Анатомия

Цар на компенсациите

Компенсаторните модели на движение са ми любима тема за разговор, писане и сега – и снимане. Когато намалим компенсациите и се научим да се движим по-чисто, имаме по-добър биомеханичен интегритет, енергиите се носят в тялото ни по-добре, тежестта се пренася по-балансирано и ефикасно. В крайна сметка, не се уморяваме толкова, чувстваме се по-леки, по-високи и по-комфортно.

И за да стане ясно как работят компенсациите, нека разгледаме Царя на компенсациите – псоаса. Обичам този мускул и това си е.

Псоасът е дълбок и силен мускул, който се е приютил в долната част на гръбнака и свързва горната и долната половина на тялото. По-точно, той започва от 12-и гръден прешлен и следващите 5 лумбални прешлена, минава през таз и се залавя за бедрената кост отвътре. Някои считат, че псоасът е основен бедрен флексор и да, така е. Но псоасът е и основен стабилизатор на гръбнака и таза.

Псоас - тайнственият мускул на душата - Фактор

Много хора се оплакват, че псоасът им е стегнат и усещат нужда да го разтягат. Но колкото и да разтягат, обикновено няма много полза. Защо?

За да работи псоасът в най-добрата си функционална дължина, той трябва да получи съдействето на един добре балансиран таз. Освен това, псоасът има нужда и от гъвкав и стабилен гръден кош, добре поставена глава върху врата и гладко дишане. ще говоря за тези неща по-нататък в блога и YouTube канала си. Колкото тазът е по-балансиран, толкова псоасът е по-способен да осигури стабилност, сила, заземяване и центриране. Без балансиран таз, разтягането на псоаса до никъде няма да доведе. Може би само до фрустрация.

А какво, тогава, означава балансиран таз?

Балансираният таз позволява горната част на тялото да пренася тежестта и натоварванията адекватно върху долната част на тялото. Ако тежестта на главата, ребрата и гръбначния стълб се пренесе по тазобедрените стави, краката, коленете и стъпалата неадекватно, псоасът често се намесва, за да осигури допълнително помощ и да компенсира за дисбаланса. За съжаление, това не е съвсем ефикасно и води до проблеми с тазобедрените стави, лоша подредба ба прешлените по гръдбнака, проблеми с кръстно-хълбочните стави и най-общо казано – липса на стабилност и сила.

Има още мускули, които допринасят за балансирания таз. аддуктори, абдуктори, ротатори на бедрата, тазовото дъно, някои от коремните мускули…Сред тях има и такива, които обичат да “имитират” работата на псоаса, ако той не успява…Функцията на всички тези мускули оказва влияние на псоаса, неговото състояние и функция.

И така. какво да правим, ако псоасът ни е стегнат, скъсен, слаб или нефункциониращ балансирано? Кой от всичките тези мускули да адресираме? Откъде да започнем?

Едно от нещата, които винаги се опитвам да изясня на хората, на които помагам е, че техният проблем рядко е проблемът. В случая с псоаса, учениците ми казват, че имат стегнат псоас и че са опитвали какви ли не разтягания, за да го разтегнат, но той не се поддава. Това за мен означава, че псоасът не се държи както трябва като реакция срещу нещо друго, което се случва в тялото, може би срещу нещо, което други части на тялото не правят. Затова и първата стъпка е да видя как се движат онези части на тялото, за които се залавя псоасът: краката и гръбнакът. Как стои човекът? каква е стойката му най-общо? Усукан ли е тазът, повдигнат от едната страна, наклонен или изместен спрямо гръбнака ии краката?

При повдигане на краката, повдига ли се кракът в тазобедрената става или коляното или стъпалото започват движението. А може би и други мускули искат да повдигнат крака? Измества ли се тазът при повдигане на краката? Измества ли се гръдният кош? Ами къде е главата? Ами дишането? Често карам човекът да направи някое просто движение като това, за да разбера със сигурност.

След това започваме да се движим в границите, в които компенсациите не се появяват и обикновено тези граници са доста малки. И макар да изглежда супер просто и мнозина да реагират с “то това е нищо особено”, движението в малки граници без компенсации позволява на другите мускули да заработят и телесните сегменти да се движат по-добре.

Същият подход използвам и при други проблеми с други мускули и коменсации. След като сме активирали правилните мускули и сме създали усет и контрол над движенията, включваме наученото в йога асана – отново първо в малки граници на движенията, за да се създаде нов невромускулен модел за движение.

Ако не практикувате йога, това не е проблем. Ще работя с Вас, независимо какво спортувате или не спортувате. Принципите са същите.

Може да ме потърсите за лична консултация или занимания, като когато работя индивидуално изисквам редовност на посещенията и мниму 10 такива, за да има реална полза. А може и да се включите в “Йога и денс кросфит” класовете ми, в които макар да не работим с индивидуални проблеми, работим за обща гъвкавост, мобилност, стабилност, центрираност и лекота.
________________________________________

Ако искате да знаете повече за тези неща, разгледайте онлайн курсовете, които предлагам. Ако курсът, който Ви интересува е с емблемата “FREE”, това означава, че в момента се качва съдържание и курсът много скоро ще е наличен!

Изследвайте смело!

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар