АДДУКТОРИАддукторите са група мускули по вътрешната част на бедрата и макар всички да извършваткажи-речи едно и също, те се различават по залавните си места. Всички аддуктори са доста тънки мускули с изключение на големия аддуктор, който ще разгледаме отделно, защото си заслужава. аддукторите включват: пектинеуса, големия аддуктор, дългия и късия аддуктор и грацилиса.

НАИМЕНОВАНИЯ НА МУСКУЛИТЕ

Имената на мускулите често ни казват какво извършват тези мускули. Така е с трите мускула, носещи името "аддуктор" тук.

Аdductor - идва от лат. ad - към и ducere - придвижвам, насочвам. Има се предвид, движение към централната линия на тялото. Оттам magnus, longus и brevis са съответно латинските думи за голям, дълъг и малък.

Gracilis - грацилис е лат. за "тънък" и описва формата на мускула, който наистина е много тънък, а pectineus идва от лат. pecten - гребен, гребеновиден мускул, значи.

От всички аддуктори, пектинеусът е най-отгоре, под него е късият аддуктор. Дългият аддуктор също е отпред като най-отдолу, покрит от дългия, късия и пектинеуса е големият аддуктор.

ЗАЛАВНИ МЕСТА

Всички аддуктори имат много малки залавни места по срамната кост и после се разширяват надолу.


Пектинеусът започва по рамото на пубиса (срамната кост) и се залавя между малкия трохантер на фемура и линеа аспера (грубата линия). Малкият трохантер е малка издатина по задната част на бедрената кост, а лина аспера е грубовата линия също по задната част на фемура.

Късият аддуктор започва по долното рамо на срамната кост и се залавя за грубата линия на фемура.

Дългият аддуктор започва по предната повърхност на срамната кост и се залавя за грубата линия под късия аддуктор.

Аддуктор магнус е най-големият от всички. Той започва по долното рамо на срамната кост до седалищната изпъкналост и се залавя по цялата груба линия и аддукторната издатина на фемура.

Грацилисът започва също по предната повърхност на срамната кост, медиално (по-вътрешно) от дългия аддуктор и се залавя за т.нар. pes anserine (букв. пачи крак - костно образувание по вътрешната страна на тибията, където се залавят три сухожилия, придаващи му вид на пачи крак. Под трите сухожилия има бурса, която често се възпалява). Той е единственият от всички аддуктори, залавящи се за тибията (голямопищялната кост), а другите два, залавящи се там и образуващи пачия крак са сарториусът (шивашкият мускул) и полуципестият (един от шунковите мускули).

ДЕЙСТВИЯ

Очевадно, основното действия на всички аддуктори е привеждането на фемура към средната линия на тялото - т.нар. бедрена аддукция.

Допълънително, пектинеусът помага при бедрена флексия, а късият и дългият аддуктори, както и грацилисът помагат и при флексия и при вътрешна (медиална) ротация на фемура.

Освен всичко това, заради залавните си места, големият аддуктор помага и при бедрена екстензия. Именно заради залавните си места той е наречен "четвърти шунков мускул"

ПОЗИ, В КОИТО МУСКУЛИТЕ СЕ РАЗТЯГАТ


Всички ПРАСАРИТА асани


БАДДА КОНАСАНА

ПОЗИ, В КОИТО МУСКУЛИТЕ СА АКТИВНИ


ШАЛАБАСАНА


ТОЛАСАНА (повдигане за отскачане назад)

#мускули #залавниместа #разтягане #асана #садхана

154 преглеждания

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg