ЗА АЩАНГА

Йога е начин на живот, търсене на смисъл и метод за постигане на здраве и щастие.

Ащанга йога е жива традиция, датираща от повече от 5000 г и поддържана до днес от една дълга и непрекъсната поредица от учители, мъдреци и гурута, които са достигнали до милиони практикуващи посредством делото и вдъхновението на Шри Кришна Паттабхи Джойс. Днес традицията продължава да е жива в лицето на сина му Манджу Паттабхи Джойс, дъщеря му Сарасвати и внукът му Шарат Джойс и всеки учител и практикуващ по света. Паттабхи Джойс, или както го наричат учениците му Гуру-джи разпространяваше учението на метода в Майсор, Индия и по целия свят, и именно благодарение на неговото посвещение ние днес имаме този дар - да практикуваме Ащанга йога.

С КАКВО АЩАНГА ЙОГА Е РАЗЛИЧНА?

 

Онова, което прави Ащанга йога по-различна от останалите видове йога е дишането. Ащанга синхронизира дишането с движенията и тази синхронизация позволява постепенно да се усвояват все по-трудни пози. Целият процес генерира много вътрешна топлина и пот, които не само изчистват тялото и органите, но и огъвкавяват и отварят тялото. Цялата практика придобива вид на бавен, контролиран, непрекъснат танц, изпълняван с фокус. Медитация в движение. 

Ние в Ащанга йога Practice Place  вярваме, че възстановяващата, лечебната и трансформираща сила на Ащанга йога е в редовната практика и последователността на ученето с учител. Макар Ащанга постоянно да ни предоставя предизвикателства, те не са самоцелни или пък излишни. Интелигентният и постепенен подход е ключът към преодоляването на всички предизвикателства, изникващи на постелката, били те физически, психически или емоционални. Преподаваме автентично и учим всеки, желаещ да учи, съобразявайки се с неговата индивидуалност, способности и възможности.

Повече:

Философията и традициите в Ащанга йога 

Практиката

Учителите - Гуру Парампара

Често Задавани Въпроси

ФИЛОСОФИЯТА

Ащанга йога е една от шестте философски системи, наречени даршани, съставящи ведическата философия. Тя се опитва да разбере естеството на съзнанието - "убягващия елемент". Йога е най-задълбочената наука за съзнанието, за човешкия ум. Учим се да разбираме как действа той, а оттам идва и контрола над ума - chitta vrtti nirodha - което ни освобождава от привързаността към - вкопчването в - материалния свят.

Патанджали е нарекъл тази дисциплина за трениране на съзнанието аща-анга - имаща 8 анги, аспекта или стъпки, които трябва да се предприемат преди каквото и да било минаване отвъд съзнанието да може да се случи. Това са: яма, нияма, асана, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи. Първите 4 от тези стъпки са познати като хата йога - йога на усилието, което води до баланс или още "външни практики". те са първите стълба на йога и както казва Шарат Джойс: "Ако искате да стигнете далеч в йога без тях не може." 

Ащанга йога включва всички 8 стъпки, предприемани систематично, стъпка по стъпка. Днес мнозина преподават и практикуват само третата стъпка - асана и може би малко пранаяма, но Ащанга йога не би могла да спре дотук. Всъщност, асана е само отправната точка.

Паттабхи Джойс винаги е настоявал, че аща-анга йогата на Патанджали и съвременната Ащанга виняса система са едно и също нещо. Той казваше, че практикуването само на асана без да се следва вътрешната цел на йога е опасно за практикуващия, защото натрупва "6-те отрови" около сърцето - желание, гняв, алчност, самозаблуда, привързаност и завист. 

Прочетете повече в откъсите от Пълния домашен майсторски Ащанга йога курс

Първата сутра от Садхана пада на "Йога сутрите" на Патанджали описва магията на Ащанга йога много добре. Тапас (означаващо "горя") е огънят, необходим ни да практикуваме и напредваме. Това е физическото ниво на трансформацията, предизвикана от магическия еликсир от техники и практики в Ащанга йога. Тапас ни е необходим за ежедневната практика на асана, подклаждан от дишането. 

Но практиката е самият живот и както на постелката, така и извън нея, не бихме оцелeли без свадхяя - рефлексията и самоанализът, които ни помагат да се свържем със самата сърцевина на съществуването си. Свадхяя е менталната съставка на магическия еликсир. 

Ишвара-пранидхана е духовната част. Означаващо буквално "отдаденост и оставяне на Бог", ишвара-пранидхана всъщност няма нищо общо с което и  каквото и да е божество. Това е просто творческият потенциал във всеки от нас, както и взаимосвързаността на всичко.  Ишвара-пранидхана отваря вратата към онова, което някои наричат магия, други - чудо, трети - Божия милост. Но за мен това е само логическото и естествено развитие на нещата, защото нищо не ни се дава, нито ни се взема, а каквото има да се случва ще се случи когато му дойде времето.  Ишвара-пранидхана е да нямаш очаквания и его и просто да БЪДЕШ. СЕГА. 

Можете да прочетете и свалите безплатно "Йога сутрите" на Патанджали и други полезни четива ТУК

tapaha swadhyaya ishwarapranidhanani kriya yogaha.

YOGA SUTRAS, II.1

'ЙОГА СУТРИ"

ГУРУ ПАРАМПАРА

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
[removed]
 
Options : History : Feedback : Donate Close

"Парампара" означава буквално "непрекъсната поредица"  - lineage - и се използва за непрекъснатото във времето и пряко предаване на знанията от Гуру (учител) на шишя (ученик). За да бъде обучението ефективно, истинско и пълно, то трябва да идва посредством парампара. Връзката между учител и ученик датират от векове в древна Индия и са основата на това богато духовно наследство, наречено йога. За Ащанга йога, тази традиция започва със Шри Т. Кришнамачаря и Шри К. Паттабхи Джойс.

Много от обучените от Паттабхи Джойс старши учители преподават и днес, от своя страна обучавайки ново поколение учители. Манджу Джойс продължава да разпространява традицията извън Индия. Нанси Гилгоф, Дейвид Свенсън, Джон Скот, Тим Милър, Лино Миеле, Ричард Фрийман са обучили и по-младото поколение учители, сред които Дейвид Робсън, Дейвид Гаригес, Кино Макгрегър. Те от своя страна обучават следващото поколение учители...и така традицията остава жива.

Прочети повече за поредицата учители

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg