Това-онова...

Искате да учите йога?

Всичко, което другите тела и умове знаят или не знаят, могат или не могат, постигат или не успяват да постигнат, искат или не искат харесват или не харесват, одобряват или неодобряват, практикуват или не практикуват…всичко е тяхно право. Тяхната свобода.

Няма по-такива или по-онакива, по-висши или по-нисши.

Глупаво и безсмислено е да се чувстваме някак-си по-нисши, или да ни е срам от други, които имат други качества, пребивават в друго състояние, имат друг опит и способности от нашите. По същия начин е глупаво и безсмислено да се чувстваме по-висши и арогантни, защото имаме по-различни качества, възможности, опит и постижения.

“Йога учителят” рядко е някой, който има по-висши качества от нашите, но неговият ум е способен на рефлексия, на вглеждане в себе си, на търсене на истината, самодисциплина, самодостатъчност, осъзнаване на невежеството и егоизма в себе си, желанието да унищожи това невежество и егоизъм в себе си и да отива отвъд непостоянството на форми и имена. “Йога учителят” има такъв ум и освен всичко, остава отворен за непостоянството, за да могат всички учения и практики да имат смисъл.

Умове, които не знаят това, само ще търсят вечно определени йога учители, които имат определени качества, възможности, опит и постижения. Ще търсят с намерението да “научат” или “практикуват” нещо определено, за да постигнат онези форми, състояния и неща, които им харесват или не, на които се възхищават или не, с които се идентифицират. Такива умове не са свободни и много “йога учители” са такива, въпреки че може би постигат някакви временни форми, които са искали да постигнат, докато са практикували “определени йога практики”.

“Йога учителите”, както и “йога учениците”, които мислят и вярват, че като “йога учител” трябва да имат определени по-висши качества, за да могат да преподават йога, все още има много да практикуват, докато умовете им се освободят от гнета на формите.

Защото въпреки “по-висшите” или “по-нисши” качества, приятни и неприятни, всичко и всички сме подложени на постоянната промяна, която идва с времето. Телата ще отслабнат, може би ще се разболяват, ще има болка, неприятни неща, ще спират да функционират, ще започнат да се разпадат.

И именно примемането на промените, отказът от идентификация, желание и вкопчване, и постоянното преследване на някакви качества и форми, които са толкова временни и преходни, е истинската “йога практика”.

Търсете истината във всичко.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар