Йога лайфстайл

Какво преп(р)одаваме

Някой беше казал, че “йога ни прави щастливи”. Е, вярно, че този някой рядко се усмихваше, но все пак, твърдения като това—бол! И да, разбира се, че йога ни прави щастливи, ама ако си мислите, че това е онова ухилено като куче, скочило с парашут щастие, ще има да вземате!

Сериозно, рекламите за йога ни продават именно това—усмихнати, красиви, млади…със страхотни екипи, които винаги седят перфектно…и то в ужасно трудни пози! Йога се продава. Красотата се продава. Щастието се продава. Всеки продава нещо.и за да продадеш, трябва да опаковаш продукта си в щастие. Нещастието не продава, освен по нашенските новини. Йога не е по-различна от антидепресантите или Еспумизана, който ще направи подутия ти корем щастлив! Само че йога продава идеала за реалността, който може да бъде преследван, но за съжаление—никога достигнат.

Защо? Защото няма щастие без нещастие, толкова е просто. Защото нищо не е вечно. Патанджали го е казал, а не аз. Като цяло, в древните текстове—особено онези, оказали най-голямо влияние на йога—светът е представен като двойствен. Нашето съзнание или онова, което възприема този свят, може да го види само като двойствен (сигурно затова имаме две очи) – с други думи, ние не можем да възприемем каквото и да било, ако нямаме с какво да го сравним. Да, наистина, откъде ще знаем какво е добро, ако не знаем какво е лошо?

В “Бхагават гита” се казва: “О, Арджуна, щастието и нещастието идват и си отиват. Те са непостоянни. Стреми се към равнодушие и към двете. Който не се вълнува от тези противоположности и онзи, за когото те са едно и също нещо е йога и е готов за крайната свобода.” (“Бхагават гита”, 2.14-15) Някога—а може би и сега—индийското общество е било разделено на касти.

Мисля, че не само индийското общество е имало този порядък—подобни разделения има дори и днес, макар и прикрити под “личностни или психологически” характеристики. Имало е работническа класа—шудрите. Считало се е, че техният потенциал е много малък, защото те възприемат света като лош и нещастен. Това са хората, възприемащи системата като злонамерена, несправедлива и виновна за всичко. Те са жертвите, някой все им има зъб! Имало е, разбира се, и търговска класа—вайшя. За тях светът е щастлив и добър. Те вярват, че всеки проблем може да бъде решен с идеи, продукти или пари. Търговийката върви заедно със щастието, защото продуктите се създават и продават, за да оправят някакъв проблем. Иначе, от какъв зор биха се купували? Има я и администрацията—кшатрия. За нея светът е богат и беден, добър и лош…Те постоянно се лашкат от едното към другото, за да поддържат статуквото си. Няма как иначе, административната работа е хем сладка и сигурна, хем ужасяващо сковаваща и нестимулираща нищо творческо. Освен да плетеш интриги, няма с какво да се занимаваш.

Така е било и сигурно така ще бъде. Е, и духовност винаги е имало в лицето на брамините. За тях светът също е и лош и добър, и щастлив и нещастен, но брамините трансцедентират възгледите си, което ще рече, че макар да виждат реалността с нейната двойственост, те осъзнават колко са нетрайни нещата и колко са взаимосвързани. И затова за тях тази двойственост не съществува, освен като измислица на ума. И тъй като няма такова нещо като щастие или нещастие, те са безразлични към щастието и нещастието—с други думи, всичко се приема такова, каквото е.

За нас това последното е най-трудно, особено днес, но именно към това се стреми йога (и само когато го постигнем ще сме и щастливи в смисъла, който ние влагаме в думата щастлие). Обществото, правителството, системата, гаджето няма да ни оправят проблемите нито ще решат проблемите на света. Няма как да се изгради общество, което да е само добро и вечно щастливо. Добре звучи, ама ако наистина вярвате, че такова нещо е възможно, бъдете готови за разочарования. И все пак, като че ли се стремим към някакъв социален идеал и това ни е наследството от търговците от едно време.

Днес,живеем в свят на търговия и вярваме, че щастието продава. Затова и йога се продава по този начин.Само че, йога ни казва друго. Йога казва, че това изобщо не е целостта и единството. Съвременната йога може и да предложи някой и друг момент на щастие (като когато усетите, че гърбът ви боли малко по-малко), но рано или късно, двойствеността ще ви докопа. Ако се вържете на тези лъжливи реклами, утре може да сте по-нещастни дори и от днес. Ще си мечтаете да станете като тези по рекламите, ама няма да го бъде. Дори и да успеете да изваете тялото си като онези моделки, това няма да ви направи щастливи. Дори да успеете някой ден да направите всички възможни асани и да ги документирате във фейсбук, пак няма да сте щастливи. Защото йога е дисциплина за брамините, т.е. нейната цел е да ни отведе отвъд тези повърхностни неща, които ни правят щастливи или нещастни. Защото няма наистина щастие, докато разделяме нещата на лоши и добри, на такива или онакива. Няма щастие и докато има желание за щастие.

Йога ни учи да приемаме и доброто и лошото еднакво. Добрите дни на перфектен Лотус и лошите дни на скованост, дните, в които летим и дните, в които едва пристъпваме от болки. Еднакво. Защото светът е многообразен, денят винаги се сменя с нощ, макар слънцето да не спира да е там. И ако не се научим да ги приемаме еднакво, противоположностите могат само да ни подлудят.

Така че, не се подмамвайте от онова щастие, което се продава. Практикувайте така, че да изградите безусловност, безстрастие и невъзмутимост. Дишайте така, че да развиете еднаквост—първо в дишането си, пък после и в друго. Не живейте в илюзия, а практикувайте йога, която не ви хвърля пясък в очите, а ви кара да видите и приемате и лошите неща. Практикувайте йога, която ви кара да останете с отворени очи, а не да си ги затваряте като всички слепци около вас, хванали се на въдицата на фалшивото щастие като шарани.

(Използвани са материали от чуждестранния печат)

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар