Анатомия

Малко наука за движенията – QL

Ех, колко обичам тази тема – движенията ни! Обичам всичко, свързано с тази тема – науката за тях, работата над тях, усъвършенстването им…


Напоследък обаче, доста се занимавам с компенсациите – или как тялото ни компенсира за неефективни движения или липсата на такива. И един от основните играчи в това шоу е един малко познат мускул – квадратният поясен или както е известен – QL (quadratus lumborum).

Аз лично много години страдах от болки в този мускул, наричайки болките си просто „болка в кръста“. Напоследък обаче, срещам много хора сред учениците си, които имат същите болки или по-скоро имат QL, който е в спазъм или изключително стегнат.

Да, да, като си говорим за стегнати мускули, в повечето случаи бихте си помислили за мускули като „отзад по краката“ или „горе по врата и раменете“. Но за този мускул, който дори не е на повърхността и който – честно – никой не познава, едва ли някой би се сетил.
Нека сега видим за какво става въпрос.

Квадратус лумборум се намира от таза до най-долните ребра отзад по гърба. Той се залавя за тях, но и за горните четири лумбални прешлена. Основните му функции са 4:

Странична флексия (навеждане) на същата страна – т.е. десният QL ще наведе торса надясно;Лумбална екстензия – когато и двата КЛ от двете страни се съкращават те дърпат гръбнака назад;Фиксират 12-о ребро по време на насилено издишване;Повдигат хълбочната кост, за която са заловени – десният QL повдига дясната хълбочна кост към десните ребра.

Но има и още една функция, за която не се споменава в повечето книги по анатомия: компенсацията.

Да, да. QL е цар на компенсациите, както и неговият антангонист – псоасът. Не сте предполагали? Четете по-нататък.Когато функциите на гръбнака и таза се прецакат, не е за вярване на какво е способен QL! Например, ако изправячите на гръбнака са слаби или бедрените ротатори, абдуктори и аддуктори са слаби (или нещо им пречи да функционират както би трябвало), QL често влиза в играта с претенциите си да ги замести. И поне за кратко КЛ успява да работи като изправяч на гръбнака, като бедрен ротатор, абдуктор и аддуктор. Но това наистина са само претенции. Защо?

Защото, съвсем естествено колкото и дa се напъва QL, това ще е за кратко. Все пак никой не може да върши дълго работа, за която не е предназначен. Много бързо, QL се стяга, кръвообращението към него се затруднява значително, появяват се болки и той започва да изпада в спазми. Това създава доста дискомфорт, често окачествяван като болки в кръста. Масажи и други манипулации помагат само временно, защото реално, въпреки временното облекчение, проблемът не е решен.

Дали дискомфортът „там отзад“ е проблем на QL е лесно да се види: спазмичният QL кара таза да се повдига от едната страна при повдигане на съответния крак във въздуха. В йога имаме няколко пози, изискващи това движение и ако хълбокът се е повдигнал в Уттита Хаста Падангущасана, например, аз се замислям на какво се дължи това и след други наблюдения, често се оказва, че проблемът е в QL. Други пози, които добре разкриват компенсациите на QL са Дърво, Супта Падангущасана или т.нар. „Вкарване на конец в иглата“. Но опитното око би забелязало проблемите и при всеки половин Лотос, където имаме подобни действия в тазобедрените стави. И дори и малко да повдигаме таза в тези пози, проблемът е голям.

Други проявления на компенсациите на QL е прекаленото изпъчване на ребрата в усуквания и навеждания назад, както и при повдигане на ръцете над главата. Тенденцията към прегърбване – независимо дали само в гърдите или като цяло, където позата е смачкана надолу, компресираща лумбалния гръбнак – също е показателна.

Разбира се, че подобряването на функциите на тазобедрената става и стабилността на раменния пояс са ключови за „оправяне“ на прекалено стегнатия QL. Ако можем да помогнем на някого да се движи без скованост в ребрата и само дотам, докъдето ребрата му си остават спокойни, а коремните мускули – без излишно напрежение, промените ще са много бързи. Ако можем да им помогнем да се движат, дишайки спокойно, а не насилено, промените ще са още по-бързи. Ако можем да ги научим да движат ставите си докъдето и както е природно заложено без излишно напрежение в останалата част на тялото – промените в моторния контрол и координацията също се виждат бързо. Само тогава можем да работим за сила и издръжливост.

Както и с други компенсации при движение, ще имаме бързи промени ако можем да забележим кога и защо един мускул иска да компенсира. В края на краищата, телата ни винаги ще свършат поставената им задача някак-си. Въпросът е: на каква цена?
Такива неща ме занимават и интересуват напоследък и резултатът от моите търсения е „Кинезиология и йога“ – онлайн курс, който разработвам от доста отдавна. Там ще си говорим за много неща, включително моделите на компенсация.

Хубавите неща стават бавно – очаквайте този курс с нетърпение, особено ако искате да предлагате ефективни и много по-терапевтични йога практики, информирани от разбирането на какво се случва в телата на Вашите ученици.


Ако и Вас Ви боли “там отзад” или имате остри болки в хълбоците или седалището при вървене, тичане или други ежедневни дейности, може би и Вие имате същия проблем. запазете си час с мен и ще Ви науча как да използвате просто йога-пози и движения, за да имате повече усещане и мобилност, и да имате трайни резултати за себе си.

В работата си, аз съчетавам биомеханиката и анатомията с йога, за да помагам на всеки да види резултат от усилията си. С този подход йога може да бъде много терапевтична. Ако имате някакъв проблем – обадете се!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар