Анатомия

Паралелните стъпала в йога

Едно от първите неща, които чуваме още в първия си клас по йога е да поставим стъпалата си “паралелни”, демек успоредни. Но рядко някой учител си прави труда да обясни какво се има предвид.

Честно, да се стои или ходи “правилно” си отнема тренировките. И вниманието. Повечето от нас едва ли обръщат внимание как се случва това изобщо.

Преди йога, осъзнавах, че нещо не е съвсем “така” със стъпалата ми, защото ми костваше кански усилия да се задържа в пирует. Все падах встрани и се чудех защо при цялата ми иначе стабилност, съм толкова разцентрирана. Но докато навъртах километри на крак из целия град мисля, че изобщо не си давах сметка как стъпвам.

Когато правим нещо постоянно и редовно, то изгражда навик, несъзнателен модел на правене. Многото ходене или седене на бюро, стоене на крака, ако работата ни го изисква, да не говорим за професионален тренинг в танците, могат да изградят функционално обърнати навън стъпала: т.е. това го е нямало като сме се родили, но с времето сме научили стъпалата си да са обърнати навън. Дори да не ходим като балерините, при които е разбираемо, има много други дейности, които също обръщат стъпалата навън, макар и не толкова очевадно.

Но както с всичко научено, можем и да го “раз” учим. Обръщайки внимание на стъпалата си, можем да ги научим отново да стоят в неутралната паралелна позиция, каквато ни е необходима в йога.

Понякога това може да е доста объркващо и фрустриращо. Поне за мен беше и ми отне няколко години, но няма страшно—с практика, то става втора природа. Стъпалата са основата за всичко, което правим, така че със сигурност си заслужава да им се обърне внимание.

Стъпалата на всички са различни—по ширина, дължина, форма на костите, сводове…Така, като кажем “успоредни стъпала” не е съвсем достатъчно, за да бъдем разбрани. Защото успоредни стъпала не означава вътрешните ръбове да са успоредни. Не означава и външните ръбове да са успоредни. Представете си какво разнообразие ще има с това разнообразие от форми на човешките стъпала!

Всъщност, “успоредни стъпала” се ориентира по централната линия на стъпалото—онази функционална линия на носене на тежестта, която позволява и колянната капачка да гледа напред. Затова, поразгледайте вашите си стъпала. Прекарайте права линия от основата на показалеца до глезена и след това поставете тези линии успоредни. Ако нямате идея къде точно минава тази линия, повдигнете пръстите на стъпалата си—ще видите как метатарзалните ви костички се очертават под кожата, което ще ви ориентира. Друг начин е просто да грабнете маркер и да си ги нарисувате—помага да свикнете.

Друг индикатор за правилно поставени стъпала са коленните капачки. Ако гледат точно напред, значи и стъпалата ви са в необходимата позиция. Направете си експеримент. Без да мислите за стъпалата си, направете няколко крачки съвсем естествено. Спрете. Погледнете стъпалата си. Как сте ги поставили? При много хора, едното стъпало гледа в една посока, другото в друга…

Рядко заставаме с неутрални стъпала, защото си имаме някакви навици. Стъпалата и глезените ни обаче са в пряка връзка с коленете, тазобедрените стави и дори кръста, храносмилателните и репродуктивните органи. Смело можем да кажем, че стъпалата са органите на действието на други органи и затова умението да имаме здрави стъпала (поне като алайнмънт) е пряко свързано и с функционирането на тези органи. При неправилно поставени стъпала и натоварване има риск от травми в коленете, кръстно-хълбочните стави, кръста.

Ходенето с обърнати навън стъпала пък води до изгърбване и болки във врата и гърба, а обърнатите навътре стъпала износват коленете. В йога практиката ни, ако искаме да пренесем ефективно тежест през стъпалото си (което искаме всъщност), то трябва да поставим стъпалото в една линия с посоката, в която се пренася тежестта. И това е линията от показалеца до глезена. Мускулите, стабилизиращ глезена също са в най-изгодна позиция, когато стъпалата са така, което означава и повече баланс при балансови пози.

Поставените правилно стъпала означават и повече баланс в цялото тяло, а движение от анатомично неутрална позиция означава и повече свобода а движение в която и да е част на тялото. Разбира се, тъй като стъпалата ни са различни, всеки трябва да си поиграе сам, за да открие своето неутрално.

Йога е на първо място практика на чувствителност и осъзнаване. Не е сериозно да ритаме и да се пънем да правим невъобразими сложни пози, а изобщо да не усещаме как стъпваме. Започваме в Самастити. Усетете и усещайте всеки път като се връщате в Самастити.

Обръщайте внимание как стоите всеки път като ви се наложи да стоите прави. Съзнателните действия са същността на йога практиката и това включва какво правят стъпалата ни в Гледащо надолу куче, Триъгълник, на опашката в магазина.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар