Възстановяване на движения

Възстановяването на движенията е сравнително ново направление в областта на двигателните терапии, сходно с кинезитерапията, но е по-широко приложимо. на практика кажи-речи всеки човек има нужда от възстановяване на "нормални" (т.е. биомеханично правилни) движения, включително и начина на ходене.

Всяко отклонение от нормалното функциониране на опрно-двигателния апарат води до някакво нарушение в походката на човека. Ето защо, още при първоначалната консултация, кинезиологът може да тестира и начина Ви на ходене. Много често, само възстановяването на походката е достатъчно, за да изчезнат други симптоми и проблеми.

В какво се състои възстановяването на движенията?

Разбира се, за да има максимална полза, програма за движение се съставя след като е установена причината за нарушенията чрез манулано мускулно тестиране. Едва след това се подхожда към възстановяване на функциите на опорно-двигателния апарат и програмата включва няколко етапа.

По време на занятията, специалистът контролира изпълнението на движенията и нанася корекции. Например, ако дълги години сме повдигали ръката си нагоре не с делтовидния си мускул на рамото, а да кажем използвайки горния трапециовиден мускул, навикът да гоправим остава. След като коригираме способността на делтовидния мускул да работи правилно, трябва да научим и нервната система да праща правилни сигнали на мускулите. Това трудно става самостоятелно, защото ние дори не усещаме, че повдигаме ръката си с други, неправилни мускули.

Очевадно, работата не е само със засегнатите мускули, а и с цялото тяло. Слаб мускулен корсет, причини в скелета (негъвкавост на гръбнака, например), нарушено кръвообращение и хернии са само едни от причините мускулите да не работят. Има още много причини, които често не се вземат под внимание от инструкторите по фитнес-залите или йога-студията и затова човек, тръгнал на йога уж да си помогне, често получава изостряне на симптомите си или се травмира. Задачата на кинезиолога-специалист по движения е да се преобучи тялото да се движи правилно, като се вземат предвид всички фактори. Едва след това йога, фитнесът или който и да е спорт-за-здраве ще е безопасен и ефективен.

 

 

Кога е необходимо възстановяването на движения?

  • болки в гърбам свързани със слабост на мускулния корсет и нарушено кръвообращение;
  • нарушение в баланса на силата и тонуса на мускулите сгъвачи и разгъвачи на ръцете, краката, торса;състояния след травма с повреждане на двигателнисте функции (контрактура, хипотрофия на мускулите);
  • состояние после травмы, связанное с повреждением двигательной функции (контрактура, гипотрофия мышц)
  • сколиотични деформации;
  • главоболия, световъртеж, шум в ушите, болки и зтръпване на ръцете;
  • болки в раменете, врата, коленете, тазобедрените стави;
  • смъкване на органите в малкия таз;
  • плоскостъпие.

Можете да получите повече информация или да се запишете на консултация на

тел. 0876582357