АЩАНГА ЙОГА И НАУКАТА


Сигурно сте чували, че Ащанга йога работи отвътре навън. Чували сте и, че Ащанга работи повече отвътре, отколкото отвън на повърхността. Не разбираме обаче какво означава това и затова Ащанга остава много неразбрана също.


По навик, умовете ни се грабнати и запленени от външната страна на практиката. Хубаво, външната страна си е хубава, тя се вижда, тя се усеща, тя впечатлява. Но ако си остане така, практиката ще се превърне в тежка тренировка за мускулите ни.


И макар мускулите и костите да са важни и е важно да са здрави, Ащанга работи много по-надълбоко върху всички системи на тялото. Това е причината да правим всички онези малко „фенси“ и странни неща, като да хващаме палците си или да слагаме петите някъде-си…Дори отскачанията назад и напред обслужват тази вътрешна работа. Защото когато практиката е повече вътрешна и се изпълнява повече отвътре навън, работейки с органите,системите, нервната система и най-важното – дишането,както и с моделите на мислене и дори внимание…тогава практика прераства от тренировка във вътрешно изживяване.


Очевадно, вътрешното изживяване на практиката е много по-…вътрешно. По-дълбоко и по-удовлетворяващо, неограничено от това какво могат мускулите и костите.

Но за да се случи това е необходимо да познаваш тялото си отвъд повърхността. На повърхността всички имаме крака, глава,торс и крайници, органи и някакви течности. Йога обаче разглежда тялото много по-надълбоко и говори за няколко тела – физическо, енергийно, емоционално и т.н. Това е идеята за панча-коша – петте обвивки (тела).


Началната серия Ащанга работи повече върху физическото тяло – както отвън, така и отвътре, но все пак физическо. Усукванията, навежданията, дишането, банда – всичко това произвежда различни движения отвън и отвътре, което размества, притиска, изстисква, прави пространство…с други думи, преподрежда, изчиства и обновява тялото. Да, дори и на това ниво се иска да знаем как работят органите и системите ни, за да можем да ги поддържаме здрави и за да не се насилваме да правим нещо, което виждаме на повърхността без да знаем каква му е целта.


Добре де, но какво да правят онези, които дълго време не успяват да сложат петата в корема си (за да им притисне черния дроб, например) ии да се усучат на макс, (за да изстискат кръвта от гръбначния стълб) или да се повдигнат на ръце, за да… Означава ли това, че не могат да практикуват или че няма полза щом физически са по-ограничени? Разбира се, че не.


Ефектът от практиката или от която и да е асана не е само поради външната конфигурация на позата или мускулите, които я създават. Ефектът е и от топлината (създаване чрез дишането), и банда (насочващи енергията), и виняса, и самото подреждане (sequencing) на асана.


И да не забравяме самият ум – бих казала, най-голямото предизвикателство! Та умът влияе на всичко, което правим и може да ни поведе в необходимата посока или да провали всяко наше усилие. В крайна сметка, съзнанието създава тялото, а йогите казват, че накъдето отиде умът натам отива и енергията (прана). Това не са празни приказки, вече е доказано научно, че мислите могат да насочат кръвопотока към определени места, ако мислим за тях. Така че, има научна причина да имаме дрищи и тристана (тройния фокус)! Ако докато правим практика си мислим или притесняваме за нещо, станало в работата ни например, изпращаме енергията си извън тялото и…ползата е минимална, а рискът се увеличава.


Мислите, които ни идват най-често, обикновено се случват защото много пъти сме си ги мислили – колкото повече си мислим за нещо, толкова повече енергия му изпращаме и по-силно става то! (много подробно говоря за това в Домашния майсторски курс по Ащанга йога, който ще излезе съвсем скоро!) Но така набралите сили мисли рано ии късно променят отношението ни, поведението ни и в крайна сметка – тялото. Да, не всяка мисъл ще се реализира, защото освен много често да се появява, тя трябва и да носи сила, т.е. и ние трябва да вярваме в тази мисъл. Например, ако вярвате, че Ащанга е трудна и само за млади и гъвкави и при всеки свой „неуспех“ да си хванете палците на краката си го повтаряте отново и отново…наистина няма да можете да си хванете палците на краката скоро. Дори ако сте поработили над себе си и сте се надъхали с позитивни мисли, страховете, съмненията, тревогите ги разрушават.


Но практиката Ви е идеалната възможност да преборите тази тенденция на ума си и със сигурност ще си поговорим за това някой друг път.


Но да се върна на темата, която ме вълнува…А именно, науката и Ащанга йога.

И тази тема ще започне с Поздравите към слънцето, които вече и науката доказа колко са полезни. Всъщност, науката е обявила Поздравите към слънцето за практиката с най-много полза за нервната система, защото активира парасимпатиковия й дял.


Вижте ирина да води Суря намаскара В (Поздрав към слънцето В) тук:


https://youtu.be/xVCYw_uE3M4


На първо място, Поздравите изискват добра постановка (форма),, енергия и ритъм...и в това е тяхната тайна (за това след малко). Освен това, Поздравите генерират много топлина в тялото, защото все пак са динамични упражнения, което засилва ефекта от дишането. Топлината е необходим за детоксикацията на тялото, но и го отпуска „отвътре“.

Но най-важното при Поздравите е синхронизирането на движенията с дъха. Това е не само важно условие за добро и леко изпълнение, но и е най-важният урок на Поздравите. В същото време, именно синхронизацията на движенията с дъха е и най-трудното, особено във втория поздрав. С времето става по-лесно, но научно погледнато, тази синхронизация ни дава медитативното състояние на ума, където всичко е възможно и където се извършва реалното изцеление на тяло и дух. Когато науката казва, че Поздравите са най-полезното упражнение в йога, тя има предвид синхронизацията на движенията с дишането ни, а не конкретните навеждания и огъвания. В крайна сметка, движенията са само предизвикателство към дишането ни.


След Поздравите имаме стоящите пози, наречени условно „фундаментални“, защото са фундаментът, върху който се изгражда всичко останало. Тези асани, всички изпълнявани прави, работят малко повече върху мускулно-скелетната система, учейки ни буквално как да я използваме.


Сред тези пози имаме много навеждания напред, които са нещо като с главата надолу, но в комбинация със самото навеждане (т.е. флексия в тазобедрените стави), ефектът върху цялото тяло е удивителен. При тях имаме натиск и напрежение върху всички основни жлези с вътрешна секреция – и половите, и надбъбречните, и щитовидната, и епифизата, и хипофизата. На практика всички жлези се тонизират, заради кръвопотока към тях и натиска върху тях.


Освен всичко това, когато работим на крака, тежестта ни се носи по централната ос на краката – най-вече бедрената кост, а това оказва въздействие върху плътността на костите, които имат нужда от натоварване с тежест, за да не губят костно вещество. Червените кръвни телца (еритроцити) също се произвеждат в костния мозък на големите кости на тялото, а по-голяма кост от бедрената нямаме.


Сигурно няма нужда да казвам, че стоящите пози са противоотрова за заседналия начин на живот, защото разтягат всичко онова, което изобщо не се използва в ежедневието. Стимулира се кръвопотока към главата и мозъка, което също е добре за стресираните ни мозъци и уморените очи. Гравитацията помага да се наведем и стегнатите мускули на гърба имат по-добър шанс да се отпуснат. Чисто психологически, тези пози са свързани с навеждане (да де, те са си навеждане, поне според нашия език) и така предизвикат и култивират смиреност, но и смелост. Като цяло, трудностите да се навеждаме напред се асоциират с упорити, инатливи, закостенели или горделиви личности. Както и със страх. Но ако си позволим да се оставим и се наведем, постепенно сковаността и страховете изчезват.


Е, стана много дълго, затова ще спра дотук, но в следващи постове ще разгледам някои от ключовите (а може би и всички) пози на Ащанга началната (и не само) серия с оглед техните ефекти върху физическото тяло, но и психиката. Научно потвърдено и доказано, разбира се. Освен доказано на практика.


#практика #ащанга #йога #началнасерия


Искате да научите правилно изпълнение (поне) на някои асани? Присъединете се към Йога анатомия семинара тази събота и неделя!


Ако сте начинаещи и се чудите още как да започнете Ащанга йога, Въведение в Ащанга йога семинарът е за Вас.


Разгледайте и други семинари и работилници, които предлагаме или очаквайте НАЙ-ПЪЛНИЯ, ДОМАШЕН МАЙСТОРСКИ КУРС ПО АЩАНГА ЙОГА, който ще излезе съвсем скоро! Изпратете ни email на yogashala@abv.bg, за да сте сред първите, които ще го получат!


Изобщо, следете какво става при нас!


Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg