БОЛКАТА - КЪДЕ И КАК


Съединителната тъкан е най-многобройната в човешкото тяло. Тя е изградена основно от колаген. Докато сме деца, съединителната ни тъкан е мека и податлива, почти като желе. Формата й и качествата й да пренася напрежение и сила се поддържа от специализирани ензими, както и от биохимични процеси. Един от тези процеси е наречен “крос-свързване” и представлява процеса на свързване на две колагенови влакна. Докато сме деца, телата ни хармонично имат баланс между стягане и отпускане—процес, в който крос-свързването играе основна роля. Този баланс поддържа тялото хем достатъчно силно, хем достатъчно меко и гъвкаво.


Но в живота си ние натрупваме травми, стрес, движим се и се товарим физически, изложени сме на външни токсини. Всичко това кара съединителната тъкан да губи от еластичната си, податлива природа. Мускулите ни, нервните окончания, сухожилията (всичко това е съединителна тъкан) имат тенденцията да реагират на тези “атаки” и да се втвърдяват и сковават като защитна реакция.


И когато това се случи, се случва още нещо и то много по-мощно и силно като процес като следствие—болката от травмиращите случки (без значение дали емоционални или физически) се заключва в паметта на тялото.


От курса за нервната система вече знаете как работи мозъкът и нервната система и това не е учудващо. Първата и основна функция на мозъка е нашето оцеляване. А това означава, че мозъкът ни се вкопчва в спомените за болката, запазва си “модел” на това какво е “болка” (тук болка е всичко травмиращо и потенциално заплашващо нашето здраве и живот).

Това е съвсем естествен процес, необходим за самосъхранението ни, но той лесно се превръща от функция в дисфункция. Знаете, че мозъчните връзки и програми се затвърждават с повтарянето им. По този начин споменът за болката и обстоятелствата, които са я предизвикали остават като едно цяло, като модел на реагиране. Така този модел се активира от миризми, гледки, усещания—всички сетива участват и всяко едно сетиво може да предизвика активация на реакцията.

Понякога, активацията на тази реакция е дълбоко в мозъка и не я осъзнаваме и това е най-опасното. Подсъзнанието може да ни праща тази реакция, дори когато няма нужда от нея и реалността е съвсем друга. Освен че ни прави всички достатъчно “психари”, тези подсъзнателни и съзнателни реакции предизвикват телесни изменения. Жалко е да се разболяваме за нищо!


И така. Дали идва от подсъзнанието или е по-осъзнато няма значение—тук функцията на мозъка да ни предпазва се е превърнала в дисфункция. По този начин, меките и податливи съединителни тъкани на детето постепенно се втвърдяват, слепват, удебеляват, кръвообращението се забавя, костите се компресират, нервите атрофират, губи се мобилност и здраве.


Йога помага да се освободят както телесните, така и психическите причини за “болка” (дукха), но и трябва да се изпълнява правило, следвайки естествените потози на енергия.


Тук е ролята на алайнмънта, принципите на енергия и другите неща, за които си говорим в курсовете по анатомия, йога и нервната система, йога и кинезиология, и всички останали.


И още нещо. Висшето ни аз, “Атман” или нашата Същност знаят кои от тези “болки” и складирани “модели” са ни все още необходими и кои вече не, затова често дългата работа не дава кой знае какви резултати. Тук е мястото на други техники, с които да подходим към тези болки. Когато сме готови, те ще бъдат освободени.

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg