ИНТЕРВЮ С ДЕЙВИД РОБСЪНДейвид Робсън е директор на Ащанга йога център Торонто. Той води една от най-мащабните Майсор програми в света извън Индия с над 100 ученика, стичащи се да практикуват всяка сутрин.

Завършил висше образование по специалност "Сравнителна религия", Дейвид отива за първи път в Майсор през 2002 г, където започва да учи със Шарат Джойс. Оттогава, Дейвид пътува до Индия всяка година, за да задълбочава и обогатява практиката си и от 2007 г е Оторизиран учител, 2-о ниво. Освен Майсор програмата в Торонто, Дейвид преподава семинари и работилници из целия свят и е създал популярната видео серия "Научи се да летиш" (Learn To Float).

Миналата година по същото време, Дейвид Робсън за първи път посети източна Европа, провеждайки своята Майсор-програма и семинари в Загреб. За мен беше чест да съм част от това. А ето, че само след няколко месеца той ще е в България! Това интервю е взето миналата година след семинара, а обещавам много скоро да има и следващо!

Въпрос: Опиши своята любовна история с Ащанга йога?

Дейвид: за първи път се запознах с Ащанга през 90-те. Тогава учех Сравнителна религия в университета и вече ходех на някакви йога класове от време на време. Започнах с водени класове, но след това намерих Майсор програма и така започна ежедневната ми сериозна практика. Спомням си, че едната година в университета когато трябваше да избирам на какви часове да ходя, отказах онези, които щяха а ми пречат да ходя на ежедневните си сутрешни Майсор практики Тогава разбрах, че съм загазил. :)

Въпрос: Какво означава за теб Ащанга йога?

Дейвид: За мен тя е път към разбирането на самия себе си. Тя е медитация и с времето те свързва с интуицията ти и истинската любов.

Въпрос: Разкажи ни за твоя учител.

Дейвид: Моят учител е Шарат Джойс. За първи път се срещнах с него през 2002 в Монреал, когато той съпровождаше Гуруджи (К.Паттабхи Джойс) на едно от турнетата му. Очите на Шарат имаха един особен блясък и дълбочина—виждах енергията на неговата садхана. Разбрах веднага, че искам да уча с него.

Въпрос: Какво представлява личната ти практика?

Дейвид: В зависимост как се чувствам, правя началната, втора или трета серия. Отстрани сигурно прилича на лоша гимнастика. Много 8-годишни деца могат да правят по-добри версии на позите. Но за мен, времето на постелката ми помага да остана центриран и свързан със себе си.

Въпрос: Какво би посъветвал начинаещите в Ащанга йога?

Дейвид: Посветете се на процеса. Не бързайте и се фокусирайте да бъдете стабилни. Практикувайте колкото можете по-често—най-добре 6 пъти в седмицата. Приемайте всичко—ентусиазма, страха, отчаянието, съмнението, гордостта, травмите—като част от пътешествието. Обръщайте повече внимание на емоциите и мислите, които съпровождат практиката ви.

Въпрос: Какви каузи подкрепяш? Какво е важно за теб?

Дейвид: Аз съм веган от много време. Съветвам всичките си ученици да станат вегани. Считам, че това е естествено продължение на вегетарианството, защото месната и млечната промишленост като цяло са едно и също нещо.

#вдъхновение #guestteachers #интервю

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg