Практика

Толкова много причини да започнете балет…късно

Много малки момиченца си мечатя да бъдат балерини. Може би и Вие сте от тях? А може би като мен сте ходели на балет, докато мама и татко не са решили вместо Вас, че от Вас нищо няма да стане, или че това не е сериозна професия...Може би сте спрели да се занимавате поради други причини: не сте били "подходящият" тип, било Ви е трудно, нямало е къде да продължите обучението...

А сега от време на време се сещате, пак си мечтаете тайно...но...Вече е късно! Вие сте вече големи, не сте гъвкави, понатрупали сте повечко килограми...Това е за малки момиченца, в края на краищата!

НЕ, Не и НЕ!

На каквато и възраст да сте, каквито и способности да имате по рождение, никога не е късно. Вярвате или не, балетът е за всички, наистина! И преди да си измислите още извинения или да си втълпите, че ще се изложите, четете по-нататък!

 

Ако искате да учите балет, имате всичко необходимо! За разлика от малките момиченца, много често водени в балетното студио от амбициозни майки, Вие искате да сте в клас! Знаете, че сте там за кеф и полза за здравето си и се наслаждавате на всяка минута. Това е чиста, неподправена страст, отдаденост и мотивация, които съм срещала - честно - само по балетните студия.  Сигурно има нещо магическо в този танц, щом мало и голямо се стича да учи нещо толкова трудно, но пък така прекрасно. Да, балетът е трудно изкуство, няма съмнение и съмненията Ви дали ще се справите са оправдани. Но макар и оправдани, няма място за съмнения, ползата е повече от усилията, които са необходими.

В края на краищата, вече сте големи и това тук е комплимент. То работи във Ваша полза, защото Вашият мозък много по-лесно разбира инструкциите, отколкото мозъците на малките момиченца. Дори и съвсем начинаещи могат да разберат техниките, защото вече имат някакъв предишен опит, а техниките са простички, наистина. Което не ги прави лесни, но пък е тооолкова приятно да се стремиш към убягващото съвършенство!

Много пораснали  момичета започват да се занимават с балет като с вид фитнес, защото...ами няма по-красиви тела от тези на балерините, все пак...стига да не са толкова кльощави! Да, много отдавна по света се спори дали балетът е изкуство или спорт, и в зависимост от гледната точка...бих казала и двете. Балетът е изкуство, но много физически трудно, изискващо сила, гъвкавост, издръжливост, координация, баланс, контрол...и освен това музикалност и артистизъм. Ако търсите тренировка за цялото тяло, която да събуди и тонизира и най-малкото мускулче в тялото Ви, това е то, балет! Ако искате тази тренировка да е под съпровод на красива, мелодична и романтична музика - балет, разбира се! Ако искате да изглеждате (и да се чувствате) така ефирни, леки, с несвършващи линии на тялото, ами да, балет. Допълнително ще развиете координация, телесен контрол, стабилност, стойката Ви ще се подобри, че и здравето като цяло! Да, да, няма друго такова спорто-изкуство, което да дава всичко това наведнъж.

Ох, да и отново, музиката няма да спука тъпанчетата Ви, както във фитнеса, нито ще помпа симпатиковата Ви нервна система, повишавайки нивото Ви на стрес! Дори напротив, балетната музика успокоява, макар да вдъхновява, дава енергия, макар да прави движенията Ви много леки и плавни. Чудо!

Балетът поддържа и мозъка активен, защото трябва да мислите постоянно как да изплните техниките. Не може да заспите или да си мислите за нещо друго. Например, когато правите батман тандю, не само ще изнасяте крака напред, а ще трябва да внимавате да забършете пода със стъпалото, да държите петичката колото можете напред,  да водите петичката по земята, докато се отлепи възглавничката на стъпалото, да изпънете след това пръстите. И при всичко това, да държите корпуса си неподвижен, главата изтеглена, коленете обтегнати, задникът прибран. Ще следвате темпото на музиката и ще трябва да помните комбинации! Това е много повече от онова, което Ви се случва в който и да е друг фитнес клас. По принцип, при нас, учителят показва комбинацията, след което трябва да я изпълните с музика. С течение на времето, комбинациите може да станат по-сложни, но способността Ви да ги запаметявате и след това да ги "вкарате" в телата си също се подобрява.

Няма какво да се притеснявате! Дори да нямате и капка опит, нашият клас "Първи стъпки в балета" ще Ви научи на основните неща без риск за здравето и стрес. Просто опитайте!

И ако още се съмнявате...Помилсете си само, много започнали на 30-40-50 години прогресират дори до танци на палци! Не, не, няма да очакваме това от Вас, но този факт е показателен докъде може да стигнете, стига да поискате.

И още нещо. Тъй като този клас е нов при нас, всички ще са като Вас - начинаещи, малко неориентирани, малко изплашени, доста притеснени може би. Но ще започнем наистина от нулата и Ви гарантирам, че още същия ден ще се почувствате като принцеса!

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар