ПОДРЕДЕТЕ ТЯЛОТО, ЗА ДА ВИ Е ПОДРЕДЕН И УМА


Миналата седмица преподавах на интересна група йога-практикуващи. Повечето– извън Ащанга и за съжаление—извън алайнмънт. Няма да лъжа, гледката на тези толкова неподредени тела беше тъжна.


По време на дискусията в края на йога-лагера се повдигнаха много въпроси,свързани с Ащанга и йога въобще, но всички се въртяха около едно нещо—хората практикуват йога някъде-си, но никога не бяха чували и един алайнмънт тип, т.е. инструкция как да подредят и използват тялото си. Е, поне болшинството бяха такива. И разбира се, стигна се и до травмите. Повечето от присъстващите вече си имаха история с нещо, което ги боли или не им е наред.


За травмите не искам сега да говоря, защото темата е дълга, а и много съм писала по нея. Всяка физическа форма на йога потенциално крие риск от травми: защото повтаряме едни и същи движения, защото блеем, защото идваме с навиците си на движение, защото не ни дават достатъчно инструкции за постановка...Но травми има и в други физически дисциплини: тичане, фитнес, ски...


Йога е нещо, отварящо ни очите. За себе си. За връзката ни със себе си. Йога ни събужда и ни кара да дишаме. Йога култивира сила, гъвкавост, мекота. Йога ни кара да изградим това ценно качество да се вглеждаме в себе си надълбоко, да преосмисляме живота си и мястото си в света.– без илюзии и самозаблуди...Йога е средство, което ни помага да бъдем по-пълноценни, по– себе си. И когато се практикува съзнателно, което включва и добра постановка на тялото—тя може да лекува.


Но няма как йога да ни помогне, ако ни е все едно как стъпваме по земята, ако искаме лека практика, която да не засяга оправянето на кривините ни, практика, в която да не се налага да виждаме себе си каквито сме, а гали егото ни и задълбочава само-илюзиите ни. Просто няма как!


Няма как йога да ни помогне, ако си хапваме в повечко мекици, защото: “нали сме на почивка”. Няма как йога да ни помогне, ако искаме да правим каквото сме си правили преди и не ни се влагат усилия да опитаме нещо ново, което евентуално може да промени нещо в хабитуалните ни и неефективни начини на мислене и действие.


Няма как.


Така че, ето някои изводи, до които стигнах:


 • Оставете настрана наивността си, че “леката” ресторативна йога е достатъчна. Както и, че йога може да реши всичките Ви проблеми. Поне физически—едва ли, особено ако не се постараете и поизпотите.

 • Практикувайте така, както наистина Ви е необходимо. Ако сте природно гъвкави, наблегнете на Чатурангите. В Ащанга следвайте поредицата и не прескачайте пози –те са естествено подредени, за да има баланс между сила и гъвкавост.

 • Много Ви моля, фокусирайте се върху телесната си постановка. Правете по-малко, но по-добре.

 • Ако нищо не разбирате от постановка, запишете се на курс, за да навлезете в тази материя. Особено, ако практикувате Ащанга. Не искате да сте поредният, който ще отрече Ащанга като “трудна” или “травмоопасна”, заради неразбирането си.

 • Ако “ходите” на още нещо физическо, правете го с цялото си присъствие. Не включвайте айПода си, фокусирайте се върху това, което правите в момента.

 • Ходете на йога, за да работите върху ума си, а не само върху тялото. Не приемайте йога практиката си като тренировка и ще откриете, че това Ви дава повече дълбочина, свобода на движение и свързаност—да, с тялото. Наистина, колкото и да звучи невероятно, така ще напредвате по-бързо.

 • В крайна сметка, тялото е продукт на ума и то може много да Ви каже за това какво става там, горе. Ако там е неподредено и тялото ще е такова. Не можем да контролираме ума, ако не сме се научили да контролираме тялото.


Йога наистина трансформира. Поне е трансформирала мен. Щом четете това, значи и Вашата трансформация е започнала. Но може би не трябва да забравяме за какво всъщност става въпрос: само-познание, състрадание, дълбока връзка с нас самите и света. Тази връзка е осъществима обаче, когато всичко ни е подредено. Тялото също. Да започнем оттам.


Така че, правете йога, но я правете умно!

98 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black Instagram Icon
 • Grey Flickr Icon
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Google+ Icon
 • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg