НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ ОГЛЕДАЛОТО


Откакто йога е дефинирана като философия, има основно 4 вида или по-скоро "пътя" към йога: раджа (ащанга), бакти, карма и гхяна. Всичко останало са някакви части от тези четири основни йога-марги, включително популярната "хата".


Но напоследък, май сме свидетели на раждането на два нови вида йога: лесна и трудна. Да. Онзи ден пак ме попитаха дали Ащанга не е прекалено трудна и въпреки желанието си да се тросна, че макар да съм изчела древната литература за "трудна" йога, но и за "лесна" никъде не е споменато, търпеливо обясних...


Това, което обясних, Мелиса Сингх е написала прекрасно в този блог-пост от сайта на Дейвид Робсън. И тъй като съм все още едноръка и писането се случва с три пръста на лявата ръка, реших, че ми е по-лесно да го преведа. Ето го:


"Има някои хора, които ревностно се противопоставят на Ащанга йога, на метода и позите. Тези хора често мрънкат, че позите са “прекалено трудни” за средностатистическия йоги. Мнозина твърдят, че Ащанга йога е предимно раджастична или “прекалено стимулираща” и затова неподходяща за всички.


Сега, със сигурност съм предубедена. Ето ме, пишейки тези неща, практикуваща ежедневно (или поне в повечето дни, нали съм майка) и проповядваща Ащанга на всеки, който пожелае да ме слуша.


Не съм съгласна с тези хейтъри, не защото съм някаква сляпа последователка на Ащанга или Ащанга евангелистка—а защото този метод дава резултат. Видях собствената си трансформация и съм била свидетелка на трансформацията на други хора. Затова ми е болно, когато хората се отказват от практиката или не й дават дори шанс!


Интересното е, че Ащанга сама по себе си, наистина е едно нищо.


Системата и методът на Ащанга са лишени от каквито и да било “присъщи” им качества.Ащанга не е нито лесна, нито трудна, нито раджастична по природа, нито преклалено стимулираща...Тя е просто огледало.


Нека поразмишляваме.


На първо място, “трудно” е нещо относително. Онова, което е “трудно” за мен, сигурно е “лесно” за Дейвид и Йелена или други опитни практикуващи. А онова, което е трудно за някой, тепърва започващ с Ащанга, може би е лесно за мен.

Мярката, с която измерваме кое е трудно или лесно постоянно се променя в практиката. Когато се посветиш на ежедневна Садхана, се убеждаваш, че тези критерии постоянно се променят. Това си е много готино, всъщност.


Второ, Ащанга нито е по природа раджастична, нито е прекалено стимулираща—всъщност, практиката само отразява като огледало онова, което донасяме със себе си.


Замислете се за вашата си практика. Не сте едни и същи всеки ден, нали? Със сигурност знам, че аз не съм.

Някои дни идвам на практика супер-сатвична, свързана с дишането ми, супер-присъстваща и се чувствам като йога-богиня, прелитаща през практиката с лекота.


В други дни съм тежка, уморена, летаргична или тамастична, чувствайки се като чувал с картофи. Тялото ми е сковано, движа се бавно и без желание, а всяка виняса е като че се опитвам да се измъкна от блато.


И да, някои дни съм раджастична, супер интензивна, наистина драматична по време на практиката, напъвайки се повече, отколкото трябва.


Та, какво се е променило?


Ащанга ли изведнъж реши, че ще направи нещата трудни?


Не. Аз се промених. И вие също се променяте.


Дейвид Робсън казва: “Асаните са екран, който ни показва непостоянната природа на нашите мисли и чувства.”


Обстоятелствата в живота ви със сигурност ви правят различни всеки ден—и по време на практика. Може да ви се е случило нещо гадно и да не можете да спрете да си мислите негативни неща. Може би ви се е случило нещо прекрасно и се чувствате по-леки, по-щастливи и малко по-балансирани. Или може би сте заседнали на някоя трудна поза и това предизвиква във вас чувства на неадекватност, което ви повежда към мишата дупка на негативните мисли и емоции.


Не казвам, че е лесно да се изправиш срещу тези неща. Казвам само, че то няма нищо общо с Ащанга, но има всичко общо единствено с вас самите.


Ащанга винаги е била и винаги ще бъде това неумолимо огледало, което ти показва всички твои части, които сам се опитваш да скриеш от себе си. И понякога наистина е трудно да гледаш в него ежедневно.


И ако сте решили, че Ащанга не е за вас, разбира се, имате право на това. Но проблемът е във вас, а не в Ащанга. "


А аз само да напомня, че Дейвид и Йелена ще са в София от 02 до 08 май за една изклюючително интензивна, вдъхновяваща, развеселяваща и (за мен) животоспасяваща седмица! Не се бавете със записването, защото вече се записват много чужденци, а местата са ограничени!


Виж за Ащанга интензивно с Дейвид Робсън тук


И за съжаление до края на месеца практика в шалата няма да има, защото май се предобрих с ремонта. "Замръзналото" ми рамо ми дава още малко почивка, но пък сигурна съм, че от това ще се роди нещо много хубаво, необходимо и полезно за всички. Да, едноръка няма да довърша всичко, което има нужда да бъде довършено, но пък когато един орган изключи, друг го компенсира. В моя случай това е мозъкът, който ражда нови идеи. Засега обаче, толкова.


Чао и до скоро!


Ирина Б>

88 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg