ДИШАНЕ И БАНДАЗа дишането в йога се говори много и често се спори кой начин на дишане е най-правилен. В някои школи се диша коремно, в други изобщо не се обръща внимание как се диша по време на асана. В Ащанга йога се диша Уджайи, през цялото време. Кое е правилно и кое не - не мога да кажа. Сигурно за всеки вид дишане, а и за липсата на каквото и да било дишане има някаква причина. Но аз практикувам и преподавам Уджайи и знам както причините, така и ползите от този начин на дишане.

Нямам намерение да защитавам този или онзи вид дишане, обаче тук. По-скоро, както винаги, имам за цел да разбираме какво се случва, когато дишаме по един или друг начин, а след това да направим избора си. За този ми подход, анатомията много помага.

АНАТОМИЯТА

Всички знаем, че основният мускул на дишането е дихателната диафрагма. И това е един уникален мускул - и по форма, и по други неща. Диафрагмата има форма на купол или парашут, няма друга като нея.


Но не само формата я прави уникална. Всички мускули имат залавни места - обикновено за кости, които те дърпат за да предизвикат движение. Диафрагмата е малко по-различна.Отзад тя се залавя за гръбначния стълб (лумбалните прешлени), но после продължава по най-долните ребра, а влакната й след това отиват нагоре и куполът се залавя за т.нар. централно сухожилие. Разбира се, това предопределя и начините, по които диафрагмата може да се движи, а оттам и начините ни на дишане.

При първия начин на дишане - най-нормалният - куполът на диафрагмата се движи надолу -нагоре при вдишване и издишване съответно. Когато куполът слезе надолу, той притиска коремните органи и коремът ни се издува леко напред, затова наричаме този начин на дишане коремно дишане. Мнозина автори считат коремното дишане за най-дълбокото възможно, но си позволявам да не се съглася. Диафрагмата не пътува кой знае колко надолу, за да бъде дишането кой знае колко дълбоко, а и ако вземем предвид, че този вид дишане се случва, когато сме абсолютно отпуснати, нещата се усложняват. За нас е по-важно, че налягането в коремната кухина натиска надолу и тазовото дъно.

Но диафрагмата може да се движи и по друг начин. Ако куполът й остане на мястото си повдигнат, ще трябва да се движи другият й край, който тук включва залавните места по ребрата. Знаем, че залавните места на мускулите са много условни и коя част на тялото ще се движи, зависи от това кой край на мускула държим фиксиран, т.е. стабилен и неподвижен. Е, да, понякога движим и двата, но нека не усложняваме нещата.

Как можем да задържим диафрагмата повдигната? Като не й позволим да се спусне надолу, очевадно. Това става като задържим напрежение в коремната стена, особено при вдишване. Така вместо надолу, диафрагмата ще се стабилизира при залавното си място върху лумбалните прешлени и ще дръпне ребрата, които ще се отворят встрани и назад. (Всъщност, за да сме максимално точни, ребрата се отварят леко нагоре и встрани, защото те не са съвсем успоредни на земята, а под ъгъл, но това няма значение в случая). И да, това е механиката на Уджайи дишането.

Каква е връзката на това с банда?

Припомнете си, че Мула банда физически е свързана с мускулите на тазовото дъно, а Уддияна банда - с най-долните коремни мускули и най-вече с псоаса. Целта на Мула банда е да спре изтичането на енергия през долните отвори на тялото и затова я поддържаме активна през цялото време. Уддияна банда има за цел да насочи енергията нагоре и както виждаме, точно това става, когато дишаме Уджайи. С други думи, банда помага на дишането, защото кара диафрагмата да се движи по различен от обичайния начин. Но и съзнателното дишане Уджайи също ни дава достъп до банда. Банда е все пак фината ни енергетика, имаща свои физически носители.

И да, нищо лошо му няма на коремното дишане, па дори и по време на асана. Зависи от целите на практиката. Но прилагането на банда променя начина на дишане, а начинът на дишане подкрепя целите на банда и като цяло идеята за обединяване на прана и апана.

УЧЕТЕ С НАС:

КУРС ФУНКЦИОНАЛНА АНАТОМИЯ НА ЙОГА - 200 ч

СЕМИНАР АНАТОМИЯ НА ЙОГА

#дишане #Уджайи #банда #Мулабанда #Уддияна #асана #практика

90 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg