Клинична Соматика

Какво е клинична соматика?

Клиничната соматика е метод на невромускулно обучение, използващо техниката пандикулация за възстановяване на мускулната памет и облекчаване на болка. Методът използва бавни, леки, плавни движения, които да освободят излишното мускулно напрежение и да пре-обучат тялото да се движи по-ефективно, без усилия, болка или дискомфорт.

Повечето хронична болка, износване на ставите, травми и като цяло проблеми с телесната стойка, наистина са причинени от начина, по който използваме тялото си.

Как седим, стоим, движим се, правим йога или друго - всичко се контролира от нервната система, която решава как да движи тялото ни. Нервната система казва кои мускули да стягаме, коит да отпускаме, как да стоим по време на йога поза и как да държим тялото си, докато седим или стоим. Колкото повече повтаряме едни движения по определен начин толкова повече нервнмата система си създава навик да движи тялото по точно този начин всеки път. Това е мускулната памет.

И макар мускулната памет да е нещо прекрасно, когато учим нови движения или за да се справим с многото си задачи през деня, голяма част от двигателните ни навици са се създали несъзнателно като реакция на стресови ситуации, начина на живот и др.

Тогава единственият начин да се променят тези увреждащи двигателни навици е да се пре-обучи нервната система да се движи по друг начин.

 

А никой не обича да го боли.

При мен идват хора всякакви - спортисти, йоги, танцьори и просто хора, изпитващи болка в ежедневието си. Най-често болката е хронична и е следствие от съойката на хора или едностранното натоварване на тялото в посрта. Дори йогите не могат да избегнат тези неща по много причини.

Но двигателното обучение на тялото помага да разберете тялото си по-добре. Научавате се да подреждате тялото си по-добре като освобождавате хроничната мускулна стегнатост, за да се движите както искате да се движите.

И най-важното е, че нещата са прости, движенията - безболезнени и подходящи за всеки, практиките не изискват много време и винаги можете да намерите време за тях.

Защо соматиката работи?

Тази mind-body система стига до корена на проблемите за мускулната болка, а това е просто начинът, по който  мозъкът командва мускулите.  Като разберете каква е причината за болката и се научите да елиминирате ефекта от муслу;ното напрежение, болката и дискомфортът изчезват.

Само Вие можете да промените ракциите на мозъка си към стреса. Само Вие можете да разберете как навиците Ви влияят на стойката и движенията Ви. Само Вие можете да откриете мускулите, които задържат хронично напрежение. И само Вие можете да научите тялото си да се движи с повече лекота, ефетивност и красота.

Соматичните упражнения са подходящи за всички. Те са особено ефективни за хронична мускулна болка, мускулни дисбаланси, лоша стойка, изменена походка  движения. Възрастта и физическата Ви форма нямат никакво значение, защото упражненията са леки, бавни, безболезнени, забавни и приятни.