Йога лайфстайл

Искате да сте гъвкави? Тогава трябва да знаете това…

Докато се чекнех онзи ден, разхождайки Шала, един от обичайните кучкари възкликна: “Блазе ти! Колко си гъвкава!” Премигах учудено, защото – аз? гъвкава? Не и според мен.

Но все пак многото години занимания не са били безсмислени. По-късно през деня си дадох сметка, че за другите хора може би наистина изглеждам супер-гъвкава. “Другите” хора са онези, които щом им кажа с какво се занимавам, реагират с “Ох, аз съм толкова стегнат/а”.

И като разберат, че се занимавам с йога,  започват да ме питат как да станат гъвкави. Интересно, че никога не са ме питали как да станат по-силни, например. Все гъвкавост, та гъвкавост.

Доколко супер-гъвкавостта е нещо добро е друг въпрос и ще го оставя за друг пост. Доколко в йога ни е необходима само гъвкавост, също.

Но гъвкавостта си остава малко мистериозна тема. Старата школа подхожда към гъвкавостта малко драстично – дълго седене в някое разтягане, болезнени методи за огъвкавяване и други подобни неща. Не, не са популярни тези методи вече. Не и ако искаме трайна гъвкавост, здравословна гъвкавост, функционална гъвкавост и то постигната естествено, а не чрез разпъване на тялото на кръст.

Та, надявам се следните четири неща наистина да помогнат, ако искате да подобрите гъвкавостта си без драконовско разтягане. Разбира се, разтягането със специални упражнения в зависимост какво се разтяга няма да попречи, но дори и само тези 4 неща ще Ви помогнат да подобрите обхвата на движение и мобилността в желаните стави.

ПОДОБРЯВАНЕ НА СТОЙКАТА

Стойката има огромен ефект върху функционалността на мускулите, върху колко са стегнати или еластични. Повечето от нас прекарват много малко време в трениране през деня, а през останалото време все седим или стоим. Така че, как седим или стоим неизбежно ще влияе на гъвкавостта ни, но и на тренирането, което правим (ако тренираме изобщо).

Оптималната стойка подрежда тялото така, че основните стави са в права вертикална линия.  Тази подредба позволява костите да балансират една върху друга, за да няма излишни усилия от страна на мускулите да ни държат изправени. Когато се отклоняваме от тази вертикална линия – като се прегърбваме,  изнасяме главата напред и затваряме раменете – много мускули започват да се стягат, за да балансират това изместване на тежестта. След време, тези мускули се уморяват, стягат се и стават капризни.

Така че, първата стъпка към повече гъвкавост е да се научим как да подреждаме тялото си по най-добрия начин: ухо над рамото над тазобедрената става над коляното над глезена. Тази постановка ще намали сковаността и хроничното напрежение.

ДВИЖЕНИЕ

Телата ни са създадени за движение. Съвременният живот обаче ни е предоставил хиляди способи да не се движим! В крайна сметка, тялото се разучава да се движи в пълния обхват на движение в повечето си стави и това е разрушително.

Ако искате да сте гъвкави, много е важно ежедневно тялото Ви да се движи през пълния обхват на движение в ставите. Това не е задължително да бъде 2 часа разтягане на всичко, което се сетите, а по-скоро изследване на начините, по които би могло да се движи тялото Ви комфортно. Елементарни кръгови движения в ставите може да са добро начало на това изследване. Ако го правите веднага след ставане от сън, ще започнете деня си малко по-отпуснати.

Ако дълго време оставите ставите си неизползвани, започвате да губите възможността за движение в тях, а това вече е причина за различни видове болки и други неприятни неща, които свързваме с възрастови изменения. Но  възрастта не е причина, нашият мързел е.

(Тук е мястото сигурно да кажа, че започвам класове по Стабилност и Мобилност на ст. “Пловдив”. По-долу ще дам повече информация)

ЦЕЛЕНАСОЧЕНО РАЗТЯГАНЕ

Мит е, че силата и гъвкавостта са две противоположни неща и, че за да имаш едното, трябва да забравиш за другото. Всъщност, именно слабостта на мускулите може да е причина те да са стегнати.  Много хронично стегнати мускули не са стегнати, защото са прекалено силни, а са стегнати, защото са прекалено слаби. Или пък са стегнати, защото други мускули около тях са слаби и те трябва да работят и за тях, което ги преуморява.

Им и още нещо. Дори природно гъвкавите не струват нищо, ако тази гъвкавост не е в пакет със сила. Например, може по природа тазобедрената става да позволява много обхват на движение, но мускулите да нямат силата да го задържат или да извършват движения в целия обхват. Така че, гъвкавост, обхват на движение и/или мобилност са празни думи, ако мускулите, които би трябвало да ги осигурят са слаби.

Ако успеете да идентифицирате кои мускули са позаспали, не искат или не могат да работят и/или изобщо не се представят по най-добрия начин в пълния обхват на движение, който им се полага, може много драматично да подобрите гъвкавостта си. Съвсем скоро ще пусна целенасочени разтягания за различни групи мускули, които в йога често остават недоразвити или неразбрани. Първото такова видео (или поредица от видеа) ще е за тазобедрената гъвкавост, разбира се. В йога тя много ни е необходима. Но не очаквайте обичайните разтягания, които познавате от фитнеса. Те са много олд скул и демоде. Ще работим повече за обхват на движение и необходимата сила. А това ще подобри и пасивната, и активната Ви гъвкавост.

И последното, което е необходимо, за да не страда гъвкавостта на тялото е водата. Да, вода! Всяка структура в тялото ни е обвита в тънък слой съединителна тъкан, наречена фасция, и ако има нещо, което структурно може да ограничи гъвкавостта, то това е именно тази фасция. В едно здраво тяло, тази фасция се плъзга с лекота по околните структури (също обвити с фасция). Така сухожилия, връзки, мускули имат много лекота при движение.

А, за да е здрава фасцията се иска вода, иначе тя изсъхва и това затруднява пкъзгането на структурите една спрямо друга, което води до скованост или болезнени усещания. Ако дълго време фасцията остане слепната и не се движи добре, става много трудно тя да бъде “отлепена”. Съществуват много техники за “отлепване” на фасцията, познати като “миофасциално освобождаване” най-общо. Сред тях са масажи с фоум-ролъри или малки топки, структурна интеграция и миофасциални масажи. Да, всички те много помагат, но не е ли по-просъто да не забравяме за хидратацията и водата? Ако сте много сковани, пийте повече вода, дори да си мислите, че пиете достатъчно.

Тези четири неща са абсолютно условия за всеки, който се стреми да е гъвкав и като цяло да има по-добра телесна механика, независимо дали тренирате като маниаци, танцувате професионално, тепърва започвате с йога или спорт, или просто искате да се движите по-добре и по-безболезнено. Нека тези съвето са отправната Ви точка към опознаване на тялото Ви, неговите възможности и естествената му лекота и еластичност. Всеки е различен и ако познавате тялото си добре, ще намерите и път към него за най-добри резултати.


И ето информацията, която обещах.

От 16 май започвам часове на стадион “Пловдив”, Гребна база, вход Г 1-2.

Часовете ще са само сутрин и през деня, тъй като залата се използва вечерта за други тренировки. Така ще е до есента.

В понеделник, сряда и петък ще има Ащанга йога, като ще започнем с начинаещо ниво. Така че ще е подходящо за всеки, който нищо не разбира и не е практикувал йога досега. Тези часове ще са с продължителност 60-90 мин.

Във вторник и четвъртък класовете ще са за Стабилност и мобилност, т.е. упражнения за развиване на сила, стабилност и гъвкавост. В тези класове ще има малко йога, но не само. Ако йога Ви се струва скучна, но искате да поработите за цялостно кондициониране, тези класове са за вас. те ще са с продължителност 60 мин.

И тъй като за първи път ще преподавам в Пловдив, очаквам предложения за време. Мисля, че 7.00 часа за йога не е рано, а за останалите класове – 08.00.

Събирам групи, така че всеки, който иска да се включи може да се обажда на тел. 0876582357 или да ми пише във ФБ на лични. Оставам отворена за предложения и за групи по друго време през деня!

До скоро!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар