За гърците, йога и апариграхаВ своите “Йога сутри” Патанджали говори за рага-двеша като една от панча клеша—петте “обусловености” на човека, пречка за духовното му израстване. Рага-двеша, най-общо казано, е склонността на човека да обича приятните неща и да избягва неприятните. Логично, нали? Никой не е мазохист, в края на краищата…

Но ето че, застанали на постелката, всички пъшкаме и грухтим като преяли свине само и само да качим тези крака зад главата си...Или да се повдигнем в някакъв изчанчен баланс на ръце...Да, да, аз също, нали и аз съм от същите тези човеци…Рага? Двеша? Или пълен бъркоч що се касае за йога понятия ?

Но нито в “Йога сутрите”, нито в някой друг прославен класически текст по йога не се споменава, че абхияса—йога практиката—опира до правене на някакви сложни пози, акробатически трикове или дори до разбиране на нашата телесна механика...Да, Патанджали може и да е споменал нещо за това, че трябва да сме здрави, но това и баба го знае...Всъщност, мъдрецът е обърнал много повече внимание на нашата добродетелност (най-общо): в края на краищата, неговата Аща-анга йога започва с яма и нияма, оформящи фундамента за всички останали практики. Яма и нияма са онази самоналожена дисциплина, без която никоя практика няма да доведе до успех или желания резултат.

Не навреждай, не лъжи, не кради, не си пилей енергията, не искай повече, отколкото ти е необходимо...Простички препоръки, които се оказват сложнички за прилагане на практика, особено когато опре до физическата ни практика...на йога. Особено това последното, което Паттабхи Джойс определя като да се взема само толкова, колкото е необходимо за поддръжката на физическото тяло и да не искаш повече от това. Хм…

Наблюдавах Манджу (син на Паттабхи Джойс), седнал до мен на “празничната трапеза”, която нашите домакини щедро бяха отрупали с вкуснотии. Радост за окото, пиршество за стомаха, пищност по гръцки, дето се казва. “Само да се пробва” повтаряше Манджу, наистина само опитвайки от всичко по малко, докато ние простосмъртните лапахме препълнените си чинии с пълнени домати, тсадзики, кьопоолу, гръцки хляб, ориз, патладжан с нахут, боб с доматен сос, салата и още нещо зелено, което не схванах какво е...Че и баклавички за десерт! Стомах да те заболи само като го гледаш!

Но масата си е маса, а практиката—практика. Как да се научим да не искаме повече от това, което наистина ни е необходимо? Патанджали хубаво си го е казал, ама изобщо не ни е светнал как да стане това. Но виж, гръцките философи има какво да ни научат за някои неща.

Има един такъв, Епикур, чиято философия се базира на теорията, че всичко добро и лошо произтича от усещанията за удоволствие и болка (сукха-дукха). Моралните и етични стандарти сиреч се определят от нашите усещания—добро е онова, което ни доставя удоволствие, лошо—което ни причинява болка. И макар Епикур да е често неразбран и приравняван на търсенето на удоволствия, неговата философия е по-скоро в обратното: избягването на болка, защото когато няма болка, няма и стремеж към удоволствия, а състояние на “атараксия” - “спокойствие на душата, непоклатимост на духа”. Освен това, Епикур постоянно е предупреждавал за вредата от прекаленото угаждане, което води до болка, а и е настоявал, че “Не може да се живее добре без да се живее мъдро и справедливо и не може да се живее мъдро и справедливо без да се живее добре” (тук “справедливо” е без да се вреди на себе си на другите, а “добре” означава “приятно”). Като че ли Епикур е чел “Йога сутрите” или поне е практикувал йога, защото пак той ни дава следните съвети:

Да правим разлика между естествените нужди и онова, което не е необходимо за поддържане на баланса. Естествените нужди включват нуждата от храна, вода, любов, приятели, сигурност, а онези, които не си заслужава да преследваме, защото са несъществени са парите и славата—безгранични по същество и затова незадоволяеми и причиняващи само болка.

Да изследваме причината за всяко наше желание, нежелание или избор,защото само чрез такъв самоанализ ще знаем кое е правилно и кое не (свадхяя).

Да практикуваме само-дисциплина и въздържание, за да контролираме страстите си (тапас). Да живеем просто, не аскетично, но просто и да намерим свободата, която идва от простия и умерен живот (брамачаря).

Да, яма и нияма по гръцки. Sort of…И Манджу Джойс, който съвсем по епикурейски мъдро настоява, че “Практиката трябва да доставя удоволствие и да не се вземаме прекалено насериозно”… Какво всъщност означава това?

Да си изясним много добре основните елементи на практиката и да сме наясно какво е най-важното—дишането, движението в сихнрон с дишането и концентрацията, дори и в онези дни, когато нищо не ни се отдава или срещаме трудности било поради болка или мързел. С други думи, вместо да се мъчим като грешни дяволи, можем да приемем каквото е и да направим най-доброто от себе си, свързвайки се с вродената ни интелигентност, заложена в дишането, слушайки естествените нужди на тялото всеки ден, наслаждавайки се на свободата, която избликва когато нямаме очаквания и фикс-идеи и нямаме нужда да се състезаваме със себе си и целия свят, за да докажем нещо, което няма никакъв кой знае какъв смисъл за никого…

Колко проста философия и колко пот и сълзи, оставени на постелките за да я разберем! Нима сме толкова глупави? Не, просто сме забравили как да бъдем умни...За да си припомним—това е причината да имаме физическа практика, единствената причина...Физическата трудност е в отговор на “трудността”, с която мисли умът ни…

А нещата са прости. Както казва Манджу: “Йога е проста, всичко останало е сложно.” А философите на всички времена му пригласят…

Защо Гърция и Епикур, че и Манджу Джойс? Е, току-що се върнах оттам, та ми е прясно…Миш-маш по гръцки. Нищо лично.

#дисциплина #вдъхновение #философия #практика

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg