Кинезиология

5 факта за болките в гърба, които бих искала да знам преди 10 години

Когато си говорим за йога, упражнения, движение...разговорите винаги стигат до болките в гърба/кръста/врата. като че ли няма човек, който да не се е отчел в това направление или все още да страда.

Съвети как да се оттървем от тях - бол. Упражнения против тях - също. Но гърбът както си е болял, така и продължава да боли, докато съветите  започват да дразнят, а объркването какво да се прави нараства.

И всичко опира до това, че хората като че ли се фокусират само върху гръбначния си стълб - все търсят как да го разтегнат, разслабят, огъвкавят...

НО ЗАБРАВЯТ НАЙ-ГЛАВНОТО:

Нашите кости и стави могат да бъдат сравнени с подпорите на мост - те са здрави и могат да издържат голяма тежест. Но цялата тази яка конструкция се държи от еластични вериги- нашите мускули. И при най-малката промяна в натягането, конструкцията се разхлабва и разрушава.

А сега фактите...

  1. Стойката ни е основата за здрав гръб;
  2. 80% от проблемите с гърба са биомеханични нарушения, а не механични увреждания. Тук медицината лекува възпаления и някакви увреждания, но болките в гърба са малък процент от успешно излекуваните. Ако сте сред тези, които търсят облекчение чрез традиционна медицина - забравете. Инжекции, мазила, масажи, лазер...помагат само временно. Тук задачата е да се променят движенията и болките сами ще утихнат. Именно затова упражнения, комплексно работещи със стойката имат такъв огромен ефект.
  3. Движението е верижна реакция - ако се опитвате да помпате или отпускате един отделен мускул, може би ще има ефект за около 10 минути, но след това болката се връща. Успешно работят само движения, които включват тялото от пръстите на стъпалата до врхъчето на главата.
  4. Източникът на болката не е в мястото на болката! Про 80% от хората е именно така, защото причината е в нарушената биомеханика, работата на мускулите и ставите. И тук някой може да Ви каже: "Никакви натоварвания! Никакво движение!" Което е пълен абсурд. Болки и нарушения, причинени от неефективни движения се лекуват с движение. Когато работим с движенията, винаги търсим източника на проблема в съседни стави и мускули; възстановяваме и подобряваме функцията им и по този начин снемаме ненужното претоварване в болезнения участък.
  5. При такъв комплексен подход, не само болките утихват. Като вземем всичко, което казах дотук, сед няколко месеца редовни занимания започвате да виждате ефект не само от гледна точка на болките, които изчезват. С тях си отиват и други проблеми като незадържане на урина, увиснал корем, болки в коленете, паднали сводове...дори овалът на лицето се променя. Тялото се изправя и придобива по-младежки вид, походката става лека и красива...

Пазете се и бъдете умни!

 

P.S. Разгледайте онлайн курсовете, които предлагам. Ако болките в гърба/врата/кръста са основният Ви проблем, вижте "Остаряването е въпрос на избор 1 и 2 ниво".Остаряването е въпрос на избор – 1-o ниво

Ако желаете да подобрите осанката си, но не знаете откъде да тръгнете, разгледайте "Силен корпус. красив  гръб".

Ако имате въпроси или искате да се запишете на консултация за бъдеща работа с мен, лобадете се на тел. 0876 582357 или ми пишете!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар