Обучението на Ащанга учители започва тукПревод със съкращения от www,ashtangadispatch.com

Ха, знаех си, че това ще грабне вниманието ви!

Но ще трябва да ви разочаровам, защото…

Няма обучение, което да ви дава всичко, а учителите, преподаващи Майсор стил не се срещат толкова често...и ИМА ПРИЧИНА ЗА ТОВА. Ако практикувате Ащанга йога, Майсор стил, знаете за какво говоря. (Ако не знаете за какво става въпрос и просто сте кликнали линка, за да добавите Ащанга в репертоара си, то трябва да знаете, че повечето от онези, обещаващи да ви продадат Ащанга Майсор всъщност и йал хабер си нямат от това…)

Защото местата, където се практикува Майсор Ащанга са нещо много по-различно от обичайните студия—какт и учителите, които преподават там. Да го кажем по друг начин. Ако трябваше да пусна обява за Майсор Ащанга учител, тя щеше да звучи горе-долу така:

Търси се някой с поне 10 години опит в практиката на Ащанга йога, със силен гръб (и всичко останало), който няма нищо против да работи по 8 часа, повечето време преди обяд. Кандидатът трябва да има желание да инвестира време, пари и времето си за почивка на обучение и да не очаква почти нищо в замяна, поне финансово, макар че ще стане много богат в сърцето и душата си. Това е труд на любовта и само истински посветените, отдадените, скромни и независими хора може да кандидатстват.

Така че, какво означава да си учител по Майсор Ащанга? Всъщност, всеки може да се провъзгласи за каквото си иска, затова по-правилно би било да попитам: какво означава да си ДОБЪР Майсор Ащанга учител? Аз не съм експерт по тези въпроси, но успях да хвана трима от най-големите учители на нашето време: Грег Нарди, Дейвид Гаригес и Алия Уаиз, които ми отговориха на въпросите.

1. САМООБУЧЕНИЕ—ученик завинаги

Грег: За да преподаваме (Майсор Ащанга) задължително е да имаме годините опит с практиката, за да сме развили някаква дълбочина за себе си, да сме преодолели някакви собствени препятствия и да знаем как да минаваме през предизвикателствата стабилно, без да изгубим пътя си. Трябва да ни е комфортно със собствената сянка.

Един от старшите учители веднъж ми каза, че “всяко желание да се преподава през първите 10 години от практиката е импулс, който всеки начинаещ има и трябва да бъде игнориран.” Това ме накара да осъзная колко е ценен периодът, в който си ученик. Това е като периодът на ухажването в една връзка. Връзката, която се изгражда е онова, което след това ще те подкрепя. Ако започнем да преподаваме прекалено рано, енергията, която култивираме ще се отклони от собственото ни развитие към преподаването. Много е важно да си минал през мелачката на физическите и емоционалните предизвикателства в личната си практика преди да започнеш да преподаваш. Когато учениците идват при теб с въпроси, трябва да можеш да им отговориш от опит, а не твоето собствено объркване и фрустрация да застраши това взаимоотношение между учите и ученик.

Алия: Най-важното е, че един Майсор Ащанга учитл трябва да практикува това, което преподава. Не говоря за асани, а за консистентна редовна практика. Колкото е по-добър ученикът (Понеделник –събота по едно и също време, почивки в лунните дни и т.н.), толкова по-добра основа има този човек да стане учител. Само чрез такава редовна, консистентна практика имаме шанс да предаден онова, което научаваме на учениците си. По-скоро бих учила с учител, който практикува Сурия А 60 години, отколкото с някой, научил напредналата серия за 6 години!

Дейвид: Трябва да си изключително ентусиазиран, да имаш страст към собствената си садхана, личната ти дисциплина, която те води все по-надълбоко и по-надълбоко да изучаваш йога. Майсор учителят носи отговорността да е духовен лидер, който е способен да предаде на останалите как практиката води до познания в осемте аспекта на ащанга йога. Повечето хора, които практикуват 6 дни в седмицата не са там само заради физическите постижения.Имаш отговорността да изградиш духовна общност и голяма част от успеха е в това какво научаваш за себе си в личната си практика и доколко можеш да предадеш традицията в духа ма Паттабхи Джойс.

2. Част от ДИРЕКТНА ВРЪЗКА

Грег: Аз започнах да преподавам йога преди да съм открил Ащанга и само след 1 година практика на хата йога. Когато открих Ащанга йога, постепенно започнах да преподавам заради ентусиазма си. След това, един учител ме посъветва да отида в Майсор и да уча с Паттабхи Джойс. Отидох, мислейки си, че това ще е приключението на живота ми, но бързо разбрах колко високи изисквания има Паттабхи Джойс към учителите си и че нищо не знам за Ащанга йога, Когато се прибрах у дома, продължих да преподавам с благословията на Паттабхи Джойс, но само онова, което знаех. Този негов съвет—да преподавам само онова, което знам—ми е помагал в следващите години, а и ми помогна да осъзная че винаги ще бъда ученик на първо място.

Алия: Аз самата съм ученичка на Шарат Джойс, но други се насочват към други учители като Ричард Фрийман или Тим Милър. Онова, което има значение обаче е да обичаме и уважаваме учителите, които са дошли преди нас. Благодарността към предшевстениците ни поставя основа и ни напомня, че имаме отговорност и задължение към тях, както и учениците си.

Дейвид: За мен най-важното за един добър Ащанга учител е да е посветен и да уважава ученията на Паттабхи Джойс. И тъй като Паттабхи Джойс вече не е сред живите, много е важно да се поддържа връзка с някой от живите ветерани в Ащанга. Всеки, който преподава Майсор Ащанга трябва да преподава, стъпил на силна връзка с някой от традицията. Все по-често някой започва да преподава майсор клас и си го оформя според неговите предпочитания, добавяйки или махайки нещо от програмата както им скимне. Но тези хора не разбират, че всички тези промени нямат място в Ащанга традицията, особено ако тези хора нямат стабилна връзка с Паттабхи Джойс и ученията му.

3. Отдаденост на СЛУЖЕНЕТО

Грег: От моя опит, най-важното са един Майсор учител е да осъзнае, че ние служим на учениците си. Асана практиката е средството да помогнем да учениците да навлязат по-надълбоко в телата и умовете си. Не можем да имаме наши си фикс-идеи или догми, а по-скоро трябва да дадем пространсвто на учениците ни сами да изследват.

Алия: Не на последно място, Майсор учителят много обича учениците си и е готов да направи всичко, за да ги учи—дори и жертвайки собственото си тяло. И в същото време, Майсор учителят посреща всеки ученик такъв, какъвто е: той ще вложи еднакъв ентусиазъм да научи някого да стигне до Маричи Д правилно и да научи един парализиран човек да диша…

Дейвид: Изисква се много творчество и приспособимост, за да можеш да преподаваш на най-различни ученици. Трябва да си достатъчно ефективен и с млади ученици, и с по-възрастни, които са повече или по-малко сковани, по-самостоятелните и онези, които не са самостоятелни….Трябва да преподаваш на хора със сериозни кариери, хора, които нямат време, абсолютно начинаещи и онези, които се мъчат с асаните от четвърта серия

Последен съвет?

Грег: Всеки, които иска да преподава Ащанга трябва първо да почиракува достатъчно дълго с някой старши учител. По този начин, качествата и уменията, които изредихме по-горе, ще се развият постепенно и ще станат стабилна основа. Ако няма такъв учител, с когото да се почиракува, преподавайте само онова, което знаете и останете смирени, търсете с кого да учите, независимо дали в Майсор или другаде.

.Ами това е, 200 часа плюс, плюс, плюс...Няма преки пътища. Упорита работа. Отдаденост. И постоянно смирение и преданост.

Успех!

Оригинала можете да прочетете тук:

http://www.ashtangadispatch.com/mysore-teacher-training-begins-here/

#интервю #вдъхновение #преподаване

3 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg