СУРИЯ НАМАСКАРОбикновено приемаме Сурия намаскар като упражнение, което прави мускулите ни силни, а гръбнака гъвкав. Но всъщност, Сурия намаскар е много повече. Като упражнение, поздравите са полезни за цялата ни система, едно завършено упражнение, което не изисква уреди. Но може би най-важното е, че Сурия намаскар ни помага да прекъснем цикъла на самсара…

Сурия намаскар означава да се поклоним на слънцето сутринта. Слънцето все пак е източник на живота на нашата планета. Във всичко, което ядем или пием има по малко слънце, но само ако се научим да го храносмиламе правилно ще извлечем и реална полза от този процес.

Физическото тяло е фантастична отправна точка за нови и по-висши възможности, но за повечето хора то е по-скоро препъни камък, пречещ им да вървят нагоре. Глезотиите и желанията на тялото, които не можем да преодолеем, ни спъват по пътя и затормозяват развитието ни. Животът в синхрон със слънчевите цикли е важна част от баланса и приемствеността, средство да доведем телата си до състояние, в което те вече да не са ни пречка.

Същността на Сурия намаскар—Поздравите към слънцето—е в това да синхронизира вътрешните ни физически цикли с циклите на слънцето, които се сменят всеки горе-долу 12 години. Ако организмът ни е в определено състояние на вибрация и готовност, отворен да приема, тогава съвсем естествено цикълът ни ще е в синхрон със слънчевия.

Жените имаме предимство в това, че вече сме в синхрон с лунните цикли. Природата ни е дарила с това предимство, защото жените носят отговорността да продължат съществуването на човешката раса. Не всеки разбира обаче какво да прави с тази излишна енергия и мнозина приемат тази връзка с луната като проклятие или наказание. Самият факт, че някой се опитва да ни внуши, че жените са наказани с месечния си цикъл, заради Първородния грях говори много. В много езици съществуват думи, произлизащи от “Луна”, означаващи “побъркан, ненормален”, лунатик, значи.

Освен лунният цикъл, който е най-краткият (28 дни) и слънчевият, който е малко над 12 години, има и други природни цикли. Самата дума “цикъл” означава повторяемост. А повторението само по себе си вече означава, че по някакъв начин това, което се повтаря е неизбежно, задължително. Но пък “задължително” изобщо не е продуктивно за съзнателността, защото там където има навик и рутина, няма много съзнателност. Ако имаме “задължителни” за нас неща, това означава, че ситуации, преживявания, мисли и емоции ще са циклични. Ще се повтарят. Те ще се случват отново и отново, през определени дни, месеци или години. Ако се обърнете назад и се замислите, ще откриете, че е точно така. Ако нещо ви се случва през 12 години, може би системата ви е в добро състояние на баланс и приемственост. Сурия намаскар е процес, който може да помогне това да се случи. И практиката е в това да прекъснем цикъла от задължителни неща, навика и рутината, за да имаме добра основа за съзнателност.

Повторяемостта в природата и нейните цикли са необходими за да има животът стабилност. Все пак, трудно бихме живели, ако всичко беше случайно, спонтанно или хаотично. За слънчевата система и индивидуалния човек, тези цикли са нужни, за да ни дават заземеност и стабилност на живота. Но ако останем в капана на цикличността, тежко ни се пише. Човекът е надарен със съзнателност, за да се издигне над физическото и дали ще остане обвързан с циклите като куче в кълчища или ще използва тези цикли за свое добро, зависи от него. Смисълът на йога е да събудим своя потенциал. Смисълът на хата йога е да създадем тяло, което да не ни пречи да постигнем своя потенциал. И връщайки се към Сурия намаскар, ето някои съвети, които ще помогнат да извлечем максимална полза от практиката си: Вземете си хладен душ, за да заредите клетките си. Знаем, че преди практика е добре да се изкъпем (най-малкото, за да не миришем на другарчето по постелка). Но всъщност, ако се изкъпем с хладна вода, епителните клетки се свиват, а междуклетъчното пространство се увеличава. При душ с гореща вода става обратното—порите се отварят и тялото поема вода, но това не ни е нужно. За практиката по йога ни е необходимо клетките да се свият, а междуклетъчното пространство да се увеличи, за да се зареди клетъчната структура с енергия. Когато клетките са заредени с енергия, тялото остава младо дълго време. Вода с два-три градуса по-хладна от стайната температура е идеална за тези цели.

Втривайте потта си в тялото или я оставете да попие естествено. Нормално е да се потим по време на практика (особено на Ащанга йога), но не изтривайте потта си с кърпа, а я втрийте обратно в кожата си. Изтривайки потта си, изтривате енергията, която сте генерирали чрез практиката си. Водата има памет и енергия. Ето защо, всички майстори препоръчват да не се изтрива потта, да не се пие вода и да не се ходи до тоалетната по време на практика, освен ако не

е абсолютно задължително. По същите причини ни се препоръчва да изчакаме поне 30 минути (а най-добре 90 мин) преди да се изкъпем след практика. Но пък това може да е доста миризливо...и ако решите да спазвате това правило...просто не се доближавайте до никого.Пийте толкова вода, колкото иска тялото. Освен ако не живеете в пустинята или имате навици, които ви дехидратират, не е необходимо постоянно да пиете вода. Около 70% от телата ни са вода и те (телата ни) знаят колко им е необходимо. Ако пиете според жаждата си плюс още 10% е напълно достатъчно. Като пример...ако утолите жаждата си с две глътки вода, пийнете още една глътка. И това ще се погрижи за нуждите на тялото от вода. Ако се потите изобилно и губите много вода, ще имате нужда от повече. Много хора пият повече, отколкото е необходимо. И най-важното!

Практикувайте всеки ден. Нямате нужда от друга сутрешна гимнастика (или каквато и да било гимнастика), ако правите Сурия намаскар по 10-12 пъти всяка сутрин. Ако наистина нямате време за повече, поздравите са си завършена практика, защото балансирано работят над мускулите ви—стягат и разтягат, масажират корема и се грижат за храносмилането и детоксикацията на организма, зареждат гръбнака и мозъка с енергия.

#practice #PrimarySeries #asana #практика

79 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg