НЕСТАБИЛНОСТ НА ТАЗА И БОЛКИТЕ В КОЛЕНЕТЕАко имате болка от вътрешната или външната страна на коляното, тя често е свързана с някакъв дисбаланс в тазобедрените стави и таза.

Тазът се стабилизира от много мускули. Например, средният седалищен мускул (глутеус медиус) стабилизира таза в хоризонталната равнина (равнината, успоредна на пода) и когато той не функционира правилно, други мускули поемат работата му.

Един такъв друг мускул, който участва в стабилизацията е натегачът на мускулната фасция (тенсор фасция лата), който пък е свързан с илиотибиалната лента. Илиотибиалната лента (ITB) се залавя за външната страна на коляното и болка се усеща там, ако тенсорът компенсира за нефункциониращия среден седалищен мускул. Дори и да ви помасажират и да ви помине, проблемът остава, защото самите мускули не функционират правилно и са източникът на болката.


Ако болката е от вътрешната страна на коляното, малко по-надолу от капачката, причината може да е шивашкият мускул (сарториус), който се залавя там и който също може да е свръхактивен, когато тазовите стабилизатори не функционират добре.

Лесно е да се забележат нефункциониращите стабилизатори на таза—още в Самастити (Тадасана) най-вероятно тазът ще има трудности да стои неутрален, а в пози на един крак, единият хълбок ще се повдига и ще е трудно да се поддържат двата хълбока на едно ниво. Понякога и самият хълбок ще е стегнат и ще се усеща болезнен.

Тазът по принцип има два вида стабилизатори: статични и динамични. Статичните са по-пасивни и не са в нашия контрол—те включват формата на костите, връзките, ставната капсула и др.

Динамичните стабилизатори са мускули, които освен стабилизацията извършват и други движения като флексия, ротация, аддукция и абдукция. Необходим е много сложен неврологичен контрол и сила на тези мускули да стабилизират таза.

Много е важно тазът да се държи на едно ниво по време на асана—а пози, които са предизвикателство за това—бол. Неспособността да се поддържа тазът “равен” вече е индикация за съществуващ проблем и ако се остави така, изпълнението на тези асани само ще задълбочи проблема. Избягването на позите също не е решение очевадно. Тазът трябва да се превъзпита да стои неутрален и на едно ниво, защото освен коляното, някой ден се появяват и болки в кръста, и в кръстнохълбочната става.

Когато стабилизаторите на таза са слаби, мускулите, компенсиращи за тази слабост усукват коляното, дори да стоите на краката си. Рано или късно има последици.

И ако всеки път повдигате крака в Утита Хаста Падангущасана като използвате ръцете си, помислете си пак—опитайте се да повдигнете крака без помощта на ръцете и едва след това хванете палеца. Ако не успявате, по-разумно е да не напъвате. Ако успеете обаче, ще усетите, че описаните по-горе мускули работят много по-интензивно да ви задържат на краката ви. Така те ще станат силни, което реално искате. Ако прекалено треперите или се клатушкате, също не бързайте да хващате изпънатия крак—важно е опорният ви крак да е стабилен преди да започнете да правите разни щуротии с повдигнатия. Поне ако искате здрави колене.

Ако практикувате сами в къщи, много вероятно е подобни дисбаланси да останат незабелязани, защото ние сами трудно можем да ги усетим преди те да са нанесли пораженията си. Ето защо потърсете учител, който наистина разбира какво се случва в асана и е добре обучен в анатомията на йога. Но дори и обучени учители в началото нямат опита да забелязват подобни дисбаланси, нито знанията как да работят за тяхното отстраняване. Когато намерите учител с опит, доверете му се и останете с него, за да има йога-терапията успех.

И не забравяйте, че йога опира до само-осъзнаването и развиването на чувствителност, а не до това колко готино изглеждате и дали сте повдигнали крака си високо. Ето защо, стойте стабилно на краката си, кефете са на онова, което можете и се чувствайте красиви, независимо от всичко!


НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ:

КУРС АНАТОМИЯ НА ЙОГА

ЙОГА АНАТОМИЯ СЕМИНАР

АЩАНГА ЙОГА УЧИТЕЛСКИ КУРС

#мускули #колене

165 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg