А, ЗАЩО МИ Е ТОВА?Днес по време на водената практика казах нещо, което в момента, в който беше изречено ме накара да се замисля...Бяхме на Маричи А и докато инструктирах, че кракът трябва да бута към тялото, за да станат аддукторите силни, което ще ни помогне да си качим крака зад главата, чух един вътрешен глас: “А защо ни е да си качваме крака зад главата?”

Да, да. О, и аз искам да мога много неща, защото...ами изглеждат фантастично. Но хайде, нека сега се позамислим, а защо ни е това? Понякога толкова се увличаме в практиката, в “това мога, онова не мога и какво трябва да правя, за да го мога някой ден”, че изобщо не си задаваме въпроса: А ЗА КАКВО НИ Е ВСИЧКО ТОВА? Да, тук сигурно всеки би отговорил—ами за да можем Супта Курмасана и след това във Втора серия имаме толкова асани с краката зад главата, за да си отворим слабините...Но не, това не отговаря на въпроса, а просто създава следващия: “А за какво ми е да мога Супта Курмасана или да си отварям слабините?”

Всъщност, няма значение за коя поза ще си говорим. Дали ще е да си отваряме гърдите или слабините, основното е—за какво ни е?

Тук ще прескоча обичайните обяснения за здравето и връзката му с добрата стойка и т.н. Да, всичко това е вярно. Но целта на йога никога не е била добрата стойка, научаването на повече асани, отварянето на слабините или дори доброто здраве. Не, не е това целта, никога не е била. Не и наистина.

В края на краищата, ако се съмняваме, добре би било да си припомняме “Йога сутрите” на Патанджали. И още втората сутра ни казва, че “Йога е спиране вълненията на ума.”

И какво общо има крака зад главата с това? Може би, че докато развиваме качествата, необходими да качим крака зад главата си (и да не умрем в усилията си), умът ни спира наистина да се “вълнува”. Защото за да се “направи” която и да е поза правилно се иска много фокус, контрол и концентрация. Всяка поза, всяка виняса по-малко или повече ни дава фокус, което пък ни помага поне за тези няколко дъха да укротим ума. И затова, щом нещо ни стане вече лесно, следващото предизвикателство вече ни чака. Позите са само средство да укротим ума. Освен всичко друго.

Ако разберем това и се опитаме да се фокусираме върху него, може би всички други въпроси ще отпаднат...

#суптакурмасана #асанакухня #практика

8 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg