КАК ПРАКТИКАТА ДА Е МЕДИТАЦИЯКогато застанем на постелката, крайната ни цел е медитацията. Ето някои неща, които ще улеснят търсенето ни.

ВГЛЕДАЙТЕ СЕ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА НА ТЯЛОТО СИ И ГО ВИЖТЕ КАТО ПРАЗНО МЯСТО

Има един древен текст—Виджнана Бхайрава—дар от бог Шива, и в него Шива дава някои янтри (образи), които да се визуализират постоянно като средства за медитация. Някои от тези янтри представят тялото като нямащо нищо вътре в себе си. Очаква се да медитираме върху идеята, че сме пространство или празнота. Структурите, които съставят тялото като кости, мускули, органи и съдове само изглеждат плътни и имащи маса, но когато използваме дълбоко усещане и осъзнатост, с които да проникнем чак до тяхната същност, не намираме никаква плътност, нищо, което да е съществено или трайно. Медитирането върху това пространство на вътрешността ни ще ни разкрие, че между слоя кожа, която покрива цялото тяло на повърхността и костният мозък в костите, скрити много дълбоко, има достатъчно пространство, в което да се поместят милиони паралелни вселени. Като йоги, ние наблюдаваме това вътрешно пространство като празно, без форма, за да осъзнаем, че която и да е форма няма субстанция. Можем да използваме съзнанието си да отразяваме качеството на това пространство като средство да създадем тишина и неподвижност в позите си. Практиката разкрива, че нашите ръце, крака, таз, торс и глава имат това общо качество на празнота и пространство.

Наблюдаването на пространството ни помага да бъдем тихи и неподвижни, което е ефективно средство да спрем ненужни, хабитуални, груби или недоловими движения в асана практиката. Например, можем да създадем усещането за безкрайно пространство в Гледащо надолу куче като пуснем корени чрез дланите и краката си, стабилизираме ръцете и краката и след това създадем безкрайно издължаване през ръцете, краката и гръбнака. И ако позата ни е тиха, стабилна и в нея има пространство, ще можем да усетим и елиминираме всичко ненужно, като всички онези малки мърдания и донагласяния, които правим по навик или всякакви странни и безсмислени движения, които се появяват в тялото и ума ни. Като фиксираме вниманието си върху пространството, започваме да виждаме всяко движение като излишно и разсейващо ни, нежелано прекъсване на потока съзнателност, която сме създали.

СМЕНЯЙТЕ ДВИЖEНИЕ С НЕПОДВИЖНОСТ БЪРЗО И МАЙСТОРСКИ

По време на практика, независимо дали стоим в асана или изпълняваме преходите от една асана към друга, умът ни може да е толкова ясен, че бързо да премахнем движения, които нямат място там. Повторенията на движенията и позите имат за цел да ни научат да пристигаме в медитативно състояние без много шум и подготовка. Тъй като сме репетирали доста пъти как да подготвим позата, включая варианти на постановката, дишането и ритъм, можем да влезем в асана бързо, с лекота, с точни и чисти движения. Заставаме в позата и бързо оставаме неподвижни. И когато добием това майсторство, започваме да долавяме разликата между бързо и забързано, едното бидейки точно, прецизно и без нищо излишно, а другото пришпорено, хаотично и без много контрол. Неспокойствието, нетърпението или прибързаността не е онова, което искаме. Искаме флоу, да се “носим” в практиката си с чистота (на движенията си), чистота на виняса позициите, изпълнявайки преходите контролирано и сръчно и пак да оставаме стабилни, тихи и готови да застинем в неподвижност по всяко време. Учим се как да се движим бързо и да спираме бързо, да превключваме между движение и пълна неподвижност с лекота. Тази техника също ви вкарва в медитация много бързо.

НАМЕРЕТЕ НЕПОДВИЖНОСТ ВЪВ ВСЯКА ПОЗА, НАПРАВЕТЕ ВСЯКА ФОРМА НЕПОДВИЖНА

Един от начините да се разшири понятието за медитация е да си позволим свободата да намираме неподвижност във всяка позиция, по всяко време и за каквото и да е време. С други думи, дайте си позволение да се насладите на всяка позиция и поза, която ви носи неподвижност, независимо колко странна или необичайни ви изглежда. Единственият общо валиден критерий за всяка поза е да пристигнете в нея в настоящия момент и да създадете потока на вътрешна осъзнатост. Не позволявайте някой друг да ви диктува какво е състояние на медитация. Единственото правило, което е приложимо е да намерите неподвижност и да се наслаждавате на тази неподвижност, и в този момент, преди всичко, да оцените спирането на всякаква активност.

За повече вдъхновение, инсайти и неоценими уроци, присъединете се към Дейвид Гариг в неговия тридневен семинар на 22-24 юни в София. Повече информация за събитието ще намерите на сайта ни www.studyastanga.com

#вдъхновение #мислизайогадуховност #медитация #движение #практика

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg