ПРАКТИКАТА

Ащанга системата групира всички асани в 6 серии, всяка със собствен фокус, предназначение и ефект. Въпреки това, само първите две серии - Началната и Средната - са подходящи за повечето практикуващи с нормален забързан съвременен живот. 

Началната серия (Primary Series), която се практикува най-масово, е наречена "Йога чикитса" - йога терапия, защото нейната цел е да изчисти тялото и да го пре-подреди. Без това би било невъзможно да се напредва.  Началната серия изчиства и подрежда тялото. Втората серия - Нади шодана - изчиства нервната систеа, а Третата, напреднала, Щира Бхага, култивира много сила и грация. Асаните се преподават и учат една по една в стриктна последователност, защото всяка асана подготвя за следващата, а и за асани от Втора, че и Трета серия. Освен това, изпълнението на асаните е много тясно свързано и с психологическото ни развитие и развива много фокус, затова независимо какво можем или не, бързането не е препоръчително. Обикновено учителят преценява дали сме готови да учим нови неща, защото правенето на асани по избор или прескачането на асани не води до никъде, защото нищо не може да се построи върху халтави основи или никакви основи.

ВИНЯСА

Отделните пози са свързани помежду си посредством плавни движения (виняса). Виняса означава синхронизирано с дишането движение. В Ащанга йога, движенията винаги са в синхрон с дишането. Когато синхронът между дишане и движение се усъвършенства и е активна банда (Мула и Уддияна), се генерира много вътрешна топлина, която изчиства и огъвкавява тялото. Изхвърлят се не само ненужни физически токсини, а и нервната система се прочиства. В резултат тялото става много силно и леко.

ТРИСТАНА

Ащанга йога използва тристранен подход, като изисква да поддържаме три точки на фокус, известно като тристана. Това е дишането (Уджайи, със звук) на първо място, правилната позиция на тялото (асана) и дрищи - посоката на погледа. Това са както техники, така и състояния и благодарение на тях се научаваме да контролираме сетивата си, развиваме дълбоко усещане за тялото си, емоциите си и работата на ума. С течение на времето, при редовно практикуване се развива стабилност и на тялото, и на ума.

СЪРЦЕТО НА ЙОГА

Ащанга означава буквално "осем степени", "осем аспекта". Всеки вид йога технически е ащанга йога, защото всяка йога следва осемте стъпки,описани от Патанджали. Днес обаче, в повечето случаи терминът Ащанга се използва за метода, който преподаваше Паттабхи Джойс.

Осемте аспекта, осемте неща, които трябва да се усъвършенстват, за да се стигне до йога и които Патанджали описва са:

 

1. Яма (етична дисциплина, включваща ахимса (ненавреждане), сатя (истинност, интегритет), астея (липса на желание за вземане, не-крадене),  брамачаря (сетивно и полово въздържание) и апариграха (откъснатост от материалните неща и липса на желание за притежаване).  

2. Нияма (дисциплина): шауча (чистота), сантоша (задоволство), тапас (дисциплина), свадхяя (само-анализ) и ишвара-пранидхана (оставяне на Бог/висшето аз).

3. Асана (пози за развиване н стабилност и контрол)

4. Пранаяма (контрол над дишането)

5. Пратяхара (въздържане, отдръпване на сетивата)

6. Дхарана (концентрация)

7. Дхяна (медитация)

8. Самадхи (осъзнаване, чиста съзнателност)

Осемте аспекта се подкрепят взаимно и трябва да се практикуват паралелно. Една установена, зряла асана практика подготвя практикуващия за практиката на по-фините и аспекти на йога, които въплъщават в действие яма и нияма. Йога е да се живее етично, честно и със състрадание.

КАК ДА СЕ УЧИ

Имайте предвид, че учителят Ви е много важен - започнете да учите с учител, който е опитен и следва традицията и метода, даден от Паттабхи Джойс. Само така ще си осигурите безопасен и лек път в науката на Ащанга йога.

 

Днес мнозина "преподават" уж Ащанга, непознавайки метода, превръщайки тази красива практика и сериозна наука в някакви силови упражнения, нямащи нищо общо нито с практиката, нито с традицията. Колкото и да е привлекателен този подход като вид гимнастика, той лишава практикуващия от по-дълбоките въздействия на Ащанга метода, не е безопасен откъм травми и като цяло не постига целите на йога.

Уджайи дишането е сърцевината, същината на практиката. Дишането помага на движенията, създава пространство в тялото, успокоява ума и разпределя необходимата енергия равномерно. Направете дишането основен фокус и не правете нищо, което да прекъсва или нарушава спокойния му ритъм. Ако не можете да дишате в която и да е поза, значи не сте готови за нея физически, психически или емоционално.

Банда (енергийни клапани). Като се научат Мула и Уддияна банда, тялото се събира и центрира, настъпва лекота, движенията придобиват финес, лекота, въздушност и експанзивност. Банда е ключът към липсата на излишни и прекалени мускулни усилия, към стабилността на тялото и ума. Банда изисква силен вътрешен фокус, който спира хаоса в главата.

Дрищи (фокус на погледа). Погледът или по-скоро посоката му помага за концентрцията и за по-медитативното състояние на сетивата и ума. Погледът помага вниманието ни да остане в рамките на физическото ни тяло и да не се разсейваме.

Ащанга методът изисква да се практикува 6 дни в седмицата с изключение на Лунните дни и "женските дни". Това може да е голямо предизвикателство, затова бързането бавно винаги е по-добрият избор. 

Останалото е пот и практика, практика, практика...

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg