Кинезиология

5 неща, които крадат от мобилността Ви

Всеки иска да е гъвкав и подвижен...завинаги. Някои дори правят нещо по въпроса - ходят на йога или нещо друго. Всичко добре, но по-мобилни някак-си не ставаме. Или ако имаме тук-таме някакви подобрения, те идват с нови усложнения...

Ето 5 от нещата, които силно ограничават мобилността (и които редовно наблюдавам в моите ученици):

1.Гледате надолу, докато правите някое упражнение/асана/движение.

Като бях малка, много обичах да гледам стъпалата ми как стъпват. Не знам защо, но явно си имам едно наум със стъпалата от отдавна...

Майтапа настрана, почти всички от учениците ми забиват погледа в земята или стъпалата си, когато трябва да застанат в позиция или да стъпят в някаква посока...като че ли не знаят къде е земята.

Какво му е лошото на това?

Лошото е, че гледането надолу причинява флексия на целия гръбначен стълб. Т.е. забравете за добрата постановка на гръбначния стълб и таза.  Оттук всичко отива на кино: започвате да се движите предимно от гърба, а не тазобедрените стави. Нула мобилност или поне не там, където е необходима и ако искате нещо там да става по-силно, забравете и за него.

Решението?

Дръжте погледа си поне хоризонтално на земята, а главата в много лека екстензия. Което ще рече, че ако стоите, поглдеът Ви трябва да е в хоризонта (ами да, хоризонтал идва от хоризонт...вероятно). Когато сте се навели напред до към средата (виняса 3, може би?), погледът е на около 20-30 см пред Вас на земята, а когато лицето Ви е надолу и погледът е надолу. Ще имате чувството, че сте си вирнали брадичката...Но това е нормално. Това отваря дихателните пътища и позволява много повече обхват на движение в гръбначния стълб.

2. "Гълтате" корема при всички движения.

Гълтането на корема ограничава движението. Все пак, не случайно викаме на коремните мускули "корсет". Представете си обаче постоянно да сте си стегнали корсета. Мда, няма да можете да се движите кой знае колко свободно.

Разбира се, стабилизацията е важна, и то много. Но стабилизацията е повече моторен контрол и координация, а не някаква сила и стягане на нещо умишлено.

Какво да правите?

Събирайте коремите си само когато трябва - когато повдигате тежки неща, навеждате се напред/назад, движите крайниците, но искате да ст неподвижни в торса...Но при динамични неща като виняса, тялото трябва и да се отпусне, за да използва еластичната сила в мускулите. Издишвайте при концентричните усилия, вдишвайте при ексцентричните...това увеличава обхвата на движение.

Но трябва и да знаете какви движения извършвате и кое работи концентрично, а кое ексентрично...

С други думи, идвайте при мен на клас, за да се научите на тези неща...Понеделник и сряда  от 08.00 ч се занимаваме с функционални движения. В "Ахимса", разбира се.

3. Прекалено мислите за гърба си.

Че трябва да мислите за гърба си - трябва. Но прекалената фиксация върху "птрав" гръб не изправя гърба Ви, а още повече ограничава мобилността в раменете и тазобедрените стави. Ние не сме само гръбнаци.

Балансирайте движенията си чрез тазобедрените стави, гръбнака и раменете. Често казвам, че всяко движение се заражда в центъра и като вълна се разпростора до вхъчетата на пръстите на ръцете и краката. Но и това е сложно. Можете да използвате дишането си, за да подобрите мобилността си - вдишвайте бавно и издишвайте бавно. През носа.

4. Изобщо не обръщате внимание какво правят стъпалата Ви.

Стъпалата са основата за мобилността Ви и ако ги инорирате, все едно строите къща върху пясък.

Дръжте трите точки на стъпалата си винаги на земята (основа на палеца, кутрето и цялата пета) дори когато нямате земя под краката си. Това създава повече реакция от страна на земята, ако стоите на краката си. И да, ако не сте много мобилни, именно на крака би трябвало да започнете да развивате подвижността в ставите си.

5. Не  работите за мобилност

Да де, идвате на йога и си мислите, че уж работите за мобилност. Но разтягането на мускулите е само една част от  нещата. Защото мобилността не включва само дължината на мускулите. Мобилността включва центрирани и подредени стави, ъгли на дърпане на мускулите, необходимата стабилност на ставите...Изобщо само със седене в наклон напред, мобилен не се става. И още нещо - мобилност означава подвижност. Разбрахте ме, по-подвижните упражнения Ви правят по-подвижни. Ако не сте от много гъваквите, избягвайте да седите дълго в асана, особено с неправилна постановка. По-добре влизайте и излизайте от асана многократно, фокусирайи се върху правилната постановка през цялото време.

В заключение

За да развиете мобилност (а и стабилност, между впрочем), най-добре е първо да идентифицирате какво липсва в движенията Ви. Обърнете се към специалист по движение, който може да проведе функционална диагностика на движенията Ви (обадете ми се...). След това, работете по онова, което липсва с упражнения, предназначени само за Вас. Много често, общо равиващите упражнения и общите програми по йога няма да Ви свършат работатата, защото те не адресират онова, което се случва във вашето тяло.

Развиването на мобилност, гъвкавост, стабилност и/или сила не опира само до това какво трябва да правите, а и до онова, което не трябва да правите или да избягвате да правите. Горепосочените грешки са само едни от многото, които виждам ежедневно в моте ученици.

Но най-голямата е в главата ни. Мисленето, че "всичко само ще се оправи". Ами не, няма, ако не бъде специфично адресирано.

Обадете ми се за консултация и функционален анализ на движенията Ви. Няма да съжалявате!

To recap:

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар