МАЛКО НАУКА ЗА ДВИЖЕНИЯТА - QL


Ех, колко обичам тази тема – движенията ни! Обичам всичко, свързано с тази тема – науката за тях, работата над тях, усъвършенстването им…


Напоследък обаче, доста се занимавам с компенсациите – или как тялото ни компенсира за неефективни движения или липсата на такива. И един от основните играчи в това шоу е един малко познат мускул – квадратният поясен или както е известен – QL (quadratus lumborum).


Аз лично много години страдах от болки в този мускул, наричайки болките си просто „болка в кръста“. Напоследък обаче, срещам много хора сред учениците си, които имат същите болки или по-скоро имат QL, който е в спазъм или изключително стегнат.


Да, да, като си говорим за стегнати мускули, в повечето случаи бихте си помислили за мускули като „отзад по краката“ или „горе по врата и раменете“. Но за този мускул, който дори не е на повърхността и който – честно – никой не познава, едва ли някой би се сетил.


Нека сега видим за какво става въпрос.


Квадратус лумборум се намира от таза до най-долните ребра отзад по гърба. Той се залавя за тях, но и за горните четири лумбални прешлена. Основните му функции са 4:


Странична флексия (навеждане) на същата страна – т.е. десният QL ще наведе торса надясно;

Лумбална екстензия – когато и двата КЛ от двете страни се съкращават те дърпат гръбнака назад;

Фиксират 12-о ребро по време на насилено издишване;

Повдигат хълбочната кост, за която са заловени – десният QL повдига дясната хълбочна кост към десните ребра.


Но има и още една функция, за която не се споменава в повечето книги по анатомия: компенсацията.


Да, да. QL е цар на компенсациите, както и неговият антангонист – псоасът. Не сте предполагали? Четете по-нататък.

Когато функциите на гръбнака и таза се прецакат, не е за вярване на какво е способен QL! Например, ако изправячите на гръбнака са слаби или бедрените ротатори, абдуктори и аддуктори са слаби (или нещо им пречи да функционират както би трябвало), QL често влиза в играта с претенциите си да ги замести. И поне за кратко Кл успява да работи като изправяч на гръбнака, като бедрен ротатор, абдуктор и аддуктор. Но това наистина са само претенции. Защо?


Защото, съвсем естествено колкото и дa се напъва QL, това ще е за кратко. Все пак никой не може да върши дълго работа, за която не е предназначен. Много бързо, QL се стяга, кръвообращението към него се затруднява значително, появяват се болки и той започва да изпада в спазми. Това създава доста дискомфорт, често окачествяван като болки в кръста. Масажи и други манипулации помагат само временно, защото реално, въпреки временното облекчение, проблемът не е решен.


Дали дискомфортът „там отзад“ е проблем на QL е лесно да се види: спазмичният QL кара таза да се повдига от едната страна при повдигане на съответния крак във въздуха. В йога имаме няколко пози, изискващи това движение и ако хълбокът се е повдигнал в Уттита Хаста Падангущасана, например, аз се замислям на какво се дължи това и след други наблюдения, често се оказва, че проблемът е в QL. Други пози, които добре разкриват компенсациите на QL са Дърво, Супта Падангущасана или т.нар. „Вкарване на конец в иглата“. Но опитното око би забелязало проблемите и при всеки половин Лотос, където имаме подобни действия в тазобедрените стави. И дори и малко да повдигаме таза в тези пози, проблемът е голям.


Други проявления на компенсациите на QL е прекаленото изпъчване на ребрата в усуквания и навеждания назад, както и при повдигане на ръцете над главата. Тенденцията към прегърбване – независимо дали само в гърдите или като цяло, където позата е смачкана надолу, компресираща лумбалния гръбнак – също е показателна.


Разбира се, че подобряването на функциите на тазобедрената става и стабилността на раменния пояс са ключови за „оправяне“ на прекалено стегнатия QL. Ако можем да помогнем на някого да се движи без скованост в ребрата и само дотам, докъдето ребрата му си остават спокойни, а коремните мускули – без излишно напрежение, промените ще са много бързи. Ако можем да им помогнем да се движат, дишайки спокойно, а не насилено, промените ще са още по-бързи. Ако можем да ги научим да движат ставите си докъдето и както е природно заложено без излишно напрежение в останалата част на тялото – промените в моторния контрол и координацията също се виждат бързо. Само тогава можем да работим за сила и издръжливост.


Както и с други компенсации при движение, ще имаме бързи промени ако можем да забележим кога и защо един мускул иска да компенсира. В края на краищата, телата ни винаги ще свършат поставената им задача някак-си. Въпросът е: на каква цена?


Такива неща ме занимават и интересуват напоследък и резултатът от моите търсения е „Кинезиология и йога“ – онлайн курс, който разработвам от доста отдавна. Там ще си говорим за много неща, включително моделите на компенсация. Хубавите неща стават бавно – очаквайте този курс с нетърпение, особено ако искате да предлагате ефективни и много по-терапевтични йога практики, информирани от разбирането на какво се случва в телата на Вашите ученици.


Ако и Вас Ви боли "там отзад" или имате остри болки в хълбоците или седалището при вървене, тичане или други ежедневни дейности, може би и Вие имате същия проблем. запазете си час с мен и ще Ви науча как да използвате просто йога-пози и движения, за да имате повече усещане и мобилност, и да имате трайни резултати за себе си.


В работата си, аз съчетавам биомеханиката и анатомията с йога, за да помагам на всеки да види резултат от усилията си. С този подход йога може да бъде много терапевтична. Ако имате някакъв проблем - обадете се!


30 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg