fbpx
Ащанга йога Майсор практика

Майсор практиката често е наричана „самостоятелна“, защото учителят не води с глас часа, а наблюдава практиката на учениците и помага на всеки индивидуално като дава инструкции или физически асистенции. Заради онлайн формата, за тази практика е необходимо да имате изградена лична практика и да познавате последователността на асаните до там, докъдето изпълнявате съответната серия. 

В тази практика Ирина ще Ви наблюдава и ще Ви дава индивидуализирани инструкции според Вашето изпълнение.  местата са ограничени до 10 души, за да може Ирина да следи и дава насоки на всеки поотделно. Ако практиката Ви е по-кратка от 90 мин можете да започнете по-късно от обявеното или да приключите по-рано, стига да се вместите в обявения часови диапазон.

Водена Начална серия Ащанга йога

 Тази практика, провеждана обикновено веднъж седмично има за цел да създаде темпо на движение, следващо темпото на дишането Ви. Това изисква да познавате серията поне до там, докъдето Вашият учител Ви е препоръчал да я изпълнявате и да спрете на това място и да изчакате общия край на практиката, като се включите отново за финалната серия (ако я изпълнявате) и мантрата. По време на класа, всяко движение се брои на санскрит и всяка асана се задържа по 5 дъха, а инструкциите са сведени до миниму, за да се стимулира концентрацията и движението в темпо.  Практиката не е подходяща за начинаещи.

Ащанга йога за начинаещи

Ащанга йога е традиционна практика, за която е най-характерно свързването на движенията с дишането. Практиката за начинаещи има за цел да Ви научи на първо място на този синхрон между дишане и движение, както и да Ви въведе в поредицата асани, позната като Начална серия. Ще обръщаме и овече внимание на правилна постановка и брой виняси (движения+дъх) за всяка асана. Ирина ще брои всяка виняса на санскрит и ще Ви дава много инструкции и модификации според Вашето ниво. 

За тази практика не е необходимо да имате предварителен опит. Ако имате някакви специални нужди и/или здравословни проблеми, молим Ви да се свържете с нас предварително. 

Стабилност и мобилност

В тези класове ще се фокусираме върху качествата стабилност, мобилност, гъвкавост, издръжливост – неща, необходими за успешната Ащанга или друг вид йога) практика. Стабилността на лопатките, таза и центъра и мобилността в големите стави са ключови не само за безопасна и ефективна практика, но и за добрата стойка и здравето като цяло. Всеки клас има различен фокус, като упражненията допълват ключови йога пози. Този вид класове е препоръчителен за начинаещи, но и за всеки, желаещ да поработи по-специфично върху тялото си. Фокусът е върху правилното изпълнение, а не върху обема на работа, като практиката е скалирана според нивото на всеки участващ.

Индивидуални занимания

Хората ме търсят, защото интуитивно знаят, че телата им изискват внимание. независимо каква е болката, състоянието или травмата… Tе знаят, че е дошло време да направят нещо за него. Повечето от тях са опитвали да ходят на масажи, фитнес и дори йога, но симптомите им само се влошават.

Аз гледам на симптомите като на език – вътрешната, вродена телесна система за обратна информация, която Ви казва кога правите прекалено много, кога недостатъчно, кога имате нужда от промяна и кога е дошло време да започнете да правите нещата различно. Ако просто пренебрегнете симптомите, те ще се влошават.

Тогава разбирате, как Вашата собствена амбиция допринася за ситуацията. Моята работа е да канализирам тази Ваша амбиция, в по-креативна и конструктивна посока.

Индивидуалните занимания с Вас могат да бъдат:

>> традиционна Ащанга практика (започваме от където сте и вървим напред);

>> терапевтична йога (имате конкретен проблем и практиката има нужда да бъде модифицирана според Вашите нужди);

>> визуална диагностика на Вашето тяло и движенията му (задълбочен анализ на рефлексите на тялото и съставяне на план за действие по-нататък според този анализ).

Аз ще Ви науча как функционира биомеханиката Ви и каква е връзката между как се движите, как релаксирате и кой сте. Ще откриете къде и защо тялото Ви компенсира и – още по-важно – как да го преобучите да се движи по-органично и леко. Като се научите да се движите по-добре, тялото Ви ще си почива по-добре и ще чувате симптомите по-добре. Това ще Ви направи много по-силни и ефективни, а нещата ще вървят с повече лекота.

Традиционната Ащанга йога е силно терапевтична и е много жалко, че йога-студията променят класическите подходи в името на пълните зали, превръщайки практиката във фитнес. От този комерсиализъм Ащанга методът губи от силата си. Ако търсите реална трансформация, видими резултати, облекчение и/или консистентно развитие, индивидуалните занимания с мен са най-добрият Ви избор.

Свържете се с нас, за да си запазите час за индивидуално занимание на живо в Шалата или по Zoom. 

тел. 0876 582357

email: yogashala@abv.bg