ЗАЩО НАЧАЛНАТА СЕРИЯ Е ФУНДАМЕНТЪТ ЗА ВСИЧКО?Често казваме, че Началната серия Ащанга йога е фундаментът. Но защо? За какво? Ащанга е известна със стриктната си последователност и мнозина считат практиката за линейна, но това не е съвсем така…

Когато за пръв път се сблъскаме с Ащанга и започнем да учим последователността на асаните, нищо не разбираме. Струва ни се странно, че изобщо има последователност и че не можем да правим каквото си поискаме. Негодуваме, че всеки път последователността е една и съща. Завиждаме на ония, които са стигали по-напред и тайничко си казваме: “И аз го мога…” После се опитваме да се пазарим: “Ама не мога ли да направя това, щото го мога, а това тук –ми е трудно…”

Познато, нали? Нормално е логиката на серията и Ащанга като цяло изобщо да не ни е ясна и да виждаме в нея само пъклените планове на някакви древни йоги-мазохисти. Като се започне от това, че стъпалата и дланите ни като че ли никога не са правилно поставени, мине се през дишане и дрищи, които все ни убягват и се стигне до “Спри дотук!” всичко изглежда като че ли измислено да ни откаже и от без това скромните ни стремежи да “ходим” на йога.

Няма нищо страшно, нито ненормално. Така и трябва да е. Съвсем нормално е в началото да успеем само да вкусим частица от сока, от нектара, който Ащанга йога обещава на изсипе върху нас...ако оцелеем. И това ще е така, независимо колко се стараем.

Повтарянето на едни и същи неща всеки ден има своя смисъл и той е в това всеки път да откриваме нови измерения на познатите неща. Запаметяването на последователността и грубото изпълнение на асаните е първата крачка. Когато нямаме нужда да ни се напомня коя е следващата асана, колко точно да си отворим краката и къде да си поставим ръцете, започваме да усещаме и как точно изпълняваме това или онова. Идва ред на дишането, бандите, концентрацията—започваме да откриваме аджаба как да ги използваме—все неща, които в началото ни убягват.

Този много по-фин усет не би могъл да се развие без повторение. И то многократно повторение, така че самите движения и стъпки да ни станат привични и да не мислим за тях. 1000 изпълнения и то правилно, за да разберем една асана? Със сигурност това е минимумът за мнозина от нас.

Базисната последователност—Началната серия—е идеалното място за подобряване на дишането, моделите на движение и всичко друго, което използваме в асана като цяло. Базисен не означава лесен, разбира се, а просто “основен”, защото се изграждат основи. Например Пашимоттанасана—първата асана от Началната серия—какво по-базисно от нея? Та тя е символът на навеждането напред от седеж като някакво основно човешко движение. Ние обаче не искаме Пашимоттанасана и се блазним от Маричи асана А и В. Искаме да скипнем онова, което ни се струва скучно или прекалено трудно и да прехвърчим на онова, което ни изглежда по-примамливо и лесно.

Методът не позволява такова скипване и мнозина роптаят. Пренебрегват методиката за сметка на егото си. Но практиката сама учи. Травми, леност, периоди на отказ от практика—това са все признаци за нестабилност (в развитието), а нестабилността идва от...халтави основи. Ако сме умни, тези неща няма да ни откажат от практика, а ще ни помогнат да се вгледаме с други очи на онова, което правим, за да открием причините. Какъвто е и смисълът на практиката.

С развитието на малко по-дълбоко осъзнаване как работим по време на практика се доближаваме и до фундаменталните, ключови техники, които съставят Ащанга метода. Получаваме знание за бандите, пранаяма и вътрешните техники на дхарана, дхияна и самадхи.

#practice #PrimarySeries #практика #asana

29 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg