Хронични болки

Приложната кинезиология е един от водещите нелекарствени методи на лечение на хронична болка.

Нарастващата популярност на този метод е свързана с това, че лечението е много по-безопасно, отколкото медикаментозната или хирургическата намеса. Още повече, че много от хроничните болки, които хората имат, съвсем не са свързани с някакво соматично заболяване, а се дължат на неправилно използване на тялото. Потенциалната вреда от лекарствата и оперативното лечение просто не си заслужава, защото вредата е повече от ползата.

Сред най-често срещаните хронични болки, с които идват моите клиенти, са болки във врата, гърба и кръста, мигрени. Появата на болки в тези области най-често е свързано с неправилно хранене, малкоподвижен начин на живот, недостиг на хранителни вещества, тежки физически натоварвания, неправилна стойка и подредба на тялото, лоши движения, стрес и преживявания.

По време на диагностическата консултация ще тестираме засегантите мускули и ще правим функционални тестове, за да открием тригерните точки, предизвикващи болката, а също така и причината, която ги е предизвикала.

За кинезиологията организмът е система, способна сама да се лекува, но нарушенията в биохимичните процеси, слабият имунитет, умората и претоварването довежда тялото до състояние, в което то няма повече вътрешни сили да се адаптира и възстановява. Тук основната задача е да се установят тези нарушения в цялата двигателна система, защото болката в едно място е следствие от нарушеня и слабост на мускулите в други места на опорно-двигателния апарат. Казано по-просто, причина за болките в кръста рядко е самият кръст. Тя трябва да се търси в стъпалата и начина на ходене, стъпване, стоене или във врата, например. Манипулациите на кръста (масажи, мазила и т.н.) ще носят само временно облекчение, докато не се отстрани причината.

 

Как се лекуват хронични болки?

Немедикаментозното лечение изисква междудисциплинарен подход. освен кинезиолога, може да се наложи консултация с психолог, най-вече психокинезиолог, мануален терапевт, невролог, специалист по функционални движения. Важно е да се изключат органичните нарушения, които изискват лекарствена терапия.

Работата с кинезиолога има една цел - възстановяване на баланса между структурите на организма, биохимичните процеси и емоционалната сфера на човека. Всеки случай е индивидуален: при едни хора е необходимо да се възстановят рефлекторните реакции на организма, при други - да се нормализира психомоторната функция, при трети - да се преобучи тялото на нови, правилни модели на движение.

В процеса на работа и хармонизирането на физическите и психологическите процеси, болките отслабват и дори изчезват.

 

Можете да получите повече информация или да се запишете на консултация на

тел. 0876582357