ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО или ПАК ЗА СТЪПАЛАТАТова вече е културна епидемия—слаби стъпала със слаби и/или паднали сводове, които пълнят кабинетите на ортопедите...Не обръщаме много внимание на стъпалата си, но те са в основата на много други дисбаланси, тендонити, болки в коленете, че дори и болки в гърба , раменете и врата…

Да. В Ащанга йога започваме със Самастити и стъпалата, повтаряме си едни и същи неща ежедневно, но въпреки това, оказва се, че изобщо не е толкова лесно да се научим да стоим на стъпалата си. Веднъж отвикнали да работят, стъпалата ще си стъпват както са свикнали и се иска доста работа, за да ги отучим от лошите навици.

Силата на сводовете зависи от две неща: силата на връзките, поддържащи костите на стъпалото и силата на мускулите, които поддържат свода. Когато връзките на стъпалото са слаби или са се отпуснали, се искат много повече усилия да поддържаме сводовете си. Мускулът, който най-пряко е свързан със сводовете ни е т.нар. тибиалис постериор—иначе казано заден голямопищялен мускул. Както се вижда от името му, този дълбок мускул върви по задната част на подбедрицата до вътрешната страна на стъпалото, където минава отдолу и повдига вътрешния свод. Тъй като сухожилието на този мускул се разперва като ветрило, за да се залови за няколко костички отдолу на стъпалото, слабост в някое от тези сухожилия може да доведе до болки в стъпалото, петата, самия мускул.


Но има защо да се учим да стоим на стъпалата си правилно. Ако тибиалис постериор е стегнат и скъсен, стъпалата ще се обръщат навътре едно към друго и тежестта ни ще е повече на външния ръб на стъпалото. При слаб тибиалис, стъпалата и коленете ще бягат навън, а сводовете ще са паднали. Дали самият тибиалис е стегнат или е толкова слаб, че всичко го дърпа надолу—той дърпа със себе си всичко, което започва да дърпа коленете, тазобедрените стави и т.н.

Не е възможно да се работи в йога за каквото и да било, без да сме обърнали внимание на стъпалата си. Та те са нашата основа, в края на краищата. Не че няма да можем да направим тази или онази поза, но каква цена ще платим за това рано или късно? А и, ако за момент се откъснем от физическата страна на хата йога и осъзнаем, че работим с енергия, каква енергия ще създаваме с калпави стъпала? Нали енергийно, банда започва още от стъпалата…

Затова имаме фундаменталните пози. Те ни учат да работим със стъпалата си така, че тибиалисът хем да е активен, хем да е издължен, за да има в стъпалата ни необходимата енергия. Ключът е да заземяваме с възглавничката на палеца и цялата пета, така че стъпалото да не се обръща в инверсия, сводът да остава повдигнат и тибилаисът да се издължава, докато работи усилено. Но от наблюденията си оставам с впечатление, че повечето хора като че ли претупват тези пози, за да стигнат по-бързо до онова, което им се струва по-привлекателно и “йогистко”. Пак добре, че в Ащанга йога тези пози се изпълняват винаги. Повече от очевадно е, че има защо.

Разбира се има специализирани упражнения, които ще ни помогнат да събудим стъпалата си, а оттам може би и да си спестим проблеми с коленете, тазобедрените стави, раменете. Но и без тези упражнения, съзнателният фокус към стъпалата във всяка поза би ни свършило работа. Та те, асаните, са за това.

Една прекрасна асана за събуждане на тибиалиса, а оттам и на стъпалата е Прасарита падоттанасана. Освен всичко останало, което тази поза разтяга, тя изисква и доста работа със стъпалата. Много хора изпитват напрежение, че и болка в глезените тук, което е следствие от пропаднал глезен и плоско стъпало или стъпала в инверсия и прекалено повдигнат свод. В повечето случаи когато се наведем, стъпалата искат да се отворят встрани, което е още едно доказателство, че трябва да работим с тях. Освен стегнатите задни бедрени мускули, които очевадно се разтягат тук, други мускули, ограничаващи навеждането ни в тази поза са аддукторите по вътрешната страна на бедрата. Аддукторите прибират краката един към друг и когато са стегнати, те пречат и на тибиалиса да държи стъпалото живо. Казано по друг начин, стегнатите аддуктори вървят ръка за ръка с неспособността на тибиалиса да повдига свода на стъпалото. В резултат, сводът пада, а глезенът ни се усеща като прищипан или пък компенсираме с повече тежест на външните ръбове и преразтягаме глезена.


Понаблюдавайте Прасаритата си. Падат ли ви сводовете като се наведете? Ии може би стъпалата и коленете Ви се обръщат навън? И в двата случая, оправете стъпалата си—върнете ги в позиция с външните ръбове успоредни (или за да сме още по-прецизни—показалец на стъпалото, сочещ напред, коленете също). Ако усещате коленете си заключени, леко ги свийте. Поддържайте и вътрешна ротация в бедрата си (вътрешните бедра назад), за да се отворят седалищните кости повече и гърбът да остане прав. Като задържите петата и възглавничката на палеца си на земята, повдигнете пръстите на стъпалата колкото можете. Това повдига свода и дори може би ще усетите, че тежестта Ви се разпределя по-равномерно върху цялото стъпало. Повдигнете тази енергия от свода нагоре по вътрешната част на бедрата си, които ще се активират и повдигнат. Ако сте много гъвкави, може да активирате и средния седалищен мускул по външната страна на тазобедрените си стави (хълбоците), за да предпазите задните бедрени мускули от преразтягане. Обърнете внимание на връзката между повдигнатите сводове, вътрешната ротация на бедрата и енергията в краката.

Прасарита падоттанасана не е единствената поза, в която е необходима такава съзнателна работа, разбира се, но тъй като краката ни са отворени широко, тя ни помага да пре-подредим коленете си, които винаги са жертва на онова, което се случва под и на тях. Ако няма необходимата ротация в тазобедрените стави и стъпалата не са поставени правилно, коленете ще страдат. Всички пози изискват работа със стъпалата и този мускул на подбедрицата, като естествено най-лесно се учим на необходимите ни действия в позите на крака. С времето, мускулът става по-силен, цялата тази работа—по-интуитивна, а позите, практиката и като цяло походката ни придобиват лекота.

#асана #стъпала #основа #сводове #колене

59 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg