БЕЗ ИНВЕРСИИ НЯМА ЙОГАЗабелязал съм, че хората в някои определени йога-кръгове “забраняват”някои йога пози, особено инверсиите.

Чувствам се длъжен да поговоря в защита на тези основни, ключови пози, които имат централна роля в практиката на хата йога. Трудно ми е да подходя към темата без емоции, защото аз не ги обичам и имам огромна полза от изпълнението на стойка на глава и рамене. Но ще се въздържа от емоционални изблици и ще ви споделя моя опит като ученик и учител по йога от почти 25 години.

Аз имам положително отношение към инверсиите и съм си направил извода, че те са едни от най-добрите лекарства на планетата.

Като част от уважението ми към древните йоги, ще започна с това, че всяка асана, която ще откриете в хата йога текстовете е там, защото тя помага да се намали страданието и носи някакво изцеление и радост. Всяка поза, спомената в текстовете и предавана от учител на ученик съществува, защото добавя медитативно, енергийно и физически към рецептата на хата йога. Вярвайки в това, че основните

пози имат много стойност, проведох едно свое малко изследване в практиката си.

Когато изследвам една поза винаги я разглеждам от много страни и много ъгли.

Безопасността е един такъв въпрос. Изучавам влизането и излизането от позите, както и самото стоене в позите. Вземам предвид скелетната постановка заедно с функциите на мускулите и ставите, дишането и други фактори. Прилагам доста строг стандарт преди да реша кой е най-добрият начин да се работи безопасно и ефективно в една поза.

Това, което съм открил посредством години анализ и изследване е, че основните, фундаментални асани, сред които са и инверсиите, на практика никога не са опасни сами по себе си. Дори обратното, изпълнението на тези основни асани всеки ден ви дава една от най-мощните, предпазващи, целебни възможности, които човечеството има на разположение– изпълнението на инверсиите е в сърцето на “правенето на най-основните неща”. Обръщането с главата надолу е просто най-доброто и най-лесното нещо, което човек може да направи, за да си осигури добро здраве и дълголетие.

Аадил Палкаваля, един от първите ми, любими учители каза веднъж, че “без инверсии няма йога”. С други думи, инверсиите са основна част от онова, което съставя практиката на хата йога. Аадил каза това, защото инверсиите са позите, които издигат моста между външните аспекти (първите пет) и вътрешните аспекти (останалите три) на йога.

Да се научиш да стоиш на главата си е част от онова, което научава неспокойния йоги да бъде спокоен и неподвижен, защото обръщането с главата надолу ни дава много мощен тласък към медитация (като способността да поддържаш вътрешна осъзнатост и чувствителност).

В книгата на Шри К. Паттабхи Джойс, “Йога мала” има цели страници, описващи ползите от Ширшасана (стойка на глава) и Сарвангасана (стойка на рамене). Разбира се, тези списъци с ползи са много по-дълги от онова, което се говори за други пози. Ще откриете подобни описания и при Б.К.С. Айенгър в неговата “Светлина върху йога”. А и Кришнамачаря много ги е обичал, ако трябва да съдим от многобройните му снимки в различни варианти на двете пози.

Така че, сигурно разбирате защо ме притеснява, че хората атакуват тези толкова основни асани. Но в същото време си давам сметка, че и ученикът и учителят трябва д знаят как да ги изпълняват безопасно.

Съгласен съм, че в един средностатистически, обикновен клас по йога, инверсиите много често не се изпълняват интелигентно, безопасно или с разбиране, но това не означава, че просто трябва да спрем да ги изпълняваме. Ако просто изтрием тази категория асани от програмата, това няма да е много креативно, а и ще е неуважение към хата йога. Всички основни пози си заслужават усилията да открием творчеството, да намерим прогресивен начин да ги научим и изпълняваме. Това означава да се адаптира, модифицира и да се подхожда към проблемите и предизвикателствата позитивно.

Има два въпроса, които можем да си зададем, ако сме учители или ученици по хата йога:

Като учител, ако видя ученик да изпълнява небезопасно инверсия, мога ли да предприема нещо веднага и мога ли да направя позата безопасна за този човек, така че той все пак да извлече ползата от позата?

Ако съм ученик и започне да ме боли вратът от стойка на рамене или глава, мога да обърна внимание на болката и да се запитам: “ Как мога да направя тази поза безопасна за мен и да имам полза?”

Определено, решението да не се преподават инверсии като стойка на рамене или глава не е базирано на никакви данни или доказателства за опасност—поне аз нямам такива в своя опит и практика. Бих посъветвал да имате достатъчно интерес към тези асани, за да го изучавате и да откриете онова, което те имат да ви предложат. Ще откриете, че не е кой знае колко трудно да се модифицират или да се изпълняват с помощта на подръчни средства, за да бъдат те безопасни практически за всеки.

#основа #обучение #практика #преподаване #инверсии #асана #хатайога

29 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg