изобщо в зависимост от как използваме тялото си: какво и колко сме тренирали, тренирали сме нещо въобще, как седим, как ходим, как реагираме на нещата от ежедневието си...Всичко, дори емоциите предизвикват мускулно напрежение.
И сега ако си мислите, че с мялко разтягане и йога ще ги отпуснете тези мускули, няма да Ви се получи. Веднъж станало привично и хронично, мускулното напрежение може да се освободи само с невромускулно пре-обучение.  Трябва да научите нервната си система  да изпраща различни сигнали на мускулите Ви, да намалява мускулното напрежение в покой, както и да тренирате проприоцепцията си. Проприоцепцията е как усещаме тялото си в пространството и когато сме хронично напрегнати, тя е сило засегната - дотолкова, че може и съвсем да не усещаме. Ако усещахме, нямаше да ни е комфортно да живеем с прегръбените си стойки, нали?
И това невромускулно пре-обучение не е нищо сложно, нито трудно. Има много простички упражнения, които всеки може да прави вкъщи, независимо от възраст или състояние. Упражненията не изискват нищо особено, освен да има къде да легнете на земята за 5 мин на ден. С редовна практика, тези упражнения не само, че ще освободят стегнатите мускули и ще подобрят стойката, но и ще намалят стреса, ще намалят хронични болки и ще помогнат с много мускуло-скелетни проблеми.
Готови ли сте да учите? Разгледайте следните курсове:
"Остаряването е въпрос на избор" е курс за невромускулно пре-обучение и е за онези, които имат нужда да възстановят работата на нервната си система, да възстановят по-нормални движения или имат хронични болки.

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар