ЧАСТ 1

ФУНДАМЕНТИ

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
[removed]
 
Options : History : Feedback : Donate Close

ПЪЛНО СЪДЪРЖАНИЕ ЧАСТ 1

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
[removed]
 
Options : History : Feedback : Donate Close
 

ЗА ТОЗИ КУРС

Има много причини защо да се учи йога от книги не е добра идея. И все пак, ето че и този курс разчита на писаното слово. 

На първо място, повечето книги за йога, независимо от красивите снимки в тях, дават много фрагментарна, частична представа за йога, откъсната от целия контекст на цялата наука за йога. Техниките се описват като самоцелни упражнения, обяснени от западняшкото ни разбиране за йога като физическа дисциплина за добро здраве. Традиционната методология или някаква методология изобщо липсва, а психологическите трудности и предизвикателства, с които се среща всеки като цяло са пренебрегнати...

 

За да е пълно обучението в йога е необходимо да се обръща внимание на  ВСИЧКО в човека - не само тялото, но и ума, и душата...Всичко има нужда от подготовка и систематична работа, за да се постигнат целите на йога. Разбира се, това изисква продължителна работа с учител, който е минал по същия път и има практическия опит за начините и средствата да се преодолеят трудностите. 

За съжаление днес, по йога студията йога-учители почти няма - има добри демонстратори на асани и тук-таме добри треньори, но ролята на учителя по йога е друга, много по-психологическа, отколкото физическа. Съвременният ученик по йога също като че ли не е ученик, а клиент със своите прищевки, капризи и очаквания. Съвременният "ученик" дори няма време за йога, макар да иска да я изучава!

Въпреки всичко, има техники и практики, които може да се научат и самостоятелно с инструкции "от книга", стига да са поднесени цялостно и в подходящия контекст, вземащ предвид естественото развитие и неизбежните етапи от израстването на един садака (ученик по йога). Този курс Ви предлага именно това - не само описание на техники и асани, а цялата наука за йога, поднесена стъпка по стъпка, последователно и методично, за да работите пълноценно върху всички аспекти на личността си - тяло, ум, емоции, психика, подсъзнание, навици, начин на живот и т.н.

Във всеки урок ще учите философия, психология, техники (асана, пранаяма, крии, медитация и др), ще се запознаете с Аюрведа, ще бъдете подканени да обърнете внимание на начина си на живот, хранене и други неща. Ще имате простички тестове, за да проверявате периодично какво сте научили, ще имате и задачи за рефлексия и самостоятелна работа.

Всъщност, работата винаги е самостоятелна, а насоките и инструкциите в този курс са най-пълните възможни за един такъв формат на обучение...Написаното в този курс е Вашият сатсанг - седенето до учителя, за да приемете учението... 

 

КАКВО Е ЙОГА?

откъс от Урок 1

В  йога си има  звезди  и популярни личности, йога е огромен бизнес. С това идват маркетингът, комерсиализирането, обезценяването. Йога е поп-култура и нещо съвсем в реда на нещата. От културна ценност на Индия, йога се е превърнала в масова култура на Запада.

Йога е поп-култура и нещо съвсем в реда на нещата. От културна ценност на Индия, йога се е превърнала в масова култура на Запада.
Но каква е връзката между древната традиция и наука и онова, което се практикува масово днес? Всъщност, днешната йога няма почти нищо общо с древните учения на Индия. Повечето от онова, което знаем за йога или приемаме за нейни философски основи датира от последните 150 години. Днес, ние преоткриваме и си създаваме някаква йога по наш си начин, но и това не е нищо ново—случвало се е постоянно през последните 2000 години. Всяка група във всяко време си е интерпретирала йога така, както им изнася. С други думи, всяка епоха си има своя версия на йога. Причините за това са много. Една от тях е, че самият термин “йога” е много общ—на практика, “йога” може да означава всичко и затова “йога” лесно се омесва с други практики и техники.

 
 

КЛАСИЧЕСКА АЩАНГА ЙОГА?

откъс от Урок 2

Ще кажете да, но съвременната Ащанга йога, както е преподавана от Паттабхи Джойс—та тя е толкова физическа, атлетична дори—какво е общото? 

Ще отговоря както отговарям винаги, когато някой прибързва или иска всичко наведнъж—после...Засега ще кажа само, че това, което наричате “ащанга йога” е само физическата ПРАКТИКА на асани, но тази практика не е самата йога, а една от практиките, включени в осемстепенния път, описан от Патанджали. Доколко ще е атлетична и натоварваща тази практика ще зависи от Вас самите—от състоянието Ви в момента, но и отношението Ви. Всичко е индивидуално, трудността е само предизвикателство за онези, които са готови за такова...

 

Според йогисткото разбиране за живота, дхарана, дхяна и самадхи (концентрация, медитация и отиване отвъд - последните три стъпки на ащанга йога) освобождават човека от цикъла раждане и прераждане, наречен самсара. Докато човек вярва, че е нещо отделно от всичко, той е хванат в капана на самсара и е обречен да се ражда, да страда, да умира и пак да се ражда, повтаряйки всичко отново и отново.  Осъзнавайки единството си с универсалното—Браман (универсалното съзнание, което някои наричат Бог) - цикълът самсара приключва. 


Всичко това не е лесен път, не е и кратък. Едно е сигурно, този път дотам е много индивидуален за всеки, затова нищо не бива да бъде насилвано. Макар да има нужда от някакво изучаване на философията, за да можем да разберем и практиката, прекаленото задълбочаване в нея също не е препоръчително, защото само четене без реална практика е напълно безсмислено и дори вредно, тъй като ще настрои съзнанието и ще породи очаквания, а това са именно нещата, които йога се опитва да елиминира като пречки.

 

ХАТА И РАДЖА ЙОГА

откъс от Урок 3

Хата йога е най-разпространеният вид йога на запад. Хата йога се занимава основно с балансирането между слънчевата (+) и лунната (-) енергия в тялото. Целта на хата йога е идеалният баланс - контролът над вътрешната енергия, който се постига чрез телесни практики. В системата на Патанджали, хата йога обхваща основно асана и пранаяма, макар съвременната Ащанга йога да включва и елементи на пратяхара, дхарана и дхяна. 
В по-общия си смисъл обаче, хата йога включва всякакви неща, целящи идеалното здраве на тялото - шат крии (като басти,  нети и др), асани, пранаяма, диета и хигиена, банда, мудра. Макар повечето техники да се занимават с тялото, крайната им цел е чрез дисциплиниране на тялото да се постигне и контрол над ума, което е необходимо за висшите етапи на йога. 


Централно за хата йога е контролирането на вътрешната жизнена енергия - прана. Именно повдигането на тази енергия повдига и индивида до по-висши нива на духовността и съзнанието. Техниките, прилагани в хата йога изцяло са насочени към  това и докато изследваме асана и други неща, ще имате възможност сами да изпитате това.

 

“Раджа” означава “царски” или “висш” и така раджа йога често е наричана “царска йога”, “висша йога” или “йога на висшата реализация”. Целта на раджа йога е сливането на индивидуалното съзнание с универсалното, затова тя може да се нарече и “йога на съзнанието”.
Йогата на Патанджали с осемте си стъпки е раджа йога - пълна система как да се добие такъв контрол над съзнанието, че то да трансцедентира тялото и да се слее с универсалното. В по-тесен смисъл, раджа йога са последните 3 степени на ащанга йога: дхарана, дхяна и самадхи.
В крайна сметка и трите “вида” йога - крия, хата и раджа - са все един и същ път, но се отнасят до различни негови участъци. В “Хата йога прадипика” например се казва, че:

Не може да има раджа йога без хата йога. Не може да има хата йога без раджа йога. Хата йога е подготовка за раджа йога, а раджа йога е целта на хата йога.
 - “Хата йога прадипика” - 
 

 
 

ФИНАТА ЕНЕРГИЯ

откъс от Урок 5

Най-ранната мотивация за йога, както е изразена от Кришна в разговора му с Арджуна, е да се премине отвъд илюзията за себе си и да се свържем с истинската си Същност или Атман. В “Йога сутрите” Патанджали дава една малко по-изчистена идея за природата на това самозалъгване—клешите (klesha)—които ни хващат в капана на отчуждението. Тази илюзия за себе си или невежество—авидя (avidya) - ни държи приковани към идентифицирането със съзнанието или физическото ни съществуване. 


Благодарение на векове проби и грешки, йогите са открили, че могат да поправят тази болезнена погрешна идентификация, като тръгнат назад стъпка по стъпка през слоевете реалност—от най-грубата й физическа проява, с която  сега се идентифицираме, до най-фините й нива като чистата съзнателност. По време на този процес  на  само-откритие, йогите описват с големи подробности една система на енергетично съществуване, която може съзнателно да  се култивира. Тази сложна система се състои от научни медицински концепции, примесени с теории от анатомията и физиологията, които са донякъде мистични, донякъде символични, но и много практични. 
 

ВЪТРЕШНИТЕ ФОРМИ

откъс от Урок 5

Ние сме материалисти и дори когато искрено изучаваме йога, гледаме на нея като на нещо материално: обсъждаме я според нашите разбирания и знания в материалните науки като анатомия, физиология и т.н. Това, разбира се е ОК и е добро начало, но все пак йога се занимава повече с вътрешните форми, за които си нямаме и хал-хабер. Вътрешните форми са по-абстрактни и именно затова по-трудно се разбират. Но именно срещата на класическото разбиране на формата (анатомия) и по-абстрактното разбиране (вътрешната форма) ни помага да разберем цялата практика и смисъла й. Всъщност, Ащанга йога системата е именно това - многостранно разбиране към онова, което се случва в нас по време на практика. Всеки аспект на практиката - асана, пранаяма, медитация или нещо друго има някаква специфична външна форма, която служи за разбиране на смисъла. Защо ни е необходимо това, защо онова? Ние наричме външните форми на практиката с различни имена - банда, дрищи, асана...И да, в началото ги приемаме за чисто физически. Но с течение на времето, започваме да усещаме и вътрешните форми, които са много по-неочевадни. Отнема време да ги усетим, но веднъж като го направим, пропастта между външното и вътрешното започва да намалява. 

 

ТРУДНОСТИТЕ ЗАПОЧВАТ

откъс от Урок 6

Ако сте решили да се занимавате с йога, бъдете готови за първите трудности и те ще са….от обкръжението Ви.Всеки човек си има негова идея за йога. За едни тя е нещо мистично, свързано със странни практики. За други тя си остава гимнастика. За трети—тя е някаква религия, от която трябва да се пазиш. Бъдете готови за много неразбиране!На първо място трябва да споменем онези около Вас, на които не им пука. Те са безразлични към неща като личностно израстване, живуркат си, спазвайки някаква рутина и се страхуват и от най-малката промяна в живота си. Това са хора, които най-вероятно никога няма да се престрашат дори да опитат нещо ново или различно, не желаят да слушат нищо, което не им е познато, да не би нещо от фалшивия комфорт, който са си създали да се промени. Това са “конете с капаци”, които само реагират на живота, но никога не действат. Те са самодоволни в тяхната си инертност, ден да мине, друг да дойде.

ОСЪЗНАВАНЕ НА УМА

откъс от Урок 6

За да постигнем някакво съзнателно осъзнаване е необходимо да знаем малко как е устроено съзнанието, защото то има както съзнателна част, така и несъзнателна. Съзнателната част на съзнанието ни е способна да осъзнае себе си и активно да промени нещо. Именно ТОВА е целта на различните техники в йога. 


Нашето съзнание има две фундаментални части: съзнателната (манас) и несъзнателната (читта). Несъзнателната читта не може да усеща и осъзнава. Именно в читта се зараждат несъзнателните емоционални реакции.


Манас, от друга страна, може да осъзнае тези под- и не-съзнателни процеси и след като ги е разпознал, той може да ги изследва и анализира - процес,  познат и посочен от мъдреца като свадхяя. Така, осъзнаването на съзнанието е критично важно условие за каквато и да било трансформация.
Манас обаче не е най-висшата инстанция на съзнанието, над него е буддхи - висшият интелект, но неговите функции ще бъдат разгледани по-нататък, когато стигнем до някои антаранга (вътрешни) практики.

ВИНЯСА КРАМА

откъс от Урок 7

Дишането е НАЙ-ВАЖНОТО нещо във всяка асана - дотолкова важно, че ако не можем да поддържаме равномерно, дълбоко, контролирано, непрестанно, плавно, звучно и спокойно дишане, не би трябвало да изпълняваме тази асана, защото в този случай тя вече не носи никаква полза, а по-скоро вреди. 


Именно заради връзката си с дишането, асана ни е необходима на нас, съвременните хора. Дишането е жертва на болните ни, свръх-активни умове и няма по-лесен начин да му въздействаме от асана. Всъщност, учейки ни да дишаме, асана работи върху ума най-вече, променяйки привичните му модели на мислене и действие.


Ето защо, в този курс аз съм наблегнала на виняса крама. От практиката си като преподавател по Ащанга йога знам, че отнема години, докато усетим въздействието на Ащанга метода на по-фини нива. Мнозина нямат търпението да извървят този път, зарязвайки Ащанга като прекалено трудна и физическа. Мнозина практикуват години, допускайки едни и същи грешки, поради некомпетентните инструкции на своите учители. Мнозина пренебрегват методиката и я видоизменят според капризите си, за да стигнат до плато, което лесно се превръща в блато. Наблюденията ми през годините върху човешката природа са ми показали, че човек от година на година става все по-разсеян, непостоянен, раздиран на много посоки от живота и това е огромно предизвикателство за редовната практика и дълбочината й. Поради тези причини, мнозина се ограничават с физическата практика (защото е страхотна тренировка), претупват я, нямат търпение да усъвършенстват техниките, но искат да могат повече техники, търсят повърхностното, търсят количеството вместо качеството, за да се изфукат, а същественото продължава да им убягва. Много от тези практикуващи външно  са “много напреднали” - могат сложни неща, защото са започнали заниманията си с добри вродени физически данни. Но личностната трансформация все още липсва. И няма как иначе.

 
 

КОЙ СИ ТИ?

откъс от Урок 8

Ако личностната трансформация е цел на йога, то няма да има никаква трансформация без да знаем наистина кои сме. Ето защо, първата крачка към истината е да се отървем от илюзиите за себе си.


Всеки от нас по един или друг начин приспива съзнателността си като си втълпява неистини за себе си. Внушаваме си, че правим нещо добро за другите (да кажем чрез работата си), а всъщност не правим нищо добро. Трансформацията няма шанс преди човек да си направи дисекция - понякога болезнена, но животоспасяваща. Докато сами се самозалъгваме, че сме това или онова, нищо няма да се получи. 

Свадхяя, само-анализът, е неразривен компаньон на всички яма и нияма и върви ръка за ръка със сатя. За да има промяна на първо място трябва да си признаем слабостите, дефектите, ограниченията. Не да се обвиняваме, че сме такива или онакива, а да приемем, разберем и работим с това, което имаме. Най-голямото зло, което можем да си сторим сами на себе си, е да се самозалъгваме. Фалшивата представа за нас самите ни отдалечава от мъдростта като нищо друго и ни води все по-надълбоко в невежеството. Отварянето, повдигането на съзнателността е невъзможно.
 

 

УРОК 2

ПРАКТИКА

ГЛЕДАЙ ВИДЕО

УРОК 3

ПРАКТИКА

ГЛЕДАЙ ВИДЕО

ПРАКТИКА

ГЛЕДАЙ ВИДЕО

ПРАКТИКА

ГЛЕДАЙ ВИДЕО

УРОК 4

АСМИТА И АХАМКАРА

откъс от Урок 9

Изолацията на частта от цялото е началото на индивидуалността. Всяка една съзнателност - била тя на човек, животно или растение - която е отделна от онова, което се вижда, т.е. усещането за отделност, индивидуалност, за “ето ме мен” - това е Асмита, усещането за АЗ. По друг начин казано, това е което наричаме Его - Ахамкара. Усещането, че моето съществуване е отделно от всичко около мен е онова, което във философията, науката и йога се нарича ЕГО. Отделянето от Същността (Реалността, Бог) обръща възприятията в обратна посока, така че да виждаме вселената като нещо извън нас, като нещо материално, нещо което няма съзнателност. Можем да видим тялото, можем да видим как се движи то, но принципът на движение не  можем да видим, защото виждащият не може да види себе си. Присъствието на нещо, което вижда вътре в мен може да се установи само чрез проявите му. Тъй като аз виждам вселената като нещо извън мен, аз имам стремеж към единство, към възвръщане на целостта, която е била загубена. И тъй като Истината винаги побеждава, тя постоянно ни изпраща знаци. А Истината е, че вселената не е извън нас.


Всички желания на човека могат да се сведат до желанието за възвръщане на целостта - желанието за пари, слава, любов. Но този съюз не е възможен, защото отражението (в огледалото) не може да се обедини с оригинала. Така всяко желание в края на краищата води до неудовлетворение, разочарование и фрустрация, защото не ни довежда до целостта. Основната грешка в нашите желания е, че се опитваме да постигнем нещо, което е вътрешно, но чрез външни средства. И макар всяко желание да е свято, защото то е стремеж към целостта все пак, в него винаги има и обратна страна - то не може да бъде изпълнено със средствата, които притежаваме. При “отделянето”, възприятията са обърнали посоката си, затова виждаме изкривено нещата.


Йога казва, че за да познаваш едно нещо трябва да СИ това нещо, а не само да го гледаш. Древната мъдрост като цяло се движи в обратна посока на съвременния прогрес, който търси физически контакт с нещата с цел да ги опознае. Йога изобщо не търси никакъв физически контакт с нищо. Тя е единство на същността със Същността.

 

ОСЪЗНАВАНЕ НА ДВИЖЕНИЯТА

откъс от Урок 10

Ние сме същества, които съдят действията си и това влияе на цялото ни поведение в бъдеще. От миналия си опит, ние имаме мотивация да повтаряме действия, които сме отсъдили като положителни и да избягваме онези, които сме оценили като негативни. Когато повтаряме едни и същи действия със същата оценка, поведението ни става автоматично. 


Този начин на мислене не ни върши работа в йога. Вритите, модификациите на съзнанието, които описахме по-горе, влияят на всичко в живота ни.Спомените ни влияят на поведението ни днес. Въображението очевадно ни отделя от тук и сега. Заспалостта ни кара да живеем в собствена ни реалност, нямаща нищо общо с това, което е.

Практиката на йога ни учи как да се отървем от тези окови, които сами сме си създали посредством предишни негативни изживявания. Можем да се научим да действаме адекватно на сегашното си състояние и асана практиката е много мощно средство затова.
Правилно изпълнени,  асаните не доставят болка или негативни усещания. Ако се появят негативни емоции по време на асана, те не са от самата поза, а от минали неща, които са складирани в тялото. Негативни емоции могат да възникнат и от разсеен ум, който хвърчи в бъдещето. 
Колкото  повече  остаряваме, толкова повече навици използваме в ежедневието си - включително и като се движим. Става все по-трудно да разграничим движенията по навик и необходимите, естествени движения. Много често, навиците ни на движение са станали втора природа, защото повтарянето на едно и също води до промяна, а промяната в меките тъкани на тялото води до загуба на гъвкавост в мозъка. 
Автоматичните реакции може и да спестяват време и мислене, но в повечето случаи не са адекватни за ситуацията в конкретния момент. Ето защо, асана практиката поставя тялото в различни ситуации, но и изисква повтарянето на едни и същи неща всеки ден. 

 

СЪВРЕМЕННИЯТ СВЯТ КАТО ПРЕЧКА

откъс от Урок 11

Ние, съвременните човеци не обичаме да поемаме отговорност и в старанието си да избегнем поемането на отговорност, използваме въображението си до крайна степен, за да си спестим трудностите, свързани с поемането на отговорност. Мечтаем си за някакво щастие, за някакъв по-различен живот, в който всичките ни желания ще са удовлетворени, затова работим много (вярвайки, че все някога парите ще ни дадат удовлетворението), бутаме се с лакти да станем известни (по същата причина) и какво ли още не. В крайна сметка, изпитваме огорчение, разочарование и песимизъм. И така, от една страна вярваме, че светът ни дължи нещо, защото сме особено важни (аз, аз, аз, хей свят, виж ме) и отчаяно страдаме, когато не получим вниманието и признанието, което сме си втълпили, че светът ни дължи. В това е нашата маниакална депресия.


Огледайте се около себе си. Ще откриете толкова обезверени хора, защото желанията им не са били удовлетворени: хора, стаили дълбока злоба срещу останалите и света като цяло, разочаровани мечтатели, които се надсмиват над живота и подозират всички в гнусни мотиви. 

Сега психолозите ще кажат, че депресията има две фази - явна и скрита. Явната е очевадна, но скритата е по-опасна, защото при нея човек действа и мисли по начини, които да прикрият депресията от самия него. Работохолизмът, прекаленото смирение, емоционалната сдържаност, стоенето встрани от света, зависимостите (от алкохол, дрога, сладки неща и др) са все различни маски, с които успешно се прикрива депресивното състояние. Настървеността да се постигне успех, да се надминат другите, въодушевеното и изцяло отдаване на каузи (дори и ако са добри) като да се спаси света, крайният идеализъм или религиозният ентусиазъм - да, да всичко това също е вид мания и като всяка мания тя е в страстта, раджас.
 

 

ПУРУШААРТА

откъс от Урок 12

Всички търсим смисъла на живота, а какво правим? Ако животът има смисъл и някаква цел, то те трябва да бъдат подплатени и с адекватната мотивация да бъдат постигнати. Пурушаарта е термин, означаващ буквално “обекти, подходящи за преследване” или както често ги наричат “четирите мотивации”.
Всъщност това не са четири отделни цели, а и дали има други цели, които са по-висши от тези също няма значение. Става въпрос за четири вида обекти, които непосредствено трябва да бъдат преследвани. Пурушаарта е мотивацията да се постигнат тези неща и тя е четиристранна. Макар всяка една от тези мотивации да си има отделно име, те не са отделни от останалите.


Дхарма е първата мотивация. Дхарма се превежда по различни начини в различни източници. Някои определят дхарма като “порядъкът на нещата, правила”, други като “социалният ред”, който класифицира хората като такива или онакива, според функцията им в обществото. Но това са изкуствени класификации и определения, защото хората не могат да бъдат навряни в миши дупки според каквито и да било класификации. Само защото човек е роден в богато семейство не го прави нито богат, нито умен, нито нещо друго. Само защото човек е ученик на някого не означава, че той е усърден ученик или има качествата да постигне нещо. Само защото човек има дом и семейство, не означава, че той е в истинския смисъл “семеен човек” или живее като такъв. От друга страна има и такива, които са същински семейства и без да имат дом или сключен брак. Обществото обича да поставя етикети на хората и да ги определя в някаква “класа”, “каста” или категория, но това създава напрежение между хората, а напрежението - конфликти. 
Думата дхарма всъщност означава повече “праведност”, макар и не в религиозния смисъл, затова по-подходящо е дхарма да се превежда просто като порядък, в смисъл, стремежът да има порядък, ред в живота: да правиш онова, което е естествено за всеки етап в живота. Това идва с някои отговорности и задължения, затова дхарма често се превежда и като “задължение”. Например, ако човек има семейство, то задължението му е да се грижи за него, а ако е ученик, задължението му е да учи и т.н.


Арта е другата мотивация и цел в живота. Арта обикновено се разбира като “благосъстояние”, т.е. някаква материална достатъчност. Както и кама - удоволствията, тя може да ви учуди, т.е. досега говорихме за сублимиране на всякакви желания, а сега имаме арта и кама като валидни цели в живота, които трябва да постигнем! Но древните риши са били достатъчно мъдри да осъзнават, че тези две неща са неизбежни и дори “нормални” в определени етапи на живота. Може би дори, че не можем да сублимираме или трансформираме нещо, без да знаем какво е то. Казано с по-прост език, преди да се откажеш от нещо, трябва да знаеш от какво се отказваш. Едва когато отказът е осъзнат поради вътрешна трансформация, едва тогава той има смисъл. Четвъртата мотивация е мокша, за която вече сме си говорили - пълната свобода от каквито и да било привързаности.

 

Всички усилия в йога са свързани с пурушаарта по един или друг начин. За нас може би това са странни идеи, но за Индия това е нормалното разбиране на нещата. Разбира се, тук изобщо не става въпрос да се преструваме, че сме индийци, защото дори на някой да му се прииска да стане индиец поне в мисълта си, едва ли ще му се отдаде. Не става въпрос и за имитация или фалшиво приемане на някакви идеи, които може би са чужди за нашето общество и нашата култура. Но ако разберем това светоусещане, то ще ни помогне да разберем и много от стремежите в йога по друг начин, а не да се съпротивляваме срещу тях. Те са универсални.

 

ВИЙОГА

откъс от Урок 13

И ако единството е йога, то не-единството, дуалността е причина за страданията ни. Всички знаят състоянието на “любов”, когато всичко върви добре между двама души и колко лесно това може да се превърне в омраза, макар обектът на чувствата  да е един и същ. Това е така, защото и любовта и омразата съществуват заедно винаги. Те са като слънцето и луната - само защото е ден и виждаме слънцето, не означава, че луната не съществува.  Така човешката природа, в заблудата си за дуалността постоянно се разкъсва между противоположностите. Процесът на осъзнаване, че противоположностите са едно и също нещо (единство) е йога, но за да има йога, трябва да има полярност (ви-йога).


С други думи, не става въпрос за унищожаване на противоположностите, а  за  баланса  между  тях. Човешкият организъм не би могъл да съществува без баланса между  (-) и (+), заложен още в атома - това е идеята на хомеостазата, която се базира на рН баланса (кисело-алкалния баланс). Докато има баланс, организмът е защитен от   всичко. Но негативни мисли, лоша храна, болести, стрес и т.н. нарушават баланса между противоположностите и тогава се появяват болестите, унищожението. Значи, за да е здрав, организмът трябва да възстанови своята полярност.


Процесът на йога - така, както е описан от Патанджали - е всъщност възстановяването на  активния  баланс  между негативното и позитивното, което е и основа за духовната трансформация. Хата йога се занимава с възстановяването на баланса, раджа йога - с духовната трансформация. 

 

СПОДЕЛЕТЕ

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
[removed]
 
Options : History : Feedback : Donate Close

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg