Кинезиология

Използвайте пръстите си, за да не ви болят коленете

Една приятелка наскоро ми се оплака от болки в коленете. Т.е. самите колене бяха се пооправили от лека травма, но сега приятелката ми имаше постоянно напрежение горе в бедрото и в противоположната тазобедрена става.

В такива моменти съм благодарна, че съм учила това-онова и мога да помогна на приятелите си по-професионално. Поосвободих малко болезнения гръб и някоя и друга болка в краката, но ми беше ясно, че без работа върху моделите на движение – особено при ходене – оплакванията на приятелката ми скоро пак щяха да се върнат.

От многото години опит знам, че щом има проблем с коляното, сигурно има проблем със стъпалата. Приятелката ми не се оплакваше от стъпалата си, но когато я наблюдавах как ходи, забелязах, че тя не използва пълен обхват на движение в стъпалото, особено от страната на някога болното й коляно.

При приятелката ми липсата на обхват на движение се проявяваше по два начина. Когато вървеше по наклон, тя забиваше петата си и след това се избутваше нагоре като използваше мускулите на бедрата си да изпъне коленете. Добре, че бедрените й флексорите и екстензори са си във форма, затова ходенето по баир нагоре не й беше проблем. Проблем бяха компенсациите.

Научих приятелката ми да се отблъсква с пръстите на стъпалата си и така тя спря да претоварва квадрицепсите и пунковите си мускули при ходене. Може би именно това, че не използваше пръстите си да се отблъсне й причиняваше болките в горните бедра. Казано по-просто, тя просто претоварваше бедрата си, карайки ги да вършат работата на стъпалата.

Втората ситуация, в която приятелката ми имаше проблеми беше слизането по стълби. Тя стъпваше с цяло стъпало, първо петата, както е нормално когато се ходи по равна повърхност. Тук й отне малко повече време да се научи да стъпва върху възглавничката на стъпалото и след това да спука й петата.

Ако не Ви е много ясно за какво оворя, можете да го пробвате. Стъпете надолу с цялото стъпало и обърнете внимание колко натрисващо и компресиращо е това за коленете. После стъпете на възглавничката на стъпалото и бавно претърколете стъпалото си към петата. Вижте как това уема от тази тежест и компресия, и как коляното остава леко.

Нещата са пределно прости, но много хора шляпат с цяло стъпало, вместо да го артикулират както е предназначено.  Това съответно предивиква какви ли не компенсации, при всеки различно. Когато препоръчам на мои ученици да се позанимаят със стъпалата си, за да подобрят къде баланс, къде гъвкавост и координираност, те често пренебрегват тези препоръки. А упражненията за стъпалата не са ядрена физика. Малко балетни плиета (клекове) и релевета (повдигане на пръсти) може да оправят нещата, ако се правят редовно. Вацно е, като всичко друго, да се правят бавно и с много съзнателност и усет както за ставичките в самото стъпало, така и за глезена. Претупването на такива упражнения колкото да ги отметнем обикновено не дава резултат, защото не Ви учи да контрол.

Да, балетът може много да ни даде и който е минал през балет като дете е с едни гърди напред пред останалите като възрастен. Поне що се отнася до използването на ставите и техния обхват на движение.

Моята приятелка доста дълго е изкарала без пълна функционалност на стъпалата си преди да се обадят проблемите с коленете. Но много други хора не извличат максимума от своите стъпала.

Добре де, нека започнем с това просто упражнение. пък за желаещите да подобрят съществено работата на стъпалата си, скоро ще излезе и онлайн курсът за стъпалата, който подготвям отдавна.

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар