АЩАНГА И САМОТАТАВчера попаднах на някакъв блог-пост, озаглавен, “Явно Ащанга е за самотници….” Грабна ми вниманието, защото през изтеклия месец все по-често се замислям именно за това…

В блога се казва, че “най-вероятно, Ащанга привлича тип А индивиди, които са леко склонни към самота. Леко склонни към самота? Е, в Ащанга го има този елемент на самотността—домашната практика. Сигурно и други йоги практикуват у дома, но едва ли в друг стил йога се акцентира толкова на това. ..Дори Майсор практиката е “самотна”. Да, на едно място си с други хора, но работиш сам…”

Като практикуващ Ащанга йога от 13 години много добре ми е ясен този “самотен” елемент в Ащанга. Самата практика си е такава—в къщи си сам, в Майсор клас—отново. Дори водените практики оставят усещането, че си бил сам, защото те карат да бъдеш фокусиран. Няма хиху-хаху с останалите от групата, няма сладки приказки от страна на инструктора, които да те забавляват, дори музика няма…И ако преподаваш Ащанга, нещата стават още по-самотни.

Но тази “самота” се забелязва още повече в ежедневието. Със сигурност практиката предизвиква редица промени в живота ти. Практиката стимулира обръщането на вниманието навътре, към себе си. Осемте стъпки на Ащанга са си стъпки към самопознанието.

Едно от най-самотното нещо в Ащанга е, че си от малцината, които рано сутринта—мнооого рано сутринта—вместо да се излежават или още да похъркват, развиваш постелката и заставаш на нея. Всеки ден. Нямаш учител, който да ти казва какво да правиш. Имаш само дишането си, върху което да се концентрираш. И разбира се, имаш себе си—мислите си, страховете, кошмарите.

Някъде четох, че тази самота е първият признак на безстрашието и първият белег на воина...Сигурно затова йога е предназначена да се практикува в самота.

Но не се чувствам никакъв воин. Няма и много романтика в това. Не става въпрос и за някаква сила, а по-скоро опира до това да задържиш вниманието си върху дъха си и онова там в центъра...мулабанда. Не се чувствам никак силна, макар постоянно да ми го казват. Не знам, спомням си само многото години ежедневна практика, постоянните повторения, падане, ставане и отново….няма бързи пътища за никъде.

Няма как ежедневната практика да не те промени. Трябва да станеш рано, затова трябва да си легнеш рано. Желателно трезв и с ясно съзнание. Така купоните до късно и излизанията с приятели са вече аут. Както и самите приятели, на които ставаш безинтересен и скучен. Ако случайно имаш гости, които спят до късно или изискват вниманието ти, пропускаш практика, но се чувстваш гадно. Така и тези житейски събития са сведени до минимум. Последното гадже преди амнайсет години си отиде по тези причини…Е, не при всеки може би е точно така, но със сигурност се сещате за какво говоря.

Дали Ащанга може да разруши някакви взаимоотношения? Може би. Ако си отдаден Ащанги—като мен—със сигурност, освен ако партньорът и той не е в кюпа. Аз поне знам, че трудно някой би ме изтърпял, дори и аз да успея…

Засега съм сама и дори си казвам—слава Богу! Практиката ми е приоритет и тук не говоря само за часовете на постелката. Всъщност, приоритет ли казах? Животът ми е практика. Очевадно би било трудно някой да влезе в него, ако няма същите настройки. А аз да влизам в друг живот изобщо нямам интерес.

По-сериозните Ащанга практикуващи са хора, преминаващи през различни етапи на събуждането. Повечето от нас вече не са съвсем сигурни каква им е целта—поне отвън, във външния живот.Онова, което стимулира останалите хора—пари, кариера, имане, забавления някакви—нас вече не ни вдъхновява. Виждаме лудостта, обхванала целия свят и затова се чувстваме малко встрани от тази лудост. Ние си правим практиката и това много помага да не действаме, подтикнати от егото си, макар просветлението все още да е далеч от нас. Ние просто избираме да сме по-нормални. А това, може би, е самотно.

#вдъхновение #мислизайогадуховност #практика

9 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg