ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

FAQ

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
[removed]
 
Options : History : Feedback : Donate Close

МАЙСОР ПРАКТИКА

Какво е Майсор?


По принцип, Майсор е град в южна Индия, където се намира седалището на Ащанга йога и където е преподавал основателят на тази школа Шри К. Паттабхи Джойс. Класовете с това име се провеждат по начина, по който се провеждат в Индия и така, както е преподавал самият Патабхи Джойс. Това е методиката на изучаване на Ащанга йога, която е насочена към изграждането на лична практика. Няма как лична практика да се изгради в масови, комерсиализирани класове. В Майсор класовете всеки може да работи според своите възможности и да се развива по негов си начин
Защо часовете са предимно Майсор в шалата?


Защото така се учи Ащанга. Иначе би било изключително трудно и неефективно.
Майсор практиките са много дълги, защо?


Тъй като това е ваша самостоятелна практика, не е необходимо да се съобразявате с другите хора, чиито практики може да са по-къси или п-дълги. Идвате в обявения период от време, правите си практиката и си тръгвате. Това дава повече свобода и помага да се отървем от стадния инстринкт.
Не мога да запаметя какво да прая?


В началото наистина може да е предизвикателство, защото сме свикнали някой да ни води, а ние само да имитираме. Не се притеснявайте, ще ви показваме какво да правите, докато не развиете достатъчно фокус, за да помните. А и на сайта сме качии "пищови", които много помагат в началото.
Как ще знам какво да правя, след като инструкторът не "води" практиката?


Ащанга системата разчита на изграждане на вътрешен усет и поемане на отговорност към практиката. Ако не знаете какво да правите, което е напълно нормално в началото, инструкторът ще дойде и ще Ви покаже. Той ще Ви показва и помага, докато научите какво трябва да правите. След това, от Вас се очаква да правите, каквото сте правили предишния ден самостоятелно (учителят пак ще Ви помага и наблюдава, но няма да Ви инструктира. За да запаметите последователността, което в началото може да не успявате, често се използват т.нар. "чийт-шийт" (cheat-sheet) - пищови, които да Ви подсказват последователността. Можете да си свалите такива в "Библиотека/Бзплатно са сваляне".
Мога ли да дойда на Майсор клас, ако никога не съм практикувал/а?


Разбира се. В това е идеята. Няма по-добър начин да започнете а учите йога. Във водените класове може да си прекарате чудесно, но едва ли ще можете да изградите лична практика, която да е от полза за Вас.
Защо е по-добре да си купя карта за Майсор класовете?


Методиката на Ащанга йога изисква редовност и постоянство. да идвате от време на време е несериозно и няма да доведе до резултати. В Майсор класовете практиката Ви се изгражда постепенно. Тя разчита на ежедневно ии поне редовно повтаряне на нещата. Иначе напредъкът ще е почти нулев. За да има резултат и за да сте в безопасност, трябва да поемете отговорност за практиката си. Ако не можете да се обвържете да бъдете редовно в студиото, можете да ходите на водените класове, но и резултатът ще е друг. Йога Ви дава толкова, колкото и Вие на нея.
Защо има физически нагласяния в Ащанга?


Нагласянията са начин да се "обучи" тялото на правилна постановка и разпределяне на енергията. По принцип, ние се движим и правим позите както сме свикнали и както ни е по-лесно, което обаче често не е правилният начин. Тялото ни е продукт на съзнанието и всеки идва на йога с неговия си багаж блокажи, напрежение и съответната негъвкавост, хронична стегнатост и т.н. Физическите нагласяния помагат тялото да усети какво се иска от него и с времето да изграи необходимите качества, за да го направи. Ние самите труно можем да се усетим дали сме изкривени, защото сме си свикнали с това, което имаме. Освен това, фичиеските нагласяния помагат да не разчитаме на мозъка, който с разсъжденията си по-скоро ще обърка нещата, а да се оставим на мъдростта на тялото, което никога няма да ни излъже. С физически нагласяния, тялото спира да се бори и започва а усеща.
Как ще знам къде да вдишам и къе да издишам?


Ще Ви научим. Това е част от виняса системата. Всяка поза има някакъв модел на дишане, т.е. определен брой "виняси" - вдишвания и издишвания. Вдишването е прана, то отива нагоре, изтегля, издължава, отваря, разширява. Издишването е обратното - апана, сетснява, събира, отпуска, затваря. така че движенията следват естествената енргия на самото дишане. С времето, започвате да усещате тези неща и те става съвсем интуитивно.
Защо се правят един и същи неща всеки ден, "серии" и т.н., а да не правим каквото искаме и каквото усещаме за добре?


Целта на повтарянето на едни и същи неща всеки ден е да се развие дълбочина на движението. Това не може а стане по друг начин. За да имат майстроство, музикантите години наред свирят "гами" и продължават а го правят, дори когато са вече вируози - това развива и поддържа "инструмента" им - пръстите, ръцете и т.н. В йога е същото, но инструментът ни е цялото тяло. Когато дстигнем такова ниво, движенията се случват естествено, защото тялото ни става проводник на енергията и практиката простоминава през нас...

КУРСОВЕ ЗА УЧИТЕЛИ

Защо курсовете са толкова дълги?


Йога изисква много опит, личен опит. не можете да преподавате, ако не сте усетили сами какво се случва и това не може да стане за два-три дни. Дори да сте практикували дълго преди това, в курса учите нови неща, които също изискват опит и практика.
Не мога да отделя това време, а ми се иска...


С тази психика, едва ли сте готови да бъдете учител. Който иска, намира време. Предлагаме достатъчно гъвкави времеви формати за курса, ако никой не ви устройва, помислете си дали наистина искате да преподавате и каква е мотивацията ви за това.
Защо трябва да уча броенето на виняси на санскрит?


Всеки стил йога си има нещо характерно и като технка, и дори като външни атрибути. В Ащанга е прието винясите да се брят на санскрит, за да не става бъркване и за да се осъзнае смисълът им. Изобщо в йога има много неща, които трябва да се направят и невинги може да разбираме причината. Тя става ясна след дълги години практика.
Защо да запиша йога анатомия при Вас, а не дирктно към yoganatomy?


Разбира се, че можете да запишете такъв курс и директно към yoganatomy, на които сме координатори. Ако изберете това обаче, ще трябва да се справите с учебните материали, тестове и въпроси за дискусия изцяло на английси език, като си плащате необходимите разходи. Няма да имате и никаква практика с учител. Ние сме координатори на тези курсове, за да Ви ги представим на родния Ви език (български) и за да Ви дадем присъствената практика, която е необходима за едно сериозно обучение. Таксата за курса при нас включва както Вашата регистрация, изпит, материали на български, така и практически часове. В България нямаме система за признаване на такъв род курсове, докато по света те се признават, ако предприемете друг вид обучение, изискващ такъв брой часове по този предмет.
Какво означава, че сте координатор за курсовете по анатомия?


Координатор означава, че преподаването е съвместно - практика и материали на български от нас, изграждането на изпитната платформа, допълнителни видео- уроци и ертификати - от yoganatomy. Тъй като сме координатори на тези курсове, ние спазваме определена програма (правихме го и преди), като изпитите са съобразени с нея. Самото изпитване също е съвместно - тестовете се решават онлайн, сотаналите задачи - при нас. Това вдига качесвтото на курса, тъй като в България няма система за признаване на подобен род курсове.
Каква е разликата между курс и семинар?


Семинатите са за всеки, независимо към какво се стреми - да учи за себе си или с цел професионално развитие. По време на семинарите получавате практически знания и умения, които обаче никой няма да Ви проверява или изпитва. Т.е те са си за Вас. Курсовете предполагат и проверка на знанията, за издаване на някакъв документ за някакво ниво на обучение. Така курсовете по анатомия с издаден сертификат от yoganatomy ще се признаят, ако решите да учите за инструктор по-нататък, независимо от вида йога, който сте избрали.

ПРАКТИКА

Трябва ли да променям начина си на живот, за да се занимавам с йога?


И да, и не. По принцип, за да се занимавате с йога не е необходимо да правите нищо предварително, освен да си отделите време за йога. Нашите навици - и начина ни на живот - да просто израз на природата ни. Със забрани няма да стигнем далеч. Ако си налагаме да правим нещо, само защото "трябва" без да осъзнаваме въздействието му върху нас, ще се провалим рано или късно. Просто идвайте редовно, а промените сами ще започнат да се случват. Хубавото е, че винаги промяна настъпва, когато ние сме готови за нея.
Има ли противопоказания за заниманията с йога?


По принцип не. Всяка практика може да бъде индивидуализирана, за да Ви осигури комфорт или да се съобразява с вашето състояние в момента. Във водени класове това, разбира се, е по-трудно, така че ако страдате от някакво по-сериозно заболяване или имате съображения идвайте на Майсор класове или частни занимания. При всички случаи се консултирайте с личния си лекар ако имате високо кръвно налягане, диабет, рак, прихически разстройства и др. Ако имате някакви безпокоящи Ви стари травми, наскоро са Ви правили операции или нещо Ви мъчи в опорно-ставния апарата, запознайте със състоянието си инструктора си ПРЕДИ заниманията. При нас всички попълват информирано съгласие за участие при започване на обучението си, така че инструкторът Ви сам ще Ви попита за съшествуващи болежки. Не крийте нищо от него, за да сте спокойни.
Колко често трябва да практикувам?


Най-добре би било всеки ден с един ден почивка. Йога е хигиена за тялото и ума и би трябвало да стане част от ежедневието ни като миенето на зъбите. Това обаче може да е нереално за Вас с оглед ангажименти, финанси или просто Вашата готовност за сериозна йога. В такива случаи, 3 пъти седмично е оптималният вариант. По-важно е да бъдете редовни. Йога действа чрез натрупване на въздействията и ако един месец сте били редовни, а после Ви няма 3 месеца...връшате се към нулата. нека да са 3 пъти в седмицата, но ги поддържайте дълго време. Желанието да включите още един ден ще дойде само...и така постепенно, докато Ви стане необходимост да го правите всеки ден
Занимавате ли се с медитация?


И не и да. По принцип терминът "медитация" не е от речника на йога. В йога има "дхарана", "дхияна", "самадхи", "турия" и други термини, означаващи онова състояние на пълна и много дълбока концентрация, в което мислите изчезват и умът си почива. Медитация е западняшки термин, който най-често се използва за дълбока релаксация. В този смисъл - някой да Ви говори, за да медитирате - не се занимаваме. За да медитирате е необходимо вниманието Ви да е много фокусирано и ако някой Ви говори това не може да стане. Медитацията е спонтанно слуващо се състояние в следствие на много дълбока концентрация. От друга страна, по време на физическата практика по Ащанга, ние изискваме да оставате концентрирани върху дишането си и онова,което се случва в телата Ви. Ако успеете - Вие медитирате, докато се движите. Практиката на Ащанга е уникална с това, че е медитация в движение. Именно това я прави толкова хубава, но и трудна.
Занимавате ли се с пранаяма?


Да. Работата с вътрешната ни енергия и управлението й посредством контрол над дишането (пранаяма) е основната практика в Ащанга. По време на асана ние дишаме постоянно по определен начин и чрез контрола над дишането се учим да контролираме и тялото. За пранаяма 9какт и за медитация) далеч не се изисква да се седи в Лотос. Но това не е всичко. Има много различни дихателни упражнения, които са с по-сериозно въздействие и не са подходяши за начинаещи. Ние провеждаме пранаяма класове всеки петък и в тях следваме програмата по пранаяма, която също си има методика и свои средства. За тази пранаяма програма обаче е необходимо да сте добили някакво майсторство в Началната серия, защото това е гаранция, че телата Ви ше са готови за въздействието от дихателните техники.
Какво ще рече да съм добил/а майсторство в асана?


Когато говорим за някакво майсторство в асана, имаме предвид да знаете основната постановка на асаните и да ги изпълнявате според тях. Например да знаете, че гърбът трябва да е прав, да знаете, че гърдите трябва да са отворени. Но има и други неща, като да умеете да заземявате, издължавате, да поддържате баланса между тези неща, да оставате фокусирани и да не се разсейвате и разбира се, да дишате правилно. с други думи, под майсторство не се разбира задължително да сте се навели до максимум, а да сте се навели така, че да поддържате енергията жива във вас. някои хора може би никога няма да могат да докоснат с гърди краката си в Пашимоттанасана, но пак да имат майсторство в тази асана. Казано по друг начин, не външното можене е основен критерий. Това се вижда от опитното око на Вашия учител, така че му се доверете.
Аз съм начинаещ и стойката на рамене не ми се отдава. Какво да правя?


Стойката на рамене е трудна, наистина, макар да се разучава още в самото начало, заради нейния охлаждащ и балансиращ ефект. Не би трябвало да я пробвате сами без инструктор, но все пак от опит знам, че именно тези по-трудни асани или онези, които инструкторът Ви не Ви позволява да изпълнявате в клас ще Ви изкушават у дома. Тъй като отговорът за стойката на рамене е малко по-дългъ, прочетете инструкциите в нашия блог тук.
Възможно ли е Ащанга да не е за мен?


Само ако си втълпите, че е така. Ащанга е трудна толкова, колкото и другите видове йога. Друг е въпросът да попаднете на знаещ инструктор, който да не Ви откаже от първия път, а да умее да нагажда практиката Ви според Вашите възможности. Йога е една и съща, подходите към нея са различни. няма лесна и трудна йога. Има мързеливи и не мързеливи хора и такива, които търсят лесните пътища.
Ащанга не е ли прекалено атлетична и само за млади?


По-голяма глупост не съм чувала. Няма йога за млади, за стари или за спортисти. Йога е това, което е. Цялата хата йога разчита на физическото натоварване като средство да дисциплинира ума. Друг е въпросът, че на много места йога се комерсиализира и Ви се подава сервирана така, че да Ви е по-привлекателна: по-лесна, по-екзотична, по-интересна. Вярно е, че има и инструктори, които превръщат Ащанга йога в шоу или в състезание за постижения. Затова сте останали с такова погрешно впечатление. Атлетизмът е нещо, което всеки би могъл да постигне, ако иска, ако работи упорито, ако се отдаде на пратиката си. Но този атлетизъм не е цел на Ащанга. Той може да се случи за някои, за други не. А за младостта... повечето от водещите инструктори по света, които виждате по демо-видеата в интернет са все доста старички, но не им личи...

ОНЛАЙН КУРСОВЕ

Има ли някаква гаранция?


Да, разбира се. Ако по някаква причина не сте дволни, ще Ви върнем парите без да задаваме въпроси, в рамките на 30 дни от поръчката Ви. Едва ли ще се стигне дотам, защото правим всичко възможно да Ви предлагаме качествен материал, но все пак...
Кога получавам достъп?


Получавате достъп веднага. След като платите, трябва да получите email с линкове за сваляне на материалите. Имайте предвид, че линковете са активни 30 дни. Ако по някаква причина линковете не са активни, пишете ни, за да проверим какъв е проблемът.
По какъв начин курсовете покриват изискванията на Yoga Allinace?


Материалите за курсовете (книги, тестове, задачи за рефлексия и т.н.) покриват необходимите часове БЕЗ учител. В повечето урсове за учители се учи някаква анатомия и/или философия, аджъстмънти и т.н. Но всички домашни задачи (заизследване, за писане, рефлексия, гледане на видеата и изпълнението им) добавя към изискваните часове СЪС учител, което улеснява целия процес и набирането на необходими часове, които иначе са много, а времето за койт и да е курс - ограничено.
Защо ми е да имам сертификат от yoganatomy?


Повечето курсове за учители по какъвто и да е вид йога или бодиуърк изискват определен брой часове по функционална анатомия. Самите курсове по функционална анатомия трябва да отговарят на определени изисквания, а повечето провеждани курсове по анатомия не отговарят на тези изисквания, тъй като са прекалено общи и не-специфични, несвързани с конкретната практика. Курсовете, които ние предлагаме отговарят на стандартите, приети от Йога Алайънс за обучение на йога учители за съответните нива - 200 и 500 ч (да речем 1-о и 2-о ниво), но за да използвате този курс за бъдещо обучение Ви е необходим сертификат от yoganatomy, на които ние сме координатори. Ако учите за себе си, такъв сертификат не Ви е необходим, а и винаги можете да го получите по-късно, когато Ви потрябва. Разликата в цената за курс с наш сертификат или сертификат от yoganatomy е защото за да Ви регистрираме и за да получите сертификата си от yoganatomy ние трябва да заплатим определена такса (надценката). Ако не сте наш ученик и решите да изкарате курса към yoganatomy директно, ще заплатите много по-висока цена.
Защо има разлика в цените за един и същ курс?


Ние сме координатори на yoganatomy, което ще рече, че сме одобрени да водим и преподаваме курс по функционална анатомия на йога. но сертификатът за изкарания курс ще е издаден от yoganatomy, които са признати от Йога Алайънс за този вид обучение. Трудностите идват от това, че целият курс би бил на английски език, както и всички материали. Ние Ви предлагаме абсолютно равностойно обучение на български език, но сме оставили опцията за издаване на сертификат от yoganatomy по избор - според дали Ви е необходим и защото той струва екстра пари. По-високата стойност на курса със сертификат от yoganatomy е заради парите, които ние трябва да заплатим, за да Ви регистрираме. Ако се регистрирате самостоятелно като наш ученик ще Ви вземат същите пари, а ако изкарате изцяло курса към yoganatomy без да сте наш ученик, ще Ви излезе много по-скъпо. Ние сме Ви оставили избор.
Може ли да се регистрирам сам за сертификат от yoganatomy?


Да, разбира се. Но за да получите обявената цена, ТРЯБВА да сте наш ученик, записан в ТТ - Учителски курс. Ако не сте записан в Учителски курс към нас, може да вземете Йога анатомията със сертификат, издаден от нас, защото системата на yoganatomy няма да Ви допусне.
Защо трябва да съм записан в курс за учители, за да получа сертификат от yoganatomy?


Защото курсовете по функционална анатомия на йога са предназначени за учители по йога и макар те да са достъпни з всеки, желаещ да учи, сертификатите на yoganatomy са признати от Йога Алайънс и са за УЧИТЕЛИ, което предполага, че този курс е само ЧАСТ от цялостното Ви обучение за учител. Ако не сте записани в курс за йога учители, изберете Пълния курс по Йога Анатомия, който предлагаме. В сертификата, който ще получите няма да пише, че курсът е за учители, а просто че това е курс по йога анатомия.
Може ли наистина да се учи онлайн?


Разбира се. Дори е по-ефективно, защото често ученето на анатомията и/или философията е досадно и прекалено подробно. Когато учите у дома, имате време да разберете обсъжданите тематики, а видеата Ви дават достатъчно контакт и визуална представа за нещата. Оттам зависи от Вас да практикувате каквото сте научили. Това важи за всички онлайн курсове, които предлагаме. За повече практика, идвайте на часове и се включете в практическите семинари.
Аз съм инструктор по йога и искам учениците ми да разбират повече анатомия/философия...


Ако искате да дадете най-доброто на своите ученици, можете да ни поканите във Вашия град и/или студио и ще проведем практически семинар при Вас. Ако имате много ученици, желаещи да учат с нас онлайн, свържете се с нас за начините, по които можем да сме си взаимно полезни (отстъпки, проценти за Вас и т.н.)

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg