НЯКОИ УРОЦИ ОТ ПРАКТИКУВАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ


Често говоря за уроците, които животът ни подхвърля всекидневно и винаги съм била убедена, че йога много помага да ги разпознаем и научим. Независимо дали става въпрос за някакви огромни промени или дребни житейски проблеми, йога ни заземява, балансира нервната система и ни дава енергията да се справим с тях.


Пандемия само не бяхме преживявали, но уроците от преди пандемията никъде не са отишли и все още са ни достъпни. И не само. Те са ни особено нужни сега. Корона вирусът преобърна живота на мнозина и йога е винаги готова да помогне.


Вярно, че имаме склонността да забравяме, особено когато сме затънали до гуша. За мнозина, пандемията отвори стари рани, екзистенциални страхове и съмнения, граничещи с неврози. В такива моменти като че ли забравяме собствената си вътрешна сила.


Но ето че днес, връщайки се от работа и плачейки с глас от обидата, че никой не ме е известил, че е почивен ден, оплаквайки съдбата си, изведнъж спонтанно си спомних:


Че има причина за всичко това, дори и да не я разбирам. О, колко пъти съм го казвала! Може би най-важната причина е доста глобална – всички сме се посветили на неща, които няма как да издържат проверката на времето: дългите часове работа, опустошаването на природата, безумните наеми и кредити…Инвестираме в илюзиите си, посветили сме се на страховете си, желанието за контрол и уязвимостта си. Но така дълго не може да продължи.


Че и това ще мине. Точно както светът, в който си живуркахме илюзорно удобно преди вече не е същият, така и сегашната ситуация не е вечна. Колкото и дълго да отнеме и пандемията някой ден ще е минало. Всичко се променя. Нима асана-практиката не ни учи на тази непостоянност? И нима в практиката не ни се налага да правим неща, които ни плашат?


Че е време е да се отървем от нашите привързаности, но това не означава да спрем да обичаме каквото обичаме. Вече не можем да ходим на любимите си места, любимият ни ресторант е фалирал и затворил, приятелите ни са се изолирали…Загубили сме много – и емоционално, и материално може би. Ежедневието ни вече не е същото и това е огромен дискомфорт. Но само, защото си мислим, че няма друг начин. Да, в момента практикувам следобяд, вместо както съм свикнала сутринта, лягам си много по-късно, отколкото ми е привично и всичко е надолу с главата…Но продължавам да практикувам въпреки дискомфорта. Освен това има и други нови неща, които ми създават съвсем различно ежедневие от обичайното. И това ми харесва, макар старото ми аз да се съпротивлява. Съпротивление към новото винаги ще има, но то няма да ви мъчи толкова, ако не му се съпротивлявате.


Че Ащанга е гениална система. Както казва моят учител Дейвид Робсън, Ащанга на първо място ни дава структура. И ето че сега тази структура си изиграва ролята. Без старите си привични неща, места, хора и какво ли още не, много е лесно да се изгубим, да се почувстваме откъснати и без ориентир. Ежедневната Ащанга практика е най-лесният начин да поддържаме структура, дори когато ни се струва, че няма такава. Да, структура и цел, и смисъл.


Че каквото и да става, продължаваме. Стъпка по стъпка. Асана по асана. Веднъж щом се убедим колко е безсмислено да се стремим към някакви постижения, става по-лесно. Няма значение дали виждаме напредък. Напредъкът и успехът са в това, че продължаваме. Мисля си, че хич не ме бива, ама заставането на постелката всеки ден ме убеждава в противното. Може би това е есенцията на вярата, силата и онова, което все пак ще издържи проверката на времето.


Усмихнах се. Затананиках си. Бях работила в почивния си ден и никой нямаше да разбере. Бях се прецакала и пропуснала възможността да поспя малко повече още един ден. Но на кого му пука? Ден като ден. Шала ме чакаше за разходка, а след това и постелката ме чакаше за практика.

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg