Напредването - капан за егото


Може ли е да практикуваме без да искаме повече? Сигурно не. Та възможността да направиш онази сложната асана е толкова изкусителна! Самите студия подклаждат неутолимата жажда за повече като разделят класовете си на „за начинаещи“ и „напреднали“. Та кой иска да е начинаещ? И кои са стандартите, които ме обричат във вечно изоставащата група?


Ние всички виждаме и съдим за йога по някакви външни образи като на популярни учители в супер дълбоки навеждания назад, които изглеждат наистина красиви и изумителни, но за повечето от нас непостижими. За съжаление, всички ние без изключение рано или късно се озоваваме в клас, в който има много хора, които могат повече от нас, макар да са практикували много по-малко от нас. Мислим си колко е несправедливо, разяжда ни отвътре и ето че пламъкът на амбицията вече е запален.


Това ли е наистина онова, на което му викаме „задълбочаване“ на #практиката? И ако не е желанието да сме по-гъвкави, по-силни, издръжливи или да не се отказваме когато най-много ни се иска, какво още има, което да ни дава хъс да практикуваме? Ако махнем тези тривиални желания, има ли друго?


Поне за мен, реалното „обвързване“ с практиката е когато тези повърхностни ползи от нея спрат да бъдат привлекателни. Много хора могат да са сериозни към практиката и все пак да са стъпили на тази малко халтава основа, намирайки #мотивация в наистина бляскавите, но нетрайни неща, които практиката дава. В това сериозно обвързване с практиката винаги има зародиш на не-дуалистично мислене: ще практикуваш въпреки слабостите, грешките, несъвършенствата, резултатите дори, защото практиката е истината за този момент и ти можеш да си единствено свидетел на неговата красота. Независимо дали ни е лесно или трудно, дали стегнатите мускули изцяло са обсебили вниманието ни или се борим с някоя поза, усещаме слабост в коремните или ни боли рамото, ние виждаме момента такъв, какъвто е и ако се фокусираме върху вдишването и издишването, ще усетим какво е да си свидетел на всичкото това – не участник, а именно свидетел.


Според мен това е сърцето на практиката, независимо къде се намираме, какви са конкретните предизвикателства пред нас и колко години практикуваме. Дори ако започнем практиката като спортисти в добра физическа форма, пак ще се сблъскаме с това предизвикателство – да останем в момента и да бъдем свидетели.


И така, много често точно по средата на някоя асана, точно когато дишам свободно, енергията си тече и умът ми е празен, изведнъж идват предателски мисли като: „Задръж още малко, отиди по-надалеч…“, защото съм си поставила някаква цел. Усещам как вниманието ми се прехвърля към броене на дишанията ми или се насочва към необходимия мускул, който да се задейства и да ми даде онези допълнителни милиметри дълбочина. Когато изляза от асана си давам момент да осмисля какво се е случило и какво усещам в резултат на това екстра-усилие. Как е дишането ми?


Това е същината на практиката: усещаш, забелязваш, регистрираш и отказваш да се хванеш на хорото на мислите си. „О, уау, тази ми се получи, ах, тук успях най-сетне“ и…много бързо всичко прераства във физическо състезание. Но когато поспра и обърна внимание, мога да осъзная момента, какво всъщност се случва – да, случва се, че имам дуалистични мисли като „успял/неуспял“ – но аз дишам и не ги следвам. И смисълът на новото постижение е не в самото постижение, а във възможността да наблюдавам този процес на зараждащи се мисли и емоции, и реакциите ми срещу тях.


Дали е радост или страх, но винаги е предизвикателство, защото всички зародили се мисли предизвикват обичайните привични начини, по които възприемам себе си. Реалната полза е именно в тази възможност да го забележа и да ИЗБЕРА съзнателно как да реагирам. А щом има избор, има свобода!

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg